Ultima actualizare: ieri, 21:44

Divertisment

Dar Boala Inflamatorie Pelviană este frecventă?

Anual sunt milioane de cazuri în Statele Unite. Nimeni nu știe exact câte, din moment ce majoritatea medicilor nu raportează Departamentului Sănătății fiecare caz de BIP. Cele mai multe infecții sunt cauzate de gonococ sau de un alt protagonist negativ numit “clamidia”. (vom vorbi curând si despre asta.) 

Ca orice boală, cu cât ești mai expus, cu atât crește riscul de infecție. Femeile care fac sex cu mai mulți bărbați au șanse de 500 de ori mai mari de a lua BIP. Nu ne surprinde faptul că femeile care folosesc AIU ca metodă de contracepție au șanse cu 350% mai mari de a lua BIP. În fond, problema este sforicica atașată aparatului, care atârnă din uter către vagin. O infecție vaginală trece ușor în uter pe acea sfoară și apoi se transmite în sus. 

Mai este un aspect interesant la BIP provocată de gonococ. Cam 70% din femeile care au BIP din cauza gonococului se infectează în prima săptămână a ciclului menstrual. Această rată impresionantă a infectării poate fi vina “autostopului”. 

Care “autostop”?

Dacă femeia face sex în timpul ciclului menstrual, germenii de gonoree pot fi luați în drum de spermatozoizi, cu care se formează o echipă “spermatozoid – germen”. Ei pot răspândi infecția către uter, trompe uterine și ovare. 

BIP este foarte neplăcută. Chiar dacă infecția se vindecă, cam 12% din femei rămân sterile. După a doua infecție, chiar dacă și aceasta este vindecată, aproape un sfert dintre victime nu vor mai avea niciodată copii. Trei infecții cu BIP lasă peste jumătate din femeile sterile. 

Dar chiar dacă femeia mai poate rămâne însărcinată, riscul sarcinii ectopice – sarcina în afara uterului – crește cu 1000%. Asta din cauză că cicatricele din trompele uterine fac ca ovulul fertilizat să se atașeze în altă parte decât pe mucoasa uterului. 

Care este tratamentul?

Până să trecem la asta, cel mai bun sfat este: “nu vă infectați!” Folosiți prezervativul – oricât de limitată ar fi protecția lui. Nu faceți vreo prostie. Alegeți-vă atent partenerul. Vă amintiți povestea despre prostituata care făcea sex oral cu un client fidel? 

În timp ce îl lucra, el spuse: 

“Ascultă, sunt cam strâmtorat săptămâna asta. E bine dacă doar de data asta te plătesc cu un cupon de douăsprezece cine la noul restaurant de după colț?” 

Ea și-a oprit puțin activitatea și s-a uitat în sus spre el.

“Cred că e bine, doar de data asta – dar ești sigur că restaurantul e un loc curat?”

Asta este ideea. Prea mulți oameni își aleg partenerii sexuali cu mai puțina grijă decât își aleg locul în care vor mânca. Simptomele BIP sunt dureri ale abdomenului inferior, febră și o scurgere vaginală care arată ca puroiul. Consultați-vă imediat medicul dacă apar aceste simptome, mai ales în prima săptămână de după ciclu. Tratamentul constă în antibiotice atent alese. Dacă problema nu dispare rapid, poate însemna internare în spital. Se poate forma un abces ovarian (sac de puroi la nivelul ovarelor) și uneori singura soluție este operația de urgență. Gonoreea poate provoca și ocluzie intestinala sau septicemie (numele comun este “otrăvirea sângelui”). Acestea sunt complicațiile care îi pot demonstra Marlenei că s-a înșelat – și confirmă că gonoreea poate ucide. 

Un alt lucru de luat în considerație: infecția cu gonoree și cu majoritatea celorlalte BTS va face mult mai vulnerabili la HIV – SIDA. Nu e deloc incitant. 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată! 

Reclamaţii ulterioare nu se primesc! 

Dr. Sorin Nichita 

[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.