Au fost incercate multe tipuri de estrogen. In utimul secol, multe din “Tonicele pentru femei” erau de fapt extracte de plante alcoolizate care contineau estrogen vegetal. O alta sursa obisnuita de estrogen este extrasa din urina iepelor insarcinate. In zilele noastre, o mare parte din estrogenul prescris este estrogen sintetic, facut in laborator.
Metoda de administrare nu este nici ea prea diferita – cu unele exceptii. Multe femei isi iau oral hormonii, sub forma tabletelor. Altele isi fac injectii. (La un moment dat era administrat prin implantarea unor mici pilule sub piele.). Acum exista si plasturi cu estrogen.
Pentru aplicarea directa in vagin, exista crema cu estrogen si de asemenea un inel ca o gogoasa mica ce sta in vagin si elibereaza treptat estrogen. Ceea ce conteaza este sa intre in sange si sa fie distribuit in tot corpul.
De ce ar trebui sa ia femeia hormon? Menopauza nu este o maladie, nu?
Sa ne uitam in dictionar
“maladie: din latinescul male habitus = prost dispus”
Asta cam asa e, nu? Menopauza chiar ca a indispus sute de milioane de femei. Si mai e ceva:
Lucrurile cauzate de lipsa de estrogen – ca osteoporoza, atrofierea vaginului si depresia sigur sunt boli. Dar asta face parte dintr-un rationament care a impiedicat atat de multe femei sa-si gasesca linistea. Problema este:
Daca menopauza nu e boala, de ce sa iei medicamente?
Suna logic, nu?
Suna logic, dar nu este. Oamenii nu considera durerea de cap boala si totusi iau medicamente – acid acetilsalicilic sau aspirina. Nu considera un stomac deranjat boala, totusi iau antiacid.
Pe langa asta estrogenul nu este un “medicament” in sens strict. Este un hormon care se ia pentru a inlocui o deficient. Femeile iau cu multa hotarare tiroida pentru deficient de tiroida, desi o glanda tiroida lenesa le aduce mult mai putine probleme pe termen lung decat deficienta de estrogen. Si cel mai important, estrogenul face mai mult decat sa inlature bufeurile. Salveaza vieti.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita