Ultima actualizare: azi, 14:33
Locale

Satu Mare – tărâmul legendelor

muzeu negresti oasSuntem tentați de multe ori, să cheltuim sume foarte mari, doar pentru a vedea locuri îndepărtate, pline de mistere.

Prea puțini însă, se gândesc că plaiurile sătmărene, aici, la o aruncătură de băț, ascund povești și legende fascinante, iar monumentele noastre pot rivaliza cu cele din orice zonă istorică celebră.

Nu trebuie decât să faci câțiva kilometri și miracolele îți vor răsări în cale.

Castelele, tunelurile, criptele fabuloase, casele memoriale, sunt toate dovezi ale unui trecut plin de lucruri și oameni pilduitori.

Dar dincolo de aceste edificii, de datele istorice, ori detaliile tehnice, stau tainice, poveștile acestora, misterioase, emoționante, pline de omenie.

Vă propunem acum primul traseu, cel care străbate nordul județului, și, dacă veți avea curiozitatea să-l urmați, veți constata că Sătmarul este unul dintre locurile cele mai interesante din România, și de ce nu?, din întreaga Europă, cu care ținutul acesta a fost conectat încă din vremuri imemoriale.

Și ce ziceți dacă vom mărturisi că tot ceea ce vă prezentăm aici, doar în câteva rânduri, nu reprezintă nici măcar 1 % din splendorile acestui județ?

Partea de nord a județului Satu Mare este una din zonele cele mai fascinante din întreaga Românie. Aici au existat încă din străfundul vremurilor, zonele istorice Ugocea și Țara Oașului.

Cu toate că au trăit într-o deplină armonie, românii și maghiarii din această parte a județului și-au păstrat în vreme, elementele identitare foarte bine definite.

Trecutul istoric, datinile, poveștile, destinul oamenilor, al conacelor și al mănăstirilor sunt repere esențiale care definesc un peisaj complex și pitoresc.

Dinspre munții vulcanici ai Oașului până înspre Câmpia Turului și a Someșului, zona aceasta ascunde frumuseți tulburătoare care merită să fie cunoscute de orice sătmărean care-și iubește județul.

 

Turț

Turțul este vestit în întreaga țară datorită savuroasei sale pălinci care poartă numele comunei. Zonă folclorică pitorească, ea a fost multă vreme și un centru minier, astăzi desființat. Se pot vizita aici gurile de intrare în mină, precum și gospodăria oșenească tradițională, două repere definitorii ale acestei comune.

 

Gherța Mică

În centrul satului se află casa în care s-a născut cunoscutul scriitor evreu Rodion Markovits (1884 – 1948), care în multe din povestirile sale vorbește cu duioșie despre frumusețea locurilor și oamenilor de aici.

 

Călinești Oaș

Aflat pe malul lacului cu același nume, Călineștiul este o străveche așezare oșenească, iar casa țărănească de aici ne poate da o idee despre cât de frumoasă și armonioasă era în trecut viața oșanului.

Lacul, cândva principalul obiectiv de atracție al județului este unul artificial, creat în vremea comunismului prin inundarea unei mari părți din sat.

 

Boinești

Aici există străvechi urme ale unor așezări umane încă din paleolitic, dar cel mai interesant este Falansterul lui Pastori, a cărui poveste plină de mircole și tenebre, mai impresionează și astăzi călătorii.

Jumătate din Falanster a căzut sub lama buldozerelor comuniste, iar cealaltă este măcinată zi de zi de nemiloșii colți ai unor vremi care nu mai înțeleg nimic din farmecul poveștilor de odinioară.

 

Bixad

Mănăstirea de la Bixad, veche de peste 300 de ani, este celebră pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care – spune legenda – se întorcea pe neștiute căi în acest loc, oriunde ar fi fost dusă, până ce într-o zi niște călugări s-au hotărât să ridice în inima pădurii, o mănăstire care să adăpostească această icoană.

În fiecare an, de hramul mănăstăriim la Sfîntă Măria Mare, în 15 august, mii de pelerini din întreg jduețul și nu numai, vin să se închine la această icoană miraculoasă.

 

Negrești Oaș

Se spune că numele capitalei ”Țării Oașului„ , orașul celor 77 de coline, ar veni de la gubele negre prin care se individualizau oșenii de aici.

Muzeul orașului, precum și cel în aer liber, sunt principalele atracții ale orașului.

Muzeul în aer liber, străbătut de o vale, recompune cu fidelitate, chipul satului oșenesc ancestral.

Avem aici ”vultoarea” unde și acum femeiel din oraș vin să-și primenească țesăturile și împletiturile, casa olarului, precum și pălincia satului, toate funcționale. 

Micul sat din inima orașului este dominat de turla semeață a bisericii de lemn (adusă de la Lechința), care dăinuiește de peste 300 de ani.

 

Luna Șes

Nici nu se mai poate imagina o excursie în Țara Oașului, fără să dăm o raită la unul din cele mai splendide locuri: Luna Șes.

Aici înflorește o stațiune de schi dotată la cele mai înalte standarde.

Locașul monahal, și chiliile aferente pot primi oricând turiștii care vor să-și umple sufletul cu lumina credinței și frumusețea sălbatică a naturii.

Baza de agrement va fi întregită de o scenă în aer liber și cîteva stue de locuri de parcare și campare, astfel că în scurtă vreme, Luna Șes va deveni punctul de atracție numărul unu, pe timp de iarnă dar și în celelalte anotimpuri.

 

Vama – Casa Olarului

Ceramica de Vama este cunoscută de veacuri, iar tradiția olăritului este dusă mai departe de Istvanfi Geza.

Casa lui este una parcă ruptă din basmele copilăriei, iar cei care o vizitează, pot să vadă cum lucrează meșteșugarul și chiar să încerce roata olarului.

Celebre sunt ”olurile de nănaș„ , cele pe care finii le umpleau cu băutură și o duceau în ziua de Paște, nașilor, în semn de respect, dar și alte produse de olărit tradiționale.

Sursa: Consiliul Județean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.