Ultima actualizare: ieri, 21:05
Interviu

Oftalmologul Lehai Levar: Lumea nu mai trebuie să migreze spre alte oraşe pentru ca avem condiţii foarte bune la Satu Mare

Mai mulţi medici tineri, specializaţi la importante centre universitare din ţară, au ales să profeseze la Satu Mare. Unul dintre ei este Levai Lehar, medic specialist oftalmolog, care ne- a acordat un interviu.

Levai Lehar are 31 de ani, este născut în Marghita, Bihor, primele studii le-a făcut în Jibou, Sălaj, după care a urmat Facultatea de Medicină la Cluj şi rezidenţiatul la Spitalul Militar. A urmat numeroase specializări la Oradea, Bucureşti, Debrecen, Budapesta şi în Spania.

R: De ce aţi ales Satu Mare. Aţi fost prin mai multe oraşe cu renume medical, de ce aţi ales tocmai Satu Mare şi nu Debrecen sau Budapesta?

L.L: În primul pentru că am vrut să rămân în ţară şi să mă descurc în România. Am ales Satu Mare pentru că în practica mea din Cluj, am avut foarte mulţi pacienţi din Satu Mare care s-au plâns că le este foarte greu să se deplaseze pentru controale, pentru operaţii, intervenţii. Am ales Satu Mare şi pentru că este o zonă nedeservită din punct de vedere al chirurgiei de pol posterior al chirurgiei vitreo retiniene sau al dezlipirilor de retină. Nu se opera aşa ceva în judeţ, nici în judeţele vecine, în Maramureş, Bihor. Se operează doar în câteva centre din ţară, aşa că am zis că ar fi binevenit şi un specialist în domeniu în acest oraş.

 

R: Care au fost primele impresii de la Satu Mare. Cum aţi fost primit, dacă a fost totul în regulă cu echipa managerială de la spital, cu noii colegi?

L.L: Am fost plăcut surprins să întâlnesc colegi foarte cumsecade la spital. Cu d-l dr. Bagoşi Pal care este şeful secţiei ne înţelegem foarte bine, şi dânsul are o experienţă clinică vastă, consultându-ne în diverse cazuri. Cu toţii sunt oameni deosebiţi şi o echipă foarte bună, mă simt foarte bine pe secţie, m-am integrat, m-au primit foarte bine şi m-au încurajat. Asemenea deschidere am întâlnit şi din partea conducerii Spitalului, iar cu d-l Adrian Marc, avem o relaţie bună, dânsul ne susţine. Îmi place oraşul şi în general mă simt foarte bine.

 

R: Care sunt noutăţile din domeniul oftalmologiei în Satu Mare?

L.L: Cea mai mare noutate este această chirurgie vitreo retiniană, ea abordează patologia retinei, bolile retinei, care în principal sunt dezlipirile de retină, complicaţii făcute de diabetici, hemoragii in vitros, dezlipiri de retină tracţionale. De asemenea, acum putem face chirurgia cataractei, chirurgia modernă a cataractei pe incizie mică de 2 mm cu ultrasunete, avem cel mai bun aparat chirurgical ocular care există în folosinţă la ora actuală, la nivel mondial este chiar cel mai bun, avem un microscop extraordinar cu care lucrăm, deci putem să efectuăm operaţii chiar la nivel înalt şi avem toate condiţiile să facem acest lucru. Ca şi altă noutate pot să spun că avem o legătură cu Centrul diabetic, consultăm gratuit pacienţii care vin în ambulatoriul secţiei de diabet. Subliniez şi aş îndemna pacienţii diabetici care vin în ambulatoriu să ceară un examen oftalmologic pentru că este foarte importantă tratarea şi diagnosticarea din timp, salvarea vederii, deoarece diabetul poate să orbească. Acum avem injecţii speciale intraoculare, direct în ochi, care se fac atât pentru pacienţii diabetici cât şi pentru cei care au o anumită formă de degenerescenţă maculară senilă. Tot ca noutate, pe secţie există un laser cu ajutorul căruia tratăm pacienţii diabetici în fază incipientă pentru a nu se ajunge la operaţii şi la pierderea vederii. Este un laser special, foarte performant.

R: Cu tehnologia modernă, cât durează în medie o operaţie şi dacă este necesară internarea în spital?

