Ultima actualizare: azi, 20:04
Locale

Percheziţii DIICOT la Bixad. Prejudiciu estimat la 85 milioane euro UPDATE

diicot

UPDATE – Ora 12:00 – Percheziţii în Bixad

Percheziţiile au loc în Bixad. Reţeaua ar fi fost coordonată de trei afacerişti din Bucureşti, Marius Locic şi fraţii Vasile şi Dumitru Creştin.

În afară de Locic şi fraţii Creştin, este suspectată şi soţia lui Damian Draghici, care este notar public. Dubele mascaţilor, pline cu suspecţi continuă să ajungă la sediul DIICOT.

Percheziţiile la locuinţa unuia dintre fraţii Creştin sunt în plină desfăşurare încă de dimineaţă. Trei autoturisme ale anchetatorilor se află în faţa casei.

Cei 58 de membri ai reţelei ar fi fost ajutaţi de angajaţii unor bănci să obţină credite pentru societăţile pe care le aveau. Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

 

 

Ora 9:30 – Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectuează un număr de 48 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, acţiunea vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la 2 unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.

 

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către 7 învinuiţi având calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către 6 funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.

 

Membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare.

Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către 4 învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.

 

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85 milioane de Euro.

 

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi audiate 90 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.

Suportul logistic a fost asigurat de către DGA şi DGIPI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.