Indiferent de ceea ce mananca de-alungul zilei si indiferent daca sunt vegetariene sau nu, adolescentele ar trebui sa capete obiceiul unor mese regulate – este metoda cea mai buna prin care se asigura o dieta sanatoasa si echilibrata.
Micul dejun
Un mic dejun bogat in vitamine si minerale este deosebit de important – nu doar pentru corp, dar s-a demonstrat ca dezvolta si capacitatile mentale, in timp ce mersul la scoala cu stomacul gol afecteaza performantele scolare. Un mic dejun servit acasa, reduce riscul ca tanara sa ia dupa cateva ore o gustare nesanatoasa. Cel mai bun mic dejun contine multe alimente cu un indice glicemic (IG) scazut, care confera o energie ce se elibereaza lent in decursul mai multor ore.
Junk food
Una dintre cele mai mari provocari in randul adolescentilor este aceea a limitarii cantitatii de mancare nesanatoasa pe care o consuma. Produsele gata preparate reprezinta cea mai rapida masa a unei adolescente, dar din pacate acestea contin cantitati mari de sare, zahar si uleiuri hidrogenate nesanatoase. Acestea sunt mult mai nocive si mai susceptibile de a ingrosa arterele decat grasimile animale, si se gasesc in majoritatea alimentelor, margarinelor, gogosilor si biscuitilor, precum si in unele sortimente de carnati si burgeri vegetarieni.
Din nefericire, atunci cand adolescentele isi formeaza gustul pentru mai multa sare sau zahar, mancarea normala, mai sanatoasa incepe sa li se para lipsita de gust si nu le mai place. Chiar daca le-ai supravegheat dieta in copilarie, acele obiceiuri bune, pot fi acum total subminate de presiunea grupului si de reclame.
Sarea si zaharul
In regimul alimentar al adolescentelor continua sa se regaseasca o cantitate mare de sare (DZR 6g pe zi; 2,5 g sodiu) si zahar.
Consumul excesiv de sare a devenit un obicei national. Fast-foodurile o folosesc din plin pentru ca este o modalitate ieftina de a da savoare mancarii. Ai putea fi surprinsa sa afli ca shake-ul de ciocolata de la Mc’Donalds contine aproximativ 329 mg de sodiu, iar placinta cu cirese, 456 mg, spre exemplu. Circa 75% din consumul zilnic de sare provine din alimente precum cerealele, supele, sosurile, mancarurile gata preparate, biscuitii crocanti si snacksurile cu arome. Este important sa citesti intotdeauna etichetele pentru a afla care este continutul de sare al produsului respectiv.
Caloriile concentrate din zaharul rafinat sunt responsabile de multe dintre cazurile de obezitate in randul adolescentelor, precum si problemelor dentare, iar aecste calorii se regasesc din plin in produsele fast-food pe care acestea le adora.
Ca efect al structurii sale simple, zaharul confera o energie euforica de scurta durata, urmata de o scadere brusca a nivelului de zahar din sange si de o nevoie de a consuma si mai mult,
Cu cat mananci mai mult zahar, cu atat vrei mai mult. La fel ca si sarea, zaharul provoaca dependenta.
Gustarile
Este adevarat ca adolescentelor li se face foame intre mese, dar incercati sa le incurajati sa manance gustari sanatoase, in special fructe – mai putin de 15 % dintre fete cu varste cuprinse intre 13-25 de ani mananca 5 portii de fructe si legume recomandate pe zi. Un fruct nu-i va strica foamea si, o ora mai tarziu, va putea manca si o masa sanatoasa. Cateva bucati de fructe uscate si nucile reprezinta o alternativa buna pentru o fata careia nu-i prea place sa care in geanta un mar sau o banana sau nu are chef sa piarda timpul desfacand o portocala.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]