Ultima actualizare: azi, 08:28
Locale

Escrocheriile cu mașini pe internet iau amploare. Atenție mare la țepari

teapa masini internetSătmărenii care doresc să-şi achiziţioneze un autoturism second-hand de pe site-urile cu anunţuri de profil trebuie să fie foarte atenţi de la cine şi ce cumpără şi, mai ales, să nu trimită bani nimănui, nici chiar sieşi. Un grup de ţepari acţionează pe aceste site-uri postând anunţuri cu autoturisme de 10-12 ani vechime, la preţuri incredibil de mici, astfel încât să lase impresia că este un adevărat chilipir. Aceştia preferă să comunice cu potenţialii cumpărători doar pe e-mail, spunând că sunt într-o zonă unde nu este semnal pentru telefon mobil, iar după câteva schimburi de mesaje electronice, ţeparii cer bani în avans prin Western Union sau Moneygram pretextând faptul că în acest fel cumpărătorii dovedesc că sunt de bună credinţă.

Țeapă pusă la cale ingenios
De obicei, țeparii se dau drept femei de 55-56 de ani ca să fie mai credibili. Anunțurile postate de aceștia pe site-urile de anunțuri sunt fără numere de telefon sau alte date de contact ci doar o adresă de e-mail, de obicei cu terminația ”.ru”, adică din Rusia.

De-a lungul timpului, numele s-a tot schimbat. În urma cu doi ani, o anume Corina Stroe anunța că vinde un VW Passat din 2004 la doar 2.200 de lei. La vremea respectivă, Corian Stroe spunea că are 54 de ani din Satu Mare, dar care recent a divorţat după care s-a mutat în orăşelul Sedberg din Anglia unde îngrijeşte o femeie în vârstă. Totodată mai afirma că orăşelul Sedberg se află într-o zonă muntoasă şi nu are semnal la telefonul mobil, de aceea preferă corespondenţa prin poşta electronică. Ea spunea că maşina o vinde deoarece în ţară nu mai are pe nimeni astfel că are de gând să se stabilească definitiv în Anglia.

teapa masini internet2

Recent, a apărut o altă femeie, Alina Gălățean, de 55 de ani, sătmăreancă, care spunea că locuiește undeva în apropiere de Balaton, Ungaria, unde cică ar îngriji un bătrân. Având ca pretext dorința de a se stabili definitiv în țara vecină, Alina Gălățean a postat un anunț prin care făcea cunoscut faptul că ar avea de vânzare un Renaul Trafic Vivaro, din anul 2002, pe la prețul de 2.200 euro. A postat și mai multe fotografii cu această mașină care arăta impecabil. Doar că, și aici, același scenariu. Nu are semnal în zona în care locuiește și corespondează doar de pe mail: [email protected]. În ambele cazuri, mașina se afla într-un garaj din Satu Mare.

Bani ceruți în avans
În ambele cazuri, cele două femei, care de fapt nu erau altceva decât niște țepari, solicitau bani în avans.

Iată mesajul transmis de ”doamna” Alina Gălățean unui sătmărean: ”Eu mâine am să îmi fac rezervarea la autocar. După ce ajung în România, joi după-masă vorbim oricum la telefon și ne înțelegem mult mai ușor.

Înainte să fac asta, vreau să mă asigur că nu vin degeaba până acasă. Aș dori să fiu sigură că o să cumpărați mașina și, de asemenea, să vă ofer și eu certitudinea că voi veni la întâlnire. Am o propunere pentru dumneavoastră și, dacă sunteți de acord, rămâne totul cum am stabilit.

VĂ ROG SĂ CITIȚI CU ATENȚIE RÂNDURILE DE MAI JOS !

Voi ruga mâine pe Erika , fiica doamnei la care lucrez, să trimită prin serviciul Moneygram 2.200 euro la Satu Mare pe numele meu. Ea va fi expeditoarea banilor iar eu voi fi destinatar și voi lua înapoi banii de la un oficiu din Satu Mare când ne vom întâlni. De îndată ce transferul este făcut, vă voi trimite o copie a documentului de transfer. Aceasta va fi dovada mea că voi veni la întâlnirea cu dumneavoastră. Trebuie să vin ca să îmi iau banii.

Același lucru îl vreau și de la dumneavoastră. O rudă sau un prieten poate merge la un oficiu Moneygram din localitate. Acesta trebuie să facă un transfer de 2.200 euro (sau echivalentul în lei) pe numele dumneavoastră cu destinația România, Satu Mare. După ce transferul este făcut, trebuie să îmi trimiteți o copie după documentul de transfer. Așa voi avea și eu certitudinea că veți veni la întâlnire”.

teapa masini internet3

Care este şmecheria?
Înşelătoria este recent pusă la cale de o reţea de români care activează pe site-urile de vânzări auto. Pentru a-şi atinge scopurile, escrocii se folosesc de cele mai cunoscute companii de transfer de bani din lume, şi anume Western Union sau Moneygram. Dacă reuşesc să convingă potenţiala victimă să-şi trimită bani chiar ei însuşi prin acest sistem, nu se ştie prin ce modalitate, probabil prin neatenţia funcţionarelor de la ghişee, ţeparii reuşesc să scoată banii astfel că victima rămâne cu pagubă. Potrivit procedurilor, un client al acestei companii poate încasa banii doar dacă are la el un act de identitate şi codul tranzacţiei. Ţeparul care ridică aceşti bani se prezintă cel mai probabil cu un act de identitate fals.

Astfel de ţepe au mai fost înregistrate la nivel naţional, ba chiar Poliţia a deschis o anchetă, dar încă nu a fost prins niciun escroc. Până atunci, însă, sătmărenilor li se recomandă să aibă grijă ce şi de la cine cumpără şi, înainte de toate, să nu trimită bani nimănui, prin niciun sistem, nici chiar lui însuşi, pentru că altfel pot cădea în plasa acestor escroci. 

4 comentarii

  1. pop Răspunde

    A patit cineva chestia asta ?

    • aliassa Răspunde

      sa fie omul sincer se intampla sa gasesti un anunt de acest gen. eu personal eram aproape sa iau teapa, dar am fost atentionata de prieteni si de un agent de politie. aveti grija. chiar sunt sanse mari sa dai peste anunturi false.

  2. pop Răspunde

    Aceasta poza cu Traficul este luat de pe un site din plolnia Allegro.pl ca Olx la noi

  3. iuri Răspunde

    Ce articol de rahat i asta? ALO portal incepi sa te strici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.