Ultima actualizare: azi, 16:03

Interviu

Ciprian Bretan: Deşi ar avea motive, suporterii Commando Oli încă nu ies în stradă!

În contextul evenimentelor petrecute în capitală țării, unde printre protagoniștii protestelor de stradă s-au aflat suporteri ai diverselor echipe de fotbal din țară, am considerat oportun să aflăm poziția celor care formează galeria echipei fanion a orașului: Olimpia Satu Mare. În acest sens l-am contactat pe unul dintre liderii Commando Oli, Ciprian Bretan, care ne-a acordat un interviu. 

R: Galeriile principalelor echipe din București au ieșit zilele acestea în stradă? Voi? 

B.C: Noi încă nu. Spre deosebire de București unde protestatarii au beneficiat de o mediatizare intensă, din Satu Mare orice voce se aude mai greu. Nu spun că nu considerăm oportună exercitarea dreptului de a protesta, dar mai repede are efect în cazul problemelor locale, nu naționale. După cum știți noi am avut în trecut acțiuni de protest legate de dezinteresul autorităților locale față de echipa noastră de suflet, deci nu suntem străini de asemenea manifestări. În plus, mesajul celor care au fost în piața Universității a fost grav deformat. Cauza prezenței suporterilor de fotbal la proteste este represiunea mare la care sunt supuși pe stadioane. Ură faţă de abuzurile comise de forțele de ordine și faţă de niște autorităţi centrale care vor să le pună pumnul în gură se revarsă pe stradă. Ultima problemă, dintr-un lung șir, este modificarea Legii 4/2008 cu prevederi care încalcă drepturile elementare ale omului. Din păcate dialogul dintre aceștia și jandarmi a ajuns la nivelul violențelor, și a fost reluat și sâmbătă și duminică de acolo. 

R: în Satu Mare se pare că nu e așa. Cum de în cazul vostru este altfel? 

B.C: Frecușuri au existat și la noi. Bine înțeles că de fiecare tabără există oameni, cu păreri și comportamente diferite. Nu poți generaliza. După un incident produs în Baia Mare, între suporteri și jandarmii sătmăreni trimiși să-i însoțească, am avut o întâlnire cu dl. Avram (nu cunosc grad sau funcție) și am reușit să-i explic că noi nu mergem la stadion pentru scandal, noi mergem să ne susținem echipa. De atunci, cu mici excepții totul a decurs normal. După cum am mai spus, există oameni și oameni, iar excesul de zel apare din când în când. În ultima vreme putem spune că totul e OK. 

R:Duminică a fost un protest la Satu Mare. De ce nu ați participat? 

BC: Ca grup am decis să nu participăm. Probabil că au fost prezenți membri ai Commando Oli, dar nu am cunoștință de așa ceva până acum. Precizez că nu suntem singurul grup de suporteri din oraș, așa că poate au fost suporteri prezenți, dar din CO, slabe șanse. De ce am decis așa? În primul rând pentru că a avut tentă politică și nu socială. Participând la miting am fi girat anumite formațiuni politice, și am fi fost etichetați de acum încolo ca atare. Asta nu înseamnă că suntem mulțumiți de felul cum merge țara, și că dacă altcineva, o entitate apolitică ar fi convocat mitingul nu am fi mers. 

R: Bine, dar se știe că mulți ani ai fost implicat politic. De ce această schimbare? 

BC: M-ai întrebat de grup. Ca individ orice membru CO poate avea simpatiile lui. Nu suntem oi să mergem după măgar! Suntem un grup eterogen, ca naționalitate, vârstă, concepții. Ce ne leagă e Olimpia. Da, am fost implicat în politică, crezând că așa îmi voi putea ajuta echipă de club. Dar n-am ales doar cu mintea, ci și cu sufletul, drept urmare m-am înscris într-un partid care tocmai trecea în opoziție. 

R: În ultimii ani ai stat deoparte… 

BC: Da, exclus pentru gura mare (nu spun pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume ca să nu sune pompos) aveam variante de a mă înscrie în alte partide, însă am decis să rămân pe din afară. După cum am spus nu m-am înscris doar cu mintea. 

R: Care ar fi motivele pentru care CO ar ieși în stradă? 

BC: Motive avem destule, lipsește însă scânteia. Pentru ce ne doare pe noi, Legea 4/2008, am ieși doar noi, iar manifestație la care să ne raliem încă nu am găsit. Am ieși în schimb cu plăcere și convingere dacă o organizație gen LADO sau Pro-democrația ar organiza ceva asemănător, pentru că suntem sensibili la drepturile noastre. Precizez însă că nu după modelul suporterilor din București. S-a văzut în 2008 la protestul din ștrand că știm să ne spunem părerea civilizat. Dovadă că singura acuzație care ne-a fost adusă a fost aceea de (culmea!) continuarea campaniei electorale, acuzație demontată în instanță ulterior. Nimic de tulburarea liniștii publice sau ultraj. 

R: Intenționează CO să se implice politic în viitor? Vin alegerile. 

BC: Am luat în considerare și varianta asta. Căutăm o variantă care să ne reprezinte ca ideologie. Ar fi destui care să spună că ni s-ar potrivi partide gen PNG sau cel al poporului, însă nu sunt de acord. Logic avem nevoie de o platformă care să fie pe placul tuturor membrilor, deci să acopere un spectru mai larg de păreri și concepții. Eu zic că o platformă ecologistă ar fi ideală, însă ceea ce există momentan la nivel de Satu Mare încă nu ne-a convins. Ar mai fi variantă Mișcării Verzilor, dar alianța acesteia cu USL deja ne ridică semne de întrebare. Din păcate nu avem modelul Ungariei unde organizațiile cetățenești pot depune liste de candidați. 

R: Dacă sigla CO ar candida la alegerile locale, câte voturi crezi că ar aduna? 

BC: Dacă m-ai fi întrebat de sigla Olimpiei ți-aș fi răspuns 15.000 (capacitatea stadionului Olimpia) doar la nivel de municipiu. Dacă e vorba de Commando Oli, eu zic că între 1.000 și 2.000 de voturi în municipiu. Sunt mulți suporteri cu opțiuni politice clare, deci nu putem spune că i-am putea convinge pe toți să fie alături de noi. Dar o bună parte dintre indeciși ar veni alături de noi. Plus că nici noi n-am sta să așteptăm voturi. Știm să le adunăm. 

R: Ce acțiuni pregătiți în viitor? 

BC: Nimic spectaculos: înființarea alături de Old boys a ligii suporterilor, mutarea din peluză în tribuna a doua alături de aceiași Old Boys. Momentan..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.