Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Prefectul Eugeniu Avram solicită Guvernului să elimine accizarea pălincii pentru consum propriu

Eugeniu Avram, Altfatter Tamas (12)Prefectul Eugeniu Avram a afirmat astăzi într-o conferinţă de presă că împreună cu producătorii de pălincă din judeţ a stabilit să transmit Guvernului o propunere de modificare a articolelor Legii Codului Fiscal 571/2003 cu privire la producerea alcoolului din fructe.

Reprezentantul Guvernului a declarat că în acest an este o producţie foarte bună de prune, cetăţenii sunt pregătiţi să fiarbă monturile, şi consideră că în acest an s-ar putea face o excepţie de la accizarea pălincii, având în vedere că din 2015 se renegociază tratatul cu Uniunea Europeană şi premierul Victor Ponta este hotărât să introducă pălinca în lista produselor tradiţionale pentru a scăpa definitiv de accizare.

În acest sens, prefectul propune scutirea de la plata accizei a 200 de litri de pălincă pentru fiecare familie pentru consum propriu şi diminuarea de 10 ori a accizei plătită de distileriile mici.

Redăm în continuare prevederile actuale și propunerile de modificare a codului fiscal în ceea ce priveşte accizarea alcoolului produs din fructe în gospodăriile populaţiei: 

PREVEDERILE LEGISLATIVE ACTUALE

PROPUNEREA DE MODIFICARE A LEGII

ART. 206^14 Alcool etilic

 

 

(2) Ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute, potrivit prevederilor din normele metodologice.

(2) Tuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs  pentru fiecare gospodărie individuală pe an cu concentraţie alcoolică de 100% în volum, se exceptează de la plata accizelor, cantitatea reprezentând 200 litri de distilat din fructe la 50 grade.

(3) Pentru alcoolul etilic produs în micile distilerii, a căror producţie nu depăşeşte 10 hectolitri alcool pur/an, se aplică accize specifice reduse.

(3) Pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii a căror producţie este mai mare de 100 l în volum alcoolic de 100%, respectiv 200 l la 50 grade volum alcoolic depăşind consumul propriu va plăti o acciză de 10 ori mai mică faţă de acciza standard.

 

(4) Beneficiază de nivelul redus al accizelor micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic şi economic de orice altă distilerie, nu funcţionează sub licenţa de produs a unei alte distilerii şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute de normele metodologice.

(4) Cazanele care produc tuică, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, ginars şi tescovina din gospodăriile proprii săteşti şi comunale legal constituite nu vor constitui antrepozite fiscale atât timp cât nu desfăşoară o activitate de producţie, economică sau de comerţ ci doar prestări servicii pentru populaţie.

   

 

6 comentarii

  1. satmarean 2014 Răspunde

    Asa ,asa tov. prefect,suna bine acum in prag de alegeri,iar cum la noi palinca este,acciza este,oseni prosti,pardon FRAIERI sunt,mai trebuie bazait un pic cacatu’! De ani de zile ii prosteste psd-ul cu eliminarea accizei la palinca,dar numai in perioade de alegeri! mai schimati dracului registru’ minciunilor ca astea sunt fumate demult! Jos psd,jos mincinosii psd!

  2. VETERINARU Răspunde

    asta -i ca podu, centura orasului SM , minciuni pesediste, mai incet cu barbile Dopctore Veteringo!

  3. Satmarean Răspunde

    SI ACUM GUVERNUL A CARUI REPREZENTANT IN TERITORIU ESTE VA TREMURA. FARA PALINCA SE POATE TRAI.SI ASA NU DECLARA NIMENI ADEVARUL.IN TARI VECINE DIN UE COTA DE PREDAT LA STAT E SI MAI MARE SI NU MOR.MULTA SE FACE DIN ZAHAR.

  4. Parlamentar Răspunde

    Lipseste motivatia propunerii de modificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.