Sătmăreanul Cristian Oşan uimeşte prin talentul şi măiestria lui dând viaţă operelor de artă pe care le realizează cu aerograful. Progresând în desen, a ajuns să descopere şi o altă tehnică în a-şi etala talentul şi anume airbrush-ul.
La vârsta de 22 de ani acesta realizează prima lui lucrare cu aerograful iar la 24 reuşeşte să se facă cunoscut atât în Satu Mare cât şi în alte oraşe realizând cu preţiosul lui aparat adevărate opere de artă, înfrumusețând motociclete, maşini şi clădiri.
Reporter: Când ți-ai descoperit talentul?
Cristian Oșan: Desenul în sine m-a pasionat de mic copil, mai exact cam pe la vârsta de 7 ani. În perioada aceea mai toate caietele mele le umpleam de graffitti, combinam culori, făceam umbre şi realizam efecte, era ceva deosebit pentru mine mai ales că eram destul de mic.
R.: Cum ai ajuns să practici airbrush-ul?
C.O.: Când am auzit prima dată de airbrush a fost pur şi simplu o curiozitate și nu m-am gândit că o să mă capteze aşa de mult. Pentru mine cuvântul desen era o provocare pentru că ştiam că sunt bun în asta, dar văzând o lucrare realizată airbrush cu aerograful mi-am dat seama că pot mai mult.
Am văzut o motocicletă desenată cu aerograful şi nu mi-a venit să cred că era reală. Sincer, am crezut că aşa a fost fabricată. A fost un moment maxim de uimire pentru mine, atingeam desenul şi simţeam că de fapt era o pictură realizată şi nu un abțibild, fapt ce m-a făcut să îmi doresc să aflu şi mai mult despre acest aparat aerograf şi această tehnică de desenare airbrush. Nu a durat foarte mult şi mi-am achiziţionat şi eu acest aparat.
R.: Care a fost prima ta lucrare realizată cu aerograful?
C.O.: Prima mea lucrare a fost un cap de tigru realizată pe un frigider nefolosit, neavând material acesta a fost binevenit. După ce l-am desenat, sincer am rămas surprins la fel şi prietenii mei. Atunci mi-am dat seama că într-adevăr pot să încep această afacere şi să îmi câştig existenţa din asta. Am realizat o lucrare recentă cu imaginea unei secvențe din faimosul film Avatar, realizată pe o motocicletă la cerinţa unui client, lucrare care m-a satisfăcut foarte mult pentru detaliile pe care le-am efectuat.
R.: Ce produse folosești și de unde ți le achiziționezi?
C.O.: Folosesc vopsele pe bază de diluant, mai exact vopsea pentru mașini, acestea mi le comand de pe diferite adrese de internet.
R.: Ce studii ai în acest domeniu?
C.O.: Nu am terminat o şcoală în domeniul acesta, singurul meu ajutor este internetul şi datorită youtube-ului reuşesc să mă documentez în această tehnică. Am urmărit zi de zi, timp de şase luni tot ce înseamnă airbrush şi cum trebuie să pregăteşti vopseaua pentru aerograf, de asemenea tehnici de desenare, cu şablon sau fără, iar ca şi preferaţi îmi sunt o trupa de băieţi din Australia pe care îi urmăresc iar asta a fost suficient pentru mine. Numele lor este Advanced Airbrush.
R.: Ai încercat să schimbi tabla cu pielea și să încerci să tatuezi?
C.O.: Este o provocare pentru mine este să schimb tabla cu pielea. Am încercat, am și reuşit, doar că am nevoie de o aparatură mult mai performantă, iar acest lucru mă gândesc să îl fac în viitorul apropiat şi bineînţeles în paralel cu airbrush.
R.: Ce te mai pasionează?
C.O.: Mă pasionează pictura. Cea mai mare lucrare realizată într-o săptămână are o temă egipteană cu un faraon, pictată pe peretele unui local. Detaliile le-am realizat cu aerograful. Îmi doresc de asemenea să realizez tablouri, propunându-mi să realizez un tablou cu un apus de soare.
Pe lângă toate acestea, mai sunt pasionat de fitness. Mă antrenez cu regularitate și doresc să particip la cât mai multe competiții de gen.
R.: Ce-ți propui pe viitor?
C.O.: Vreau să realizez cât mai multe lucrări în acest domeniu și a avea o expoziție proprie cu lucrările realizate. Visul meu este să ajung în America, simt că acolo îmi este locul. În State există o cerere foarte mare și sunt conștient că pot realiza multe în acest domeniu.
corect se scrie auchan nu osan! 🙂