Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Zilele Orașului Satu Mare au fost inițiate de fostul primar Horea Anderco (FOTO)

andercoHorea Anderco este iniţiatorul Zilelor Oraşului Satu Mare, cel mai îndrăgit eveniment din municipiu. Prima ediție de acum 20 de ani – 14 mai 1997, a avut loc într-o zi de miercuri. La baza acestui concept, nemaîntâlnit în România până atunci, a stat dorinţa de stimulare a patriotismului local.

Curaj, determinare, optimism şi dragoste faţă de sătmăreni, acestea au fost elementele principale de la care s-a pornit în momentul organizării primei ediţii a Zilelor Oraşului Satu Mare.

anderco ziar

 

Puţini sunt cei care nu îşi amintesc evenimentul organizat într-o zi de miercuri, 14 mai 1997.

Unul dintre cotidienele locale anunţa în ediţia din 15 mai 1997 succesul efortului depus de autorităţi prin intermediul titlului: “Atâţia sătmăreni nu s-au mai adunat în centrul oraşului din timpul revoluţiei din decembrie 1989“.

Direct responsabil a fost Horea Anderco, primarul de la acea vreme şi totodată cel care acum în 2016 candidează din nou pentru această funcţie din postura de independent.

Stimularea patriotismului local, o nevoie pentru dezvoltare

“Ideea a pornit în urma unei discuţii purtate cu regretatul artist sătmărean Ion Sasu, consilier local pe vremea respectivă. Ne doream foarte mult să trezim în fiecare cetăţean sentimentul de mândrie că este sătmărean. Mi-am iubit mereu oraşul, iar stimularea patriotismului local era şi atunci, la fel cum este şi acum, o nevoie primordială în ceea ce priveşte dezvoltarea comunităţii“, a declarat Horea Anderco. 

anderco1

Alegerea unei date cu o semnificaţie puternică a fost foarte dificilă. După îndelungi dezbateri Consiliul Local a votat ziua de 14 mai ca fiind cea mai potrivită.

“Momentele de cumpănă prin care sătmărenii au trecut în timpul inundaţiilor din 1970 au scos la suprafaţă ce e mai bun din oameni. Sătmărenii s-au solidarizat cum nu au făcut-o niciodată şi astfel au pus fiecare umărul la reconstrucţia oraşului. Niciodată nu vor fi uitate acele zile şi tocmai de aceea am considerat că în 14 mai să organizăm Ziua Oraşului Satu Mare. Părea o contradicţie la fel ca şi în prezent. Mulţi se întreabau de ce facem asta într-o zi în care suflete nevinovate au pierit din pricina furiei naturii, însă puţini se gândesc la efortul depus de toată comunitatea pentru ca însuşi Sătmarul să nu aibă aceiaşi soartă. Odată ce conştientizezi toate aceste lucruri nu poţi să nu fii mândru că eşti sătmărean“, îşi aminteşte Horea Anderco.

Expoziții, cros, miting aviatic

Din start s-a dorit ca evenimentul să fie unul cultural, sportiv şi abia apoi unul de agrement. Au avut loc expoziţii de fotografie la Biblioteca Judeţeană, Muzeul Judeţean, Muzeul de Artă şi în holul Filarmonicii “Dinu Lipatti“. De asemenea în holul Casei de Cultură a Sindicatelor a avut loc expoziţia naţională “Expo Flora“. În acea zi a avut loc şi primul cros al oraşului la care au participat 1500 de persoane. Mai mult de atât, în tot oraşul aveau loc concomitent demonstraţii sportive.

anderco4Tot atunci a avut loc primul miting aviatic din istoria recentă a oraşului.

“Spectacolul a fost unul inedit. S-a adus un balon cu aer cald, iar sătmărenii puteau să zboare deasupra municipiului plătind o sumă modică de bani.Tot atunci cei care nu văzuseră un avion niciodată au avut posibilitatea să viziteze un astfel de aparat de zbor pus la dispoziţie de aviaţia civilă“, povesteşte Horea Anderco.

