Ultima actualizare: azi, 16:58
florisal
Locale

Florisal a încasat necuvenit milioane de lei de la Primărie. Vezi care este prejudiciul

Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave la Primăria Satu Mare, fiind sesizate efectuarea unor plăți necuvenite către operatorul de salubrizare Florisal, precum și decontarea unor servicii necontractate. Prejudiciul produs depăşeşte  3,7 milioane de lei.florisal

La nivelul Primăriei Satu Mare, Curtea de Conturi a descoperit că s-au efectuat plăți nelegale a unor servicii de salubrizare executate de SC Florisal, la tarife majorate nelegal. Paguba se ridică la suma de 2,355 milioane de lei.

”La UATM Satu Mare s-a constat, în perioada 2009–2011, efectuarea de plăţi necuvenite către operatorul SC FLORISAL SA, pentru servicii de salubrizare la tarife mai mari decât cele stabilite prin contractul încheiat, prejudiciul fiind de 2.355 mii lei.
Abaterea s-a datorat acceptării la decontare a tarifelor actualizate eronat în funcţie de indicele mediu al preţurilor de consum pentru populaţie, pentru apă, canal, salubritate şi nu în funcţie de nivelul mediu al indicatorului ratei inflaţiei sau deflaţiei pe ultimele 12 luni, aşa cum a fost prevăzut în contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare a municipiului” se arată în raportul Curții de Conturi.

Servicii în valoare de 1,352 milioane de lei necontractate, dar decontate de Primărie

De asemenea, s-a constatat că Primăria a decontat servicii de „colectare şi transport reziduuri nemenajere” necontractate de municipiul Satu Mare, în cadrul activităţii de salubrizare încheiată cu SC FLORISAL SA.

”Verificarea cheltuielilor de salubrizare decontate în 2011 a scos în evidenţă faptul că UATM Satu Mare decontează lunar servicii de <colectare şi transport reziduuri nemenajere> facturate de SC FLORISAL SA, la nivelul unor cantităţi de cca. 1.500 – 2.000 mc. în condiţiile în care, aceste servicii nu sunt contractate de UATM Satu Mare, respectiv, nu sunt înscrise în contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare nr. 462/2005, nici în Caietul de sarcini sau Regulamentul Serviciului de salubrizare a municipiului Satu Mare aprobat prin HCL nr. 149/2009 şi nici în actele adiţionale încheiate ulterior”, se arată în raport.

În concluzie, se constată că decontarea din bugetul municipiului Satu Mare a reziduurilor nemenajere s-a făcut fără temei legal sau contractual, prestările de servicii aferente respectivelor deşeuri fiind cuprinse în contractele de prestări servicii încheiate cu populaţia/persoanele juridice şi nu sunt aferente lucrărilor de salubrizare a domeniului public şi privat.

Pe baza actelor şi documentelor existente la UATM Satu Mare şi pe baza facturilor emise de SC FLORISAL SA, a centralizatoarelor de lucrări executate, valoarea estimată a abaterii este în sumă de 1.352.000 lei, reprezentând valoarea totală a serviciilor de „colectare şi transport a reziduurilor nemenajere” decontate.

Peste 1 milion de lei colectat ca taxă specială de salubrizare

Primăria a decontat prestări de servicii către operatorul de salubrizare din taxa specială de salubrizare, fără respectarea prevederilor hotărârilor consiliului local, respectiv, fără existenţa documentelor care să ateste legalitatea precum şi fără documentele justificative care să confirme realitatea, exactitatea şi executarea serviciilor decontate.

Conform art.9(2) din Regulamentul serviciului de salubrizare a municipiului Satu Mare, aprobat prin HCL nr. 149/2009 „Persoanele fizice care nu au încheiate contracte cu operatorul serviciului de salubrizare vor plăti o taxă de salubrizare stabilită prin hotărâre a consiliului local al municipiului Satu Mare. Din taxa se salubrizare autorităţile publice locale vor plăti operatorului serviciile de salubrizare efectuate în municipiul Satu Mare peste cantităţile contractate cu utilizatorii”.

Potrivit prevederilor art.9(1) din HCL nr.67/2009 plata taxei către operatorul de salubrizare se va efectua pe baza situaţiilor lunare de lucrări, verificate şi confirmate de aparatul de lucru al primarului din cadrul ADSP. Conform alin.(2) sumele rămase neutilizate la finele anului, se vor reporta în perioada următoare şi vor fi utilizate cu aceeaşi destinaţie.

