Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Tribunalul Satu Mare a avut mai puţine cauze în 2014

Remus Nemes, Nilda Preda Tarnoveanu, Adriana Vîlcu (16)Judecătorii din cadrul Tribunalului Satu Mare au avut de soluționat mai puține cauze civile în anul 2014, datorită noului cod de procedură civilă intrat în vigoare în anul 2014 și a noilor taxe de timbru. Anunțul a făcut în cadrul conferinței de prezentare de bilanț al Tribunalului Satu Mare, la care a participat președintele Tribunalului Satu Mare, Preda Nilda Târnăveanu, judecătoarea Adriana Vîlcu și purtătorul de cuvânt al Tribunalului, Remus Nemeș.

Potrivit judecătorului Adriana Vîlcu, efectele intrării în vigoare a noului cod, se resimt și s-au resimțit în anul 2014, în sensul că, datorită rigorilor impuse de noul cod de procedură civilă a scăzut considerabil numărul dosarelor civile care au fost înregistrate. Un efect, în ceea ce privește scăderea numărului de dosare la nivelul celor două secții, l-a constituit intrarea în vigoare a ordonanței privind noile taxe de timbru, care au impus taxe mai mari în ceea ce privește soluționarea cauzelor civile și a introdus necesitatea achitării de timbru în materii care erau scutite de plata acestora, și în special în materie contravențională, scăzând astfel numărul plângerilor.

În aceași ordine de idei, președinta Tribunalului a declarat că în cursul anului 2014 instanţele judecătoreşti din judeţul Satu Mare au avut de soluţionat un număr de 36.252 cauze, din care 12.032 dosare aflate în stoc la sfârşitul anului 2013 şi 24.220 dosare nou intrate. Comparativ cu anul 2013 în care instanţele au avut pe rol un număr de 44.834 cauze, volumul de activitate a cunoscut o scădere cu 8.582 cauze, reprezentând procentual o scădere  de 19,14 %.

Pe secţii, la Tribunalul Satu Mare se înregistrează următoarea situaţie raportat la volumul de activitate, în anul 2014, al întregii instanţe:

Secţia I – a civilă a avut în lucru un număr de 3260 cauze, reprezentând 28,19 % din numărul total al dosarelor şi a soluţionat 2.296, respectiv 26,82  % din totalul hotărârilor.

Secţia a – II – a civilă de contencios administrativ şi fiscal a avut spre soluţionare un număr de 7.448 cauze, reprezentând 64,42 % din totalul dosarelor şi a pronunţat 5.556 hotărâri, respectiv 64,92  % din totalul acestora. 

Secţia penală a avut în  lucru un număr de 853 cauze, reprezentând 7,37 % din numărul total al dosarelor şi a soluţionat 706, respectiv  8,24 % din totalul hotărârilor.

Tribunalul Satu Mare are în statul de funcţii 95 posturi din care 22 sunt ocupate de judecători din care s-a ales un preşedinte, un vicepreşedinte și doi preşedinţi de secţie.

În cadrul conferinței, Nilda Târnăveanu a mai declarat că la Tribunalul Satu Mare sunt cinci locuri vacante de judecători, iar anul acesta, în data de 29.03.2015, se va organiza un concurs pentru ocuparea funcțiilor. Mai mult, președinta speră ca anul acesta lucrările de reabilitare ale Tribunalului Satu Mare să se finalizeze. Pentru aceste lucrări a fost alocată o sumă de 5.600.000 de lei din bugetul de stat și urmează a se mai aloca o altă sumă necesară finalizării lucrărilor.

Ca obiectiv în anul 2015, conducerea Tribunalului vrea să achiziționeze un program prin care justițiabilii să își poată vedea dosarul în sistem informatic ori de unde doresc.

2 comentarii

  1. ginosalam Răspunde

    La cazurile penale mai trebuie lucrat,ca se trateaza cu prea multa rutina multe cazuri,si relatii sau pile.din experienta vorbesc nu de alata. deci cam dezaztru . dar succes poate se shimba traba si in justitie.

  2. marco Răspunde

    Sper ca odata cu 2015 si schimbarea conducerii sectiei civile sentintele sa se dea corect, nu pe “PROCEDURA” cum se dadeau in 2014 in litigiile de munca cu statul!fiind corecti, judecand corect nu ca unele vinituri de prin moldova sau craiova care ar da orice sentinte la comanda doar sa poata pleca in orasele de bastina!vrem judecatori cinstiti fara frica sa dea sentinte imptriva statului!iar acei judecatori care sunt marionete sa plece din Judetul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.