Ultima actualizare: azi, 15:10

DSP Satu Mare
Locale

Virozele respiratorii şi gripa

DSP Satu Mare

Fiind în pragul sezonului virozelor respiratorii, DSP Satu Mare vă reaminteşte unele aspecte privind virozele respiratorii banale (răceli) şi gripa; măsurile de prevenire şi tratament sunt asemănătoare.

Gripa (influenza) este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu febră, stare generală alterată, durere de cap, dureri musculare şi de obicei manifestări respiratorii, ca şi în cazul virozelor respiratorii banale. Sunt posibile forme severe, cu complicaţii, suprainfecţie bacteriană, mai ales la copii şi vârstnici, precum la bolnavi cronici, persoane cu imunitate compromisă.

Gripa apare sub formă de epidemii în sezonul rece. Datorită existenţei mai multor tipuri de virusuri gripale şi a variabilităţii lor, o persoană care a trecut prin infecţie gripală se poate îmbolnăvi din nou, contactând un alt tip de virus gripal.

Pentru prevenire trebuie ştiut că infecţia gripală se răspândeşte pe cale aeriană. Acoperiţi gura şi nasul cu mâna când strănutaţi, tuşiţi, căscaţi. Aerisiţi frecvent, şi la copii mici, vârstnici, bolnavi!

Vă sfătuim să evitaţi aglomeraţia (transportul în comun, sălile de spectacole etc.). În caz de epidemie,  în spitale se ordonează carantină, dar nu e bine de mers nici în vizită sau la petreceri. Evitaţi răceala, frigul fiind un factor important care pregăteşte teren ideal pentru invazia virală. Femeile gravide să se ferească în mod special de gripă, pentru că poate produce avort spontan sau malformaţii congenitale.

Creşteţi rezistenţa organismului cu vitamine, mai ales vitamina C, de preferat sub formă naturală, consumând fructe proaspete (mere, portocale, grape-fruit, lămâi), varză murată. Vitamina C se distruge prin preparare termică, deci lipseşte din mâncarea gătită, compoturi.

Medicul  poate să vă recomande vaccin antigripal. Acest vaccin nu vă apără împotriva răcelilor comune (viroze respiratorii banale, cu manifestări respiratorii, stare neplăcută, curgerea nasului, roşu în gât), dar vă apără de gripă (gripa sau influenza este deci o boală contagioasă mult mai gravă, caracterizată prin febră mare, stare generală alterată, dureri de cap şi musculare şi, de obicei, manifestări respiratorii). Vaccinul antigripal se recomandă mai ales vârstnicilor, copiilor, celor cu boli cronice şi persoanelor care prin profesie ar avea şanse mari de a contacta infecţia, de ex. personalul sanitar, cadre didactice, vânzători etc.

În caz de îmbolnăvire apelaţi la medic! Este indicat repausul la pat; bolnavul să fie izolat. Se recomandă vitamine, mai ales vitamina C, miere, dietă uşoară cu multe lichide (apă minerală, supe, ceai, sucuri de fructe, iaurt etc.).

Dintre medicamentele antipiretice (pentru febră) se recomandă Algocalminul şi Paracetamolul, fără a depăşi 3 tablete sau supozitoare pe zi (au şi acţiune de calmare a durerii).

Este important să nu daţi copiilor Aspirină (poate provoca sindromul Reye, rar întâlnit dar fatal: encefalopatie şi hepatopatie acută). Deoarece predispune la sângerări, administrarea Aspirinei este strict interzisă bolnavilor cu ulcer. Astăzi Aspirina (în doză mică) se recomandă în special persoanelor cu risc de a face tromboză sau infarct miocardic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.