Sătmărenii îşi amintesc cu siguranţă boul la proţap, echipa de majorete şi defilarea cu torţe a militarilor. Pe scena amplasată în Piaţa 25 Octombrie s-au jucat o piesă de teatru pentru copii, un alt spectacol tot de teatru a fost oferit de o trupă de la Bucureşti, artiştii locali erau vedetele manifestării, iar orchestra filarmonicii sătmărene a susţinut un concert dedicat evenimentului.

“Sătmărenii au profitat şi s-au bucurat de fiecare clipă. Îmi amintesc acum cu amuzament că pe la ora 16.00 nu mai era bere nicăieri, iar mici se găseau cu greu. Nu ne aşteptam să fie atât de bine primită sărbătoarea de către populaţie“, declară Horea Anderco.

anderco5

Nu au lipsit nici personalităţi ale vremii precum primarii oraşelor înfrăţite cu Satu Mare, Secretarul II al Ambasadei SUA şi numeroşi alţi primari de municipii din ţară.

“Recepţia festivă a avut loc în restaurantul Hotelului Dacia. Tot din faţa clădirii simbol a oraşului a pornit retragerea cu torţe. Militarii au defilat până în faţa Palatului Admnistrativ unde, aşteptaţi de o mare de oameni, am urmărit cu toţii focul de artificii“, povesteşte Horea Anderco.

Satu Mare a dat tonul în țară

Candidatul independent la Primăria Satu Mare susţine că aceste manifestări nu au avut nici un fel de iz politic şi crede că la fel ar trebui să se întâmple şi în prezent. A fost un eveniment unic în ţară. Satu Mare a dat tonul, iar mai apoi fenomenul s-a extins la nivel naţional.

anderco3

“Acum, după 20 de ani, partea morală şi emoţia de la care am pornit s-a pierdut. Această sărbătoare s-a trasformat într-un iarmaroc în care se bea bere, se mănâncă mici şi se ascultă muzică. Dacă sătmărenii îmi vor acorda încrederea lor, îmi propun să redau acestui eveniment valoarea de altă dată. Cred cu tărie că sătmărenii îşi iubesc oraşul, iar acest patriotism local aşteaptă mocnind să iasă din nou la suprafaţă“, conchide Horea Anderco.

6 comentarii

  1. polipol Răspunde

    daca nu ai fi luat spaga si in ziua de azi ai fi primar.
    numai ca ti-ai vandut onoarea la diavol.
    bani sau dus tu ai ramas.
    Cheia a ramas la tine?

  2. INDIFERENT Răspunde

    Nu votez nici pa asta nici pe celelat. n-am votat nici amu douazecide ani. sa-mi zica cineva daca votez, atuncia de maine trotuarele o sa fie pavate, o sa umblu cu jip, loc de munca cu bani. nu votez pa nici unu si astai flamand si tot flamand vine

  3. Dragos Virgil Răspunde

    Prima ediţie a festivalului Sărbătoarea Castanelor Baia Mare a avut loc în 1993. Concept Nemaiantalnit, poate la Satu Mare.
    Poate isi mai aminteste cineva si de viceprimarul de atunci Septimiu Buzasu….

  4. maricica Răspunde

    Lasa-ne tataie cu povesti de acum 20 de ani. Ce e frate cu brontozarul asta comunist! Poze de pe vremea lui Ion Iliescu, asta vrea sa ne intoarcem inapoi 20 de ani.

  5. brandusa Răspunde

    Imi amintesc cu drag acele zile si sper sa se mai repete..si apropo..acest om nu a fost gasit vinovat de nici o instanta..ce tot vorbiti acolo..?arestarea lui a fost o comanda politica..poate daca mai ramanea primar…era ceva de orasul acesta..

  6. nostalgicul Răspunde

    si mirela retegan suspina dupa zilele orasului organizate impreuna cu anderco ! citi bani au intrat in buzunarele lor pe vremea aia si cum erau facute impartelile. intrebati-o pe natalia stie si ea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.