Primăria municipiului Satu Mare a plătit prestările de servicii înscrise în facturile emise de operatorul serviciului de salubrizare, fără ca acesta să justifice serviciile facturate conform dispoziţiilor art.9(2) din HCL nr.149/2009 şi anume fără justificarea faptului că serviciile facturate sunt „peste cantităţile contractate cu utilizatorii” fără să prezinte situaţii lunare de lucrări executate/prestate.

Conform evidenţei contabile şi a extraselor de cont eliberate de Trezoreria municipiului Satu Mare nivelul taxei speciale de salubrizare plătită în perioada 2009-31.03.2012 este de 1.078.000 lei.

20 comentarii

 1. ilyesgylulusfraieru Răspunde

  Sa le impute fostului primar care a facut platile cu atata darnicie, poate ca Gyuszi stie ce stie, ca nu a platit degeaba banii aia. Sa ii faca popriere pe salar ca am inteles ca le pregasteste cafelele celor de la sediul udmr din cluj. Nu bate Dumnezeu cu bota domnule Primar pardon fost.

 2. Doru Doruletz Răspunde

  Sa-i vedem si pe astia la parnaica odata…!

 3. soft Răspunde

  tot se vorbeste despre florisal (cca. 15 ani anderco,iulius,) nereguli, dar nimeni nu face nimic.

 4. Daniel Răspunde

  Oricum nu o sa se faca nimic. Va dati seama in ce tara traim? Adica o institutie a statului, Curtea de Conturi, descopera neregulile astea, adica jaf al banului public, insa nici Ilyes care era primar atunci, nici Sile Puscas de la Florisal nu vor pati nimic. Mai mult Sile Puscas va incasa in continuare bani de la Primarie, ce-i drept nu ca pe vremea lui Ilyes. Ma gandesc oare ce face DNA-ul? Iar Valer Marian justitiarul de ce nu se leaga niciodata de Sile Puscas? De ce oare? Aaaa, ca e cu grupul de la Cluj…etc etc…ca finanteaza GNV si campanii electorale? Si inca ceva, stiti bine ca ANI ce a zis de unii ministri, iar Basescu a zis ca atunci sa isi dea demisia. Dar daca Curtea de Conturi zice ce scrie in acest articol, ce ar trebui sa se intample cu cei vinovati?

  • marcel Răspunde

   Nu e vorba de GNV neaparat, publicatia Florisa-ului este Transilvania Reporter…(desigur, cu contributia de rigoare a UDMR-ului local)

 5. Vasile Răspunde

  la puscarie , cu gyuszi la puscarie…

 6. Vasile Răspunde

  Nu asta tot spunea Babasan in campania pentru primarie?!

 7. cocojumbo Răspunde

  problema asta numai babut domuta dan o poate rezolva. babut, te rugam salveazane! …dracului!

  • CoIca Răspunde

   Salveaza-ne, Babutzi, in tine ne-am pus toata nadejdea. Esti atat de priceput la dus cu presu, ca si cel ce te sustine, Stefut cel Mare!

 8. dani Răspunde

  acuma se va arata cu degetul unul catre celalalt,indiferent cine este de vina,sa plateasca,si de florisal pot sa spun ca si unii angajati sunt nesimtiti,addica au un vocabular zici ca lucreaza in politie la criminalistica,exemplu casierita de pe G.cosbuc,si un angajat carunt care facea contracte,cu ceva nume swab.

 9. Petric Ionut Mihai Răspunde

  Mai este o problema … Gunoiul nici macar nu se colecteaza selectiv. Se iau toate containerele dintr-un punct de colectare si se pun in aceiasi masina. Am sesizat telefonic de mai multe ori iar operatorul a zpus sa aduc dovezi dar oricum nu voi rezolva nimic.

 10. Viseu Ciprian Răspunde

  Au fost promisiuni pina la alegeri dar pretul tot acelas a ramas asta ie furt cu acte in regula

 11. Manta Carina Ada Răspunde

  Hop.asa!!!

 12. Bumb George Răspunde

  Poarta o camera sau telefon cu tine,si bagaleo sub nas la ei sau priamrie.

 13. Podina Cristian Răspunde

  da curtea de conturi daca descopera de ce nu sesizeaza organele abilitate sa ia masuri ca nu inteleg????????????/

 14. Petric Ionut Mihai Răspunde

  Dar am 3 filmări. Am trimis la adresa specificată…. Da ce folos? Mafia din gunoi e prea mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.