Ultima actualizare: azi, 16:01
Naţionale

PDL a decis: Convenţie Extraordinară pe 30 iunie pentru alegerea unei noi conduceri

Partidul Democrat Liberal a decis să organizeze o Convenţie Extraordinară pentru alegerea unei noi conduceri, după ce actuala conducere a demisionat, ca urmare a dezastrului de la alegerile locale, anunţă Realitatea TV. Convenţia va avea loc pe 30 iunie. Cristian Preda a cerut derogare pentru a putea candida la conducerea partidului. 

Decizia a fost luată cu 36 de voturi pentru şi 14 împotrivă în cadrul Colegiului Director al partidului, reunit duminică la Palatul Parlamentului. 

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, Vasile Blaga s-a abţinut de la vot. Blaga a sugerat zilele trecute că va candida pentru şefia partidului. 

La precedenta şedinţă, cea din 14 iunie, toţi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului şi-au depus demisia şi preşedintele Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca a anunţat că nu va mai candida la funcţia de lider al democrat-liberalilor, dorind să se dedice activităţii de edil. 

Care este numele vehiculat în PDL pentru şefia partidului 

Mulţi dintre liderii filialelor PDL se feresc să nominalizeze persoana pe care o consideră potrivită să preia conducerea partidului, limitându-se să spună că este nevoie de un om puternic şi care să-i ţină uniţi, în timp ce alţii spun că Vasile Blaga are puterea şi experienţa să reconstruiască PDL, informează Mediafax. 

ALBA 

Preşedintele PDL Alba, Mircea Hava, a declarat, vineri, că îl va susţine pe Vasile Blaga pentru şefia Partidului Democrat Liberal deoarece crede că acesta are “puterea”, “experienţa” şi “autoritatea” să reconstruiască partidul. 

Mircea Hava, care a fost şi vicepreşedinte la nivel naţional al PDL, a spus că el nu îşi doreşte să candideze pentru conducerea partidului deoarece vrea să se dedice mai mult oraşului Alba Iulia, al cărui primar a fost reales. 

“Voi candida pentru funcţia de vicepreşedinte, nu voi candida la o altă funcţie pentru că vreau să-mi dedic mai mult timp oraşului şi oamenilor. Mi s-a spus în această campanie electorală că am fost mai puţin între el decât am fost altă dată. Nu îmi voi mai consuma două trei zile să mă duc la Bucureşti, de multe ori la şedinţe sterile” a mai spus Hava. 

Preşedintele PDL Alba a adăugat că el îl va susţine pentru şefia PDL pe Vasile Blaga deoarece consideră că acesta are experienţa, puterea şi autoritatea să reconstruiască partidul. 

BISTRIŢA-NĂSĂUD 

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat că vede în fruntea PDL un om care pune mai presus de orice interesul partidului. “Văd în fruntea PDL un om care pune mai presus de orice interesul partidului, mai presus de interesul personal sau de interesul de grup”, a spus Oltean. El a afirmat că deocamdată este prematur să se discute despre un nou lider al PDL, abia duminică urmând să fie luată o decizie în acest sens. 

“Dacă mergem pe Convenţie Naţională, atunci se va putea discuta despre un nou preşedinte. Dacă mergem pe conducere interimară în care să păstrăm actuala conducere pentru reprezentare juridică, atunci vom desemna un Comitet interimar care va alege un preşedinte cu rol în reprezentarea politică a partidului. Eu cred totuşi că se va merge pe Convenţie Naţională”, a afirmat Oltean. 

Întrebat dacă Vasile Blaga ar putea fi unul dintre cei care aspiră la funcţia de lider al PDL, Ioan Oltean nu a spus nici da, nici nu: “Nu vreau să mă pronunţ”. 

În ceea ce priveşte o eventuală candidatură a sa la funcţia de secretar general, Oltean a spus: “Pot candida la ce funcţie vreau, dar nu am luat o decizie în acest sens”. 

BRAŞOV 

George Scripcaru, preşedintele PDL Braşov şi vicepreşedinte al PDL la nivel naţional, nu a nominalizat nicio persoană pe care ar prefera-o la conducerea partidului, spunând că la conducere ar trebui să fie “cel mai bun”. În ceea ce priveşte persoana care nu ar fi potrivită pentru a fi lider al PDL, Scripcaru a spus că nu este potrivit “cine nu e bun”, fără a da vreun exemplu. 

CLUJ 

La rândul său, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, spune că este prematur să avanseze nume pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al PDL, susţinând însă că viitorul şef al partidului “trebuie să fie cineva cel puţin la fel de bun ca Emil Boc”. “E prematur să avansez nume pentru viitorul preşedinte al PDL şi nu aş personaliza. Importantă va fi şi echipa de conducere a partidului. Oricum, cred că viitorul preşedinte trebuie să fie cineva cel puţin la fel de bun ca Emil Boc, o persoană care să unească şi nu să dezbine şi care să se fi validat de-a lungul timpului în bătăliile electorale. Trebuie să fim atenţi să nu schimbăm pe cineva care a câştigat bătălii electorale personale sau ale partidului, Emil Boc, cu cineva care nu a câştigat”, a spus Daniel Buda. 

CONSTANŢA 

Liderul PDL Constanţa, Gigi Chiru, a spus că îl va susţine pe Vasile Blaga pentru a deveni următorul preşedinte al democrat-liberarilor. 

“Pe cine văd la conducerea partidului? Pe Vasile Blaga! Nu sunt eu unul din cei 35 de semnatari ai moţiunii Blaga? Pe el îl voi susţine pentru preşedinţia partidului”, a declarat Gigi Chiru. Întrebat pe cine ar mai vedea alături de Vasile Blaga în conducerea centrală a partidului, Chiru a spus că sunt mulţi colegi valoroşi în PDL care s-ar putea ocupa de destinele formaţiunii politice, fără a oferi însă nume. 

DOLJ 

Radu Berceanu, preşedintele PDL Dolj, nu a vrut să se pronunţe asupra viitorului lider al Partidului Democrat Liberal. Berceanu a spus că nu vrea să spună numele politicianului pe care l-ar prefera în fruntea partidului pentru a nu lăsa loc de interpretări. La ultimele alegeri pentru conducerea PDL, Radu Berceanu l-a susţinut pe Vasile Blaga. 

HARGHITA 

Preşedintele PDL Harghita, Adrian Trif, afirmă că viitorul preşedinte al democrat-liberalilor ar trebui să fie un bun organizator. 

“Nu doresc să comentez privitor la cine va fi sau cine nu ar trebui să se afle în fruntea PDL. Pentru asta ne vom întâlni duminică. După părerea mea, şeful PDL trebuie să fie o persoană carismatică, puternică şi un bun organizator”, a spus Adrain Trif. 

HUNEDOARA 

Preşedintele PDL Hunedoara, Dorin Gligor, a declarat că noul lider al partidului trebuie să fie “consistent, onest, cu o cotă de încredere ridicată” şi care să reziste presiunii actuale. “Trebuie să alegem un om care să ştie să sudeze partidul şi să îl conducă performant şi după alegerile din toamnă. Avem nevoie de un politician puternic, un om care să poată performa şi care să simtă şi politica şi societatea. Nu mă gândesc neaparat la un om acum, mă gândesc la nişte calităţi care cred eu că trebuie îndeplinite. E nevoie de un om consistent, onest, cu o cotă ridicată de încredere şi la nivelul partidului, şi la nivelul societăţii”, a spus liderul PDL Hunedoara, Dorin Gligor. 

Potrivit sursei citate, alegerea liderului de partid trebuie să se facă atent şi conştient, nu cu “sânge pe pereţi cum titrează media, pentru că astfel nu îi va fi creat acelui om un climat propice pentru a performa”. “Înainte de a alege preşedintele, trebuie stabilite nişte obiective. În funcţie de ele, vedem, analizăm şi alegem oamenii care pot să le ducă la îndeplinire. Aşa cred că e normal. Nu alegem nume, ci alegem calităţi şi caractere. Iar alegerea nu se face după domiciliul din buletin al politicienilor. Trebuie să aducem valoarea în faţa frustrărilor şi a egoismului dominant. Dacă mai dorim să facem politică”, a afirmat Gligor. 

MUREŞ

Preşedintele PDL Mureş, Dorin Florea, a declarat, vineri, că situaţia actuală a partidului este “normală”, din moment ce nu s-a reuşit atingerea obiectivelor, indiferent de motive, şi că, pentru “prospeţimea partidului”, este nevoie de o persoană care să fie capabilă să coalizeze forţele de dreapta. El a adăugat că există oameni buni, care au aceste calităţi în partid, dar a refuzat să dea nume.

Florea a spus că “se caută o astfel de variantă”, însă, dacă nu se găseşte, este posibilă şi o conducere colectivă a partidului. 

“Dacă nu se găseşte, să fie o conducere colectivă a partidului, cu mandat clar, iar unei persoane din rândul conducerii colective să îi fie delegate atribuţii de reprezentare juridică a partidului. Când spun mandat clar mă gândesc la pregătirea strategiei pentru alegerile generale, validarea candidaturilor – să-i dea la o parte pe cei expiraţi şi ineficienţi”, a afirmat Florea, precizând că în “conducerea colectivă” ar trebui să se regăsească unii dintre actualii membri ai PDL, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu neavând această calitate. 

SĂLAJ 

Preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a declarat, referindu-se la o nouă conducere a partidului, că “soluţia este desemnarea unui Consiliu interimar, cu un mandat clar legat de stabilirea unei strategii pentru alegerile parlamentare, din care să facă parte Falcă, Florea, Hava şi Scripcaru”. “Nu susţin şi nu agreez varianta organizării unei Convenţii Extraordinare a partidului, întrucât aceasta nu poate spune prea multe referitor la situaţia actuală a PDL. Cred că soluţia pentru conducerea PDL este desemnarea unui Consiliu interimar, care să aibă un mandat clar în ceea ce priveşte obictivele urmărite şi termenele de realizare a acestora. În obiective trebuie puse stabilirea unei strategii pentru alegerile parlamentare şi clarificări referitor la coagularea unei forţe de dreapta în politica românească, în jurul PDL. Consiliul interimar ar trebui să includă nume precum Gheorghe Falcă, Dorin Florea, Mircea Hava şi George Scripcaru”, a afirmat Bode. 

SIBIU 

Preşedintele PDL Sibiu, Ion Ariton, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că noul preşedinte al partidului trebuie să aibă profilul unui învingător. “Este prematur să vorbim despre o persoană. Ne vom întâlni duminică şi vom discuta. Profilul preşedintelui pe care îl voi susţine este cel al unui învingător”, a spus Ariton. 

Pe de altă parte, liderul PDL Sibiu a afirmat că şi-a dat demisia din funcţia de secretar executiv al partidului în semn de solidaritate cu Emil Boc. Întrebat dacă va candida pentru o nouă funcţie în fruntea PDL, Ariton a spus că se va gândi la acest lucru. “Mă voi gândi foarte bine la acest lucru şi voi lua o decizie pe care o voi face publică la momentul oportun”, a precizat Ion Ariton. 

SUCEAVA 

Secretarul general al PDL Suceava, deputatul Ioan Bălan, a declarat, vineri, că cel mai îndreptăţit să preia conducerea partidului este Vasile Blaga, care este identificat “până în rărunchi” cu partidul şi care este “un lider născut, şi nu făcut”. 

TIMIŞ 

Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a declarat că Vasile Blaga ar trebui să conducă pe viitor PDL. Întrebat, vineri, de corespondentul MEDIAFAX pe cine vede lider al PDL, preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, a răspuns prompt: “Blaga (Vasile Blaga – n.r.)”. 

VASLUI 

Preşedintele organizaţiei judeţene Vaslui a PDL, deputatul Dan Marian, consideră că în locul lui Emil Boc la conducerea partidului ar trebuie să vină un om de forţă, care să ştie să comunice, lider care, în opinia sa, există la ora actuală în PDL. 

Fără să dea vreun nume în ceea ce priveşte liderul pe care şi l-ar dori în fruntea partidului, preşedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, a afirmat că lupta pentru putere în PDL este mare, astfel încât nu-şi au locul declaraţii hazardate acum. 

Liderul democrat-liberalilor vasluieni este unul dintre cei care au susţinut ideea plecării lui Emil Boc din fruntea partidului. 

Preşedintele PDL, Emil Boc, şi toţi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului şi-au depus demisiile, joi, urmând ca duminică să aibă loc o nouă şedinţă a Colegiului Director, în care să se stabilească detaliile organizării Convenţiei Naţionale extraordinare. 

Boc a spus că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea PDL, ci se va ocupa de Primăria Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.