Prefectul Eugeniu Avram continuă seria audienţelor în teritoriu. Astfel, în data de 5 martie, prefectul Eugeniu Avram a susţinut audienţe la Acâş şi Socond unde au participat 18, respectiv 24 de cetăţeni care şi-au prezentat problemele şi nemulţumirile.
În acest demers a fost însoţit de către reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate şi specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului, în funcţie de problematica anunţată din timp de către cetăţeni, de la care au dorit să afle amănunte în rezolvarea unor probleme personale. De menţionat că atât în comuna Acâş, cât şi în Socond, au fost prezenţi la întâlnirea prefectului cu cetăţenii, primarii şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Majoritatea problemelor ridicate de către cetăţeni se referă la aplicarea Legii fondului funciar, dar şi probleme privind îndeplinirea atribuţiilor de către reprezentanţii autorităţilor publice locale şi probleme sociale, respectiv de natură edilitar – gospodărească a comunei.
Prefectul Eugeniu Avram i-a informat pe cetăţeni că datorită faptului că Legea nr. 165/2013 ce prevede o serie întreagă de activităţi privind inventarierea suprafeţelor ce intră sub incidenţa legilor proprietăţii nu a fost încheiată în toate unităţile administrativ teritoriale, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Românie, s-a prelungit termenul de aplicare cu şase luni. Urmează ca în această perioadă să se mai clarifice situaţia rezervelor terenurilor agricole şi forestiere ce pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate şi totodată revizuirea tuturor cererilor nesoluţionate pentru ca, de îndată ce se va împlini termenul de suspendare, comisiile locale să fie pregătite şi astfel să se poată urgenta validările în comisia judeţeană.
Reprezentanți ai Asociaţiei crescătorilor de animale „CRASNA„ din Acâș au reclamat faptul că începând cu anul 2010 suprafaţa de păşune de care dispune Asociația a fost diminuată de la 110,39 ha, la 75,89 ha. De asemenea, nu mai există acces la fântâna destinată adăpatului animalelor aparținând membrilor asociaţi și construită de aceștia. Primarul comunei Acâș a confirmat faptul că, în conformitate cu prevederile H.C.L. nr.19/30.06.2011, păşunea din Acâş este în suprafaţă de 75,89 ha, se află la dispoziţia Asociaţiei” CRASNA” și este înregistrată şi la Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Prefectul a precizat că modificări ale suprafeţelor păşunilor se pot efectua conform legislaţiei în vigoare doar în urma aprobării prin referendum.
O altă problemă a fost ridicată de președintele Asociaţiei crescătorilor de animale „FELEAC” Unimăt care a reclamat faptul că dintre cei aproximativ 100 de membri, doar pentru 60 au fost eliberate titluri de proprietate. Prefectul Eugeniu Avram a solicitat primarului să prezinte documentele aferente acestor aspecte pentru verificarea şi propunerea măsurilor ce se impun.
Un localnic a solicitat sprijin pentru urgentarea lucrărilor de reparaţii a drumurilor din comună care sunt greu practicabile. În acest caz, primarul a răspuns că străzile vor fi reabilitate după finalizarea lucrărilor de canalizare cuprinse în prezent într-un proiect cu finanțare europeană.
La audiențele desfășurate la sediul Primăriei Socond au participat 24 de localnici. Principala problemă o reprezintă faptul că pentru 80% dintre proprietarii de terenuri din satele aparținătoare comunei nu s-au emis titluri de proprietate. În acest caz, prefectul a dispus ca până la finele lunii martie a.c. să se definitiveze inventarierea terenurilor conform prevederilor Legii nr. 165/2013 pentru a putea să se emită cât mai curând titlurile de proprietate pentru care sunt depuse dosare.
Un localnic a reclamat faptul că în Socond se produc multe furturi de păsări şi animale din gospodării, iar reprezentanții Poliției nu pot face faţă numărului mare de sesizări. Inspectorul şef al Inspectoratului Județean de Poliție a dispus şefului de post prezentarea situaţiei cu privire la cele reclamate pentru a lua măsuri.
Printre reclamații se numără și lipsa în comună a unui punct farmaceutic, primarul menționând că din data de 10 martie în Socond va funcţiona un punct farmaceutic cu dotare şi personal calificat.
O altă solicitare a venit din partea preotului ortodox Stan Teodor care a cerut sprijin cu privire la o posibilă modificare a legislaţiei existente, prezentând faptul că enoriaşii ortodocşi ai parohiei Hodişa (majoritari în comună) sunt implicaţi de foarte mulţi ani într-un proces de restituire a proprietăţii împotriva a șase consăteni greco-catolici. Prefectul a declarat că mai sunt semnalate cazuri asemănătoare în judeţ şi că va face o informare către Guvern în speranţa că se va putea modifica legislaţia conform realităţii actuale din teritoriu.
Reprezentantul cetăţenilor de etnie romă din comună a solicitat sprijin cu privire la ocuparea unor locuri de muncă de către membrii comunităţii respective. Directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a declarat că se pot organiza cursuri de calificare profesională gratuit cu condiția să se constituie grupe de minimum 14 cursaţi per specialitate. Prefectul a declarat că se cunoaşte faptul că în zonă există o societate comercială care cultivă viţă de vie și că va recomanda să folosească forţă de muncă locală după specializarea acestora. Totodată a invitat autoritatea locală să informeze comunitatea despre intenţia de a organiza cursuri de calificare în profesia de mediator sanitar de care comunitatea romă are nevoie.
Un alt localnic a declarat că există un grup de 10 tineri care ar dori să scrie şi să implementeze un proiect cu finanţare europeană în domeniul agronomiei dar întâmpină probleme cu privire la emiterea de titluri de proprietate pe terenul pe care îl deţin. Repezentantul Direcţiei Agricole a prezentat faptul că se pot acorda, prin subvenţie, tancuri de răcire a laptelui asociaţiilor crescătorilor de animale dacă acestea deţin maximum cinci animale şi depun cerere în acest sens.
Sursa: Prefectura Satu Mare