L.L: Acum o să avem tendinţa să facem mai ales intervenţiile de cataractă în ambulatoriu. Adică pacientul vine, se operează, pleacă acasă, a doua zi vine la control. Deci tehnologia ne permite dar mai facem şi internări de o zi. S-a redus şi timpul operator, acum o operaţie de cataractă durează aproximativ 15-20 de minute cu toate pregătirile. Operaţiile de retină durează în funcţie de complexitatea şi de gravitatea cazurilor, pot să se întindă de la 20 de minute la 2 ore. Lumea trebuie să ştie că nu mai trebuie să migreze spre Cluj sau Debrecen pentru că problemele pot fi rezolvate în foarte bune condiţii sau uneori chiar mai bune, aici în Satu Mare.

R: S-a răspândit repede vestea că se fac aici operaţii de retină şi am înţeles că apar pacienţi din alte judeţe…

L.L. Da, avem pacienţi din Maramureş, Bistriţa Năsăud, Sălaj, vor venii şi din alte judeţe tocmai pentru că această patologie retiniană nu este disponibilă în judeţele învecinate.

R: Ce câştigă spitalul prin faptul că tratează şi alţi pacienţi?

L.L: Unul dintre criteriile de clasificare a spitalelor este această, să spun migrare a pacienţilor. Cu cât sunt mai mulţi pacienţii care vin din alte judeţe cu atât clasificarea este mai bună respectiv alocarea de fonduri este mai facilă, mai mare. Spitalul câştigă bani şi renume.

R: Ce înseamnă să fii medic oftalmolog, mai ales când se schimbă tehnologia, cât timp îi ia unui medic să se pregătească?

L.L: Oftalmologia este după părerea mea cea mai frumoasă specialitate din câte există. Am ales-o pentru că este o specialitatea concretă, poţi să ai rezultate operatorii deja a doua zi. Operezi pacientul orb iar el a doua zi deja vede, este fericit, este şi o răsplată profesională foarte importantă. Am ales-o şi din cauza învăţătoarei mele col. dr. Gavriş Monica, pe mine m-a câştigat prin felul în care a abordat această specialitate. Ca să răzbeşti nu este uşor, pentru că presupune foarte multă tehnologie, foarte multă pregătire, se operează sub microscop şi este o treabă migăloasă, delicată. După ce ai învăţat să operezi trebuie să perpetuezi, să câştigi experienţă şi pe urmă trebuie să găseşti un loc unde să pui în practică ceea ce ai învăţat.

R: Cam în ce procent seamănă spitalul de la noi cu ce vedem în serialele cu medici?

L.L. În ceea ce priveşte oftalmologia pot să spun că aceste aparate pe care le avem pe secţie sunt comparabile şi pot să spun că sunt la nivelul celor regăsite în occident.

 

R. Care sunt următorii paşi care se prefigurează la Satu Mare?

L.L: Aparatele care vin acum ne ajută la diagnosticarea unor boli, sunt nişte instrumente speciale pe care le vom folosi la operaţiile de retină, la măsurarea dioptriilor. Cel mai important a fost să putem trata modern cataracta, prin incizii de foarte mici dimensiuni, să putem opera dezlipirile de retină şi trata patologiile diabetice, acestea sunt cele mai frecvente boli. Urmează şi operaţiile laser de suplinire a ochelarilor, dar acest lucru a fost pe locul 2.

R: Ce le recomandaţi oamenilor ca să aibă grijă de ochi.

L.L.: Să zicem că un om sănătos până la 50 de ani este recomandat să-şi facă un consult oftalmologic la 1-2 ani. După această vârstă, cei care au anumite probleme, consultul ar trebui să fie anual. Cei care au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat fără complicaţii la ochi este recomandat un control la 6 luni. Cei care prezintă retinopatie diabetică la ochi trebuie să-şi facă un consult la 3 luni. Cei cu glaucom sau cu cataractă au nevoie de controale specifice.

R: Hipermarketurile sunt pline de ochelari la preţ promoţional. Recomandaţi folosirea acestora?

L.L: În primul rând pentru o prescripţie corespunzătoare trebuie consultat un medic oftalmolog sau optician. Există persoane care necesită corecţii optice mai complexe care nu sunt disponibile decât în cabinetele specializate. Pentru a beneficia de o corecţie optică cât mai potrivită pentru viciul de refracţie existent este de recomandat solicitarea serviciilor cadrelor specializate din domeniu.

R: Unde vă pot găsi pacienţii?

L.L.: Luni, miercuri şi vineri la Spitalul Vechi pe secţia Oftalmologie, între orele 8-12, iar la ambulatoriu joi de la ora 14.

 

A consemnat,

Gil PIETRAR