Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Amenzi pentru primari, dacă nu rezolvă problemele de fond funciar

instruire primari 0(5)Instituţia Prefectului i-a convocat astăzi, în sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ, pe primarii şi secretarii unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, pentru a-i informa sau a le reaminti despre unele atribuţii ce le revin în aplicarea legilor, modificările legislative apărute precum şi îmbunătăţirea relaţiilor cu cetăţenii. Prefectul Eugeniu Avram şi şeful Serviciului Juridic, Cosmin Dorle, le-au reamintit acestora să-şi rezolve problemele de fond funciar, fiind inadmisibil ca unele cereri le Legea 19/1991 să nu fie încă soluţionate.

Prima care s-a adresat edililor a fost preşedintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoş Maxim. Aceasta le-a cerut primarilor din judeţ să se implice mai mult în problemele juridice, deoarece sunt cereri de restituire a imobilelor nesoluţionate de 20 de ani şi multe procese se pierd din cauza neimplicării edililor. La nivelul unităţilor administrativ teritoriale ar trebui să fie desemnată o persoană care să preia citaţiile deoarece sunt probleme la preluarea acestora şi ar trebui să aibă un program stabilit când cetăţenii să le consulte.

Conducerea Tribunalului  nu a aplicat până acum amenzi primarilor, dar președinta Rodica Grosoș Maxim a spus că va fi nevoită să aplice astfel de sancțiuni, în caz contrar riscând să fie ea sancționată.

„Până acum am închis ochii, dar de acum înainte trebuie să aplicăm amenzi, pentru că altfel suntem noi traşi la răspundere şi sancţiunea poate merge până la excluderea din CSM. (…) De ce pierd primăriile şi instituţiile procesele? Pentru că nu se implică nimeni, nu se formulează apărări, nu se fac întâmpinări. Trimiteţi acte la dosare. Sunt procese care s-au pierdut din cauza lipsei de implicare şi a colaborării”, a spus preşedinta Tribunalului.

Foarte mulţi oameni au fost în audienţe la conducerea Tribunalului şi se plâng de faptul că multe hotărâri judecătoreşti nepuse în aplicare de foarte mulţi ani, dând exemplul unei hotărâri din urmă cu 13 ani, privind retrocedarea unui teren, dar şi a unor solicitări privind Legea 18/1991 care încă nu sunt soluţionate. Amenzile sunt de 1.000 de lei.

La rândul său, Cosmin Dorle a spus că este inadmisibil să mai existe cereri nesoluționate pe Legea 18, precizând că de acum instituția va aplica amenzi.

Printre cei care au mai luat cuvântul a fost preşedintele CJ, Adrian Ştef, el informând că începând cu acest an se schimbă principiul de sprijin al primăriilor.

Astfel, Consiliul Județean va sprijini proiectele în derulare, nu se vor mai acorda împrumuturi primăriilor ci instituția va plăti dobânzile şi cheltuielilor de contractare a creditelor necesare proiectelor cu finanțare nerambursabilă.

Totodată, administraţiile locale mai sunt sprijinite la plata arieratelor, dar şi cu alocarea de bani pentru alte proiecte de dezvoltare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.