Ultima actualizare: ieri, 20:12
Locale

Licitație cu cântec la Lion Bags organizată de Insolvenţa SM

licitatie

În atenția creditorilor: SC Artpel Grup SRL Oradea, Volksbank România SA – sucursala Satu Mare, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Satu Mare, Banca Transilvania SA – Sucursala Satu Mare.

 

O licitaţie cu cântec a avut loc la mijlocul acestui an, o casă valorând sute de mii de euro a fost vândută prin licitaţie unui sătmărean. Locuința aparținând Lion Bags SRL a fost scoasă la licitaţie de Insolvenţa SM SPRL, preţul de evaluare a fost de circa 135.000 de euro.

Potrivit Regulamentului de vânzare aprobat de creditori şi depus la dosarul falimentului la Tribunalul Satu Mare, în vedere vânzării bunului, trebuia să se facă cel puţin următoarele publicităţi: afişare la uşa Primăriei Viile Satu Mare, uşa Tribunalului Satu Mare, anunţ în Gazeta de Nord Vest, afişare a sediul debitorului, la sediul lichidatorului judiciar şi la sediul Volksbank. Prin anunţul de publicitate trebuia să se specifice ziua şi ora în care se va organiza licitaţia. Din verificarea actelor întocmite rezultă că publicitatea s-a făcut cu încălcarea regulilor, respectiv nu s-a făcut anunţul pentru vânzarea bunurilor cel puţin la avizierul Primăriei Viile Satu Mare. De asemenea, în publicitatea din Gazeta Nord Vest şi Piaţa Sătmăreană nu se trece ora şi data de începere a licitaţiei.

Potrivit Regulamentului de vânzare a bunului licitaţia se va putea desfăşura în prezenţa a cel puţin doi „ofertanţi acceptaţi” sau prin derogare în cazul în care este un singur ofertant iar bunul va fi adjudecat la preţul de cel puţin 54.302 euro.

Din informaţiile pe care le deţinem, bunul s-a vândut în mod ilegal prima dată la 25.06.2012 la preţul de 44.000 euro + TVA către J.G.B. „singurul ofertant acceptat” conform Regulamentului de licitaţie întrucât al doilea ofertant, B.A.N. a fost descalificat pe motiv că ar fi fost prezent la licitaţie doar la ora 9:33, în condițiile în care al doilea ofertant a oferit o sumă mult mai mare. (În presă nu este trecută ora de începere a licitaţiei, iar anunţul de licitaţie nu a fost afișat la uşa Primăriei Viile Satu Mare, conform propriului Regulament). Întrucât al doilea ofertant s-a considerat prejudiciat prin descalificare, a depus contestație la tribunalul Satu Mare în dosarul nr. 4586/83/2009/a2, cu termen de judecată 04.09.2012. Până la primul termen de judecată, în mod total nelegal, s-a anulat procesul verbal de licitație din data de 25.06.2012, organizându-se o nouă licitaţie în 16.07.2012, dată la care bunul a fost adjudecat la preţul de 45.000 euro + TVA.

Nici în acest caz nu au fost respectate dispoziţiile propriului regulament, în sensul de a se efectua actele de publicitate. În mod curios, primul adjudecător înainte cu 3-4 luni de licitaţia din data de 25.06.2012 a efectuat investiţii şi reparaţii la bun, în condiţiile în care nu se ştia cine va câştiga licitaţia.

Întrebări fără răspuns:

– Ce interes a avut Insolvenţa SM să nu-şi respecte propriul regulament, respectiv să nu efectueze publicitatea necesară prevăzută în regulament? – De ce lichidatorul nu a anunţat prin presă data şi ora organizării licitaţiei? – De ce la licitaţia din 25.06.2012 a declarat adjudecător pe J.G.B. la un preţ inferior ofertei pe care o avea cel de-al doilea adjudecător, în condiţiile în care era un singur ofertant acceptat? – Care a fost motivul anulării primei licitaţii şi dacă s-au restituit sumele achitate de adjudecător cu titlu de avans, contravaloarea caietului de sarcini, etc? – De ce lichidatorul nu a efectuat o nouă publicitate după anularea primei licitaţii? – De ce a permis primului adjudecător să efectueze reparaţii şi investiţii la imobil cu câteva luni înainte de vânzarea bunului? – Care este motivul pentru care la a doua licitaţia comisia de licitaţie a fost schimbată?

Sesizăm organele de cercetare penală să efectueze cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare, prevăzut de art. 145 din Legea 85/2006 sau abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută de art. 246 Cod Penal.

Având în vedere relaţiile pe care le au membrii comisiei de licitaţie, suntem siguri că organele în drept nu vor efectua nicio verificare, motiv pentru care materialul prezent va fi trimis creditorilor şi Ministerului Public.

Prin faptele de mai sus s-au adus prejudicii creditorilor, întrucât dacă la prima licitaţie numita B.A.N. nu era descalificată pe motiv că a întârziat 3 minute, în condiţiile în care prin publicitatea făcută nu se preciza ora, posibil ca preţul de vânzare să fi fost cu multe mii de euro mai mare, precum şi prin faptul că prin Regulament s-a prevăzut un preţ de vânzare minim în condiţiile unui singur „ofertant acceptat”.

 

– Anunț ziar –

 

 

– Extras din Regulamentul de vânzare –

 

– Adresa Primăriei Viile Satu Mare –

 
 
Sursa: G.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.