Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Scandalul denumiri Școlii Bem Jozsef. Inspectoratul Școlar Județean îi răspunde lui Valer Marian

Mariana Roman

Mariana Roman

Actuala conducere a Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare susține că nu are nicio legătură cu acordarea denumirii școlii gimnaziale ”Bem Jozsef” din Cărășeu, ca răspuns la acuzațiile aduse duminică, într-o conferință de presă, de către senatorul Valer Marian.

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare a remis astăzi un comunicat de presă, în care precizează că nu are atribuții în schimbarea denumirii școlii gimnaziale din Cărășeu ”Bem Jozsef”.

Potrivit comunicatului ISJ, denumirea școlilor se atribuie de către consiliile locale, printr-o hotărâre, în conformitate cu respectarea prevederilor articolului 3 din OG nr.63 din 2002, care prevede că ”proiectele de hotărâri  ale consiliilor județene sau locale având ca obiect atribuirea ca denumire a unor personalități ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură  ori schimbarea unor astfel de denumiri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate și avizate de comisia de atribuire de denumiri județeană”

Componența nominală a comisiei se stabilește prin ordin al prefectului și fac parte specialiști din domeniul istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei.

”Menționăm că, Inspectoratul Școlar nu are atribuții în schimbarea denumirii unităților școlare din subordine. Pentru Școala Gimnazială ”Bem Jozsef” Cărășeu, avizul comisiei județene datează din 10.02.2012, iar hotărârea consiliului local din 19.03.2012”, se arată în comunicatul de presă.

 

Avizul Comisiei, semnat de fostul inspector general Gigel Buth

Comisia județeană de atribuire de denumiri a acordat aviz favorabil proiectului de hotărâre al Consiliului Local al comunei Culciu, privind atribuirea denumirii pentru Școala gimnazială ”Bem Jozsef” din Cărășeu. De menționat că președintele Comisiei a fost chiar fostul inspector școlar general, Gigel Marinel Buth.

De asemenea, potrivit comunicatului remis de ISJ, din comisie au făcut parte și specialiști din domeniul istoriei, astfel că este de neînțeles cum un istoric a omis faptul că generalul a lăsat 40.000 de victime în urma sa.

Senatorul Valer Marian a declarat duminică într-o conferinţă de presă că va cere ministrului Educaţiei demiterea întregii conduceri a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare deoarece a permis ca şcoala din Cărăşeu să poarte numele generalului Bem Joszef, fiind un afront adus românilor, după ce generalul a lăsat 40.000 de victime în urma sa. 

„Principalii vinovaţi sunt şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mariana Roman (FOTO), Viorel Solschi şi Szasz Piroska şi pentru aceste motive, şi altele legate de situaţia necorespunzătoare din învăţământul judeţean, o să cer demiterea tuturor celor trei şefi”, a declarat senatorul.

 

4 comentarii

  1. Mircea Răspunde

    Se demonstreaza inca odata ca senatorul castor Valer Marian este un SCHIZOFRENIC!!! nici macar nu cunoaste legea.

  2. Joe Răspunde

    Generalul polonez, Jozef Bem, cititi despre el: http://en.wikipedia.org/wiki/Józef_Bem

  3. Joe Răspunde

    pentru neconuscatorii limbii engleze, o varianta mai scurta pe romaneste: http://ro.wikipedia.org/wiki/Józef_Bem Luptand impotriva habsburgilor a ucis 40.000 de romani, domnule Senator?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.