Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania Nord a organizat astăzi la Consiliul Județean conferinţa de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord – Etapa a III-a”, prin care se achiziționează 6 autospeciale de intervenție la înălțime pentru județele din nord vestul țării, o autospecială urmând să ajungă în Satu Mare.
Mai exact, proiectul se referă la achiziționarea a șase autospeciale dotate cu autoscări mecanice sau hidraulice, care vor îndeplini funcția de lucru la înălțime de cel puțin 32 de metri. Aceste autospeciale vor intra în dotarea celor șase inspectorate care compun regiunea de Nord – Vest, printre care și Satu Mare. Valoarea unei autospeciale este de 420.000 de euro.
Potrivit directorul de proiect, Strâmb Gheorghe, contractul de finanțare al acestui proiect a fost semnat și completează în fond celelalte două proiecte care au fost încheiate, respectiv achiziționarea până în acest moment a 76 de autospeciale de intervenții la incendii: ambulanțe, mașini de descarcerare, mașini de cercetare chimică si de radiație, puncte de comandă mobile care toate au intrat în dotarea inspectoratelor din județele: Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
De asemenea, a mai ținut să precizeze faptul că Primăria Cluj Napoca insistă în continuare ca asociația să plătească impozitul pe cele 76 de autospeciale cumpărate în cele două etape ale proiectului.
”Există în urma acestui program unele sechele, doresc din nou să le spun cu riscul de-a supăra pe cineva. Primăria Cluj Napoca insistă în continuare să plătim impozitul pe aceste autospeciale, pe cele 76 de autospeciale câte sunt în prezent, o valoare care se ridică la 54.000 lei, bani pe care asociația nu îi deține și care sunt necuveniți pentru că autospecialele de stins incendii sunt neimpozabile”, a declarat Strâmb Gheorghe.
Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a declarat că va vorbi cu președinții de consilii județene pentru a face o adresă către Primăria Cluj Napoca în ideea de a soluționa această problemă cu care se confruntă în prezent Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania Nord.
Valoarea proiectului este de peste 11 milioane de lei, bani co- finanțați de Uniunea Europeană prin Fonduri European de Dezvoltare Regională. Termenul de implementarea a acestuia este de 18 luni, urmând ca în anul 2015 să se încheie toate activitățile de implementare.