Ultima actualizare: azi, 10:44

Totul despre sex

Ce se poate spune despre noile medicamente pentru osteoporoză?

 estrogenSunt interesante, dar e o problema de baza la ele. Pot ajuta la osteoporoza, dar nu fac prea mult pentru restul problemelor menopauzei. Estrogenul nu combate numai osteoporoza, ci ofera protectie impotriva a nenumarate alte boli la femei, inclusive cancerul de colon. O femeie care ia estrogen risca doar pe jumatate sa faca cancer la colon. Reduce riscul ostoartritei la genunchi cu doua treimi.

            Isi protejeaza chiar si creierul. Femeile care iau estrogen, au sanse cu 300% mai mici de a contracta acea boala degenerativa a creierului, Alzheimer, fata de femeile la menopauza care nu-si inlocuiesc hormonul. De parca n-ar fi fost suficiente motive pentru a lua hormoni, estrogenul ofera protectie si impotriva cataractei de la batranete. Ca bonus, reduce uscaciunea pielii si ridurile cu cel putin 25%. Cum spunea una din pacientele mele cand a auzit toate astea:

            “Unde e estrogenul? Da-mi!”

Sigur ca are sens. Hotararea de a inlocui cel mai important hormon din viata unei femei ar trebui luata pe baze stiintifice, neemotionale. Foarte sincer, nu e o treaba pentru bine intentionatii care vor sa ajute, dar care nu au investit zecile de ani de studiu necesar pentru a intelege cu adevarat menopauza. Dupa ce tratezi cam 10.000 de paciente la menopauza, incepi sa intelegi de ce nu exista niciun substitut pentru estrogen. Ultimul cuvant asupra subiectului  a fost scris de un grup special de femei care sunt “mai calificate pentru a judeca situatia decat orice alt grup de femei din lume”. Daca ele spun “da”, se poate avea totala incredere in decizia lor.

Ce grup poate sti atat de multe despre estrogen si menopauza?

            Ganditi-va astfel. Majoritatea coplesitoare a medicilor barbati, sunt pentru inlocuirea estrogenului la menopauza. Totusi, numai 25% din femeile la menopauza iau estrogenul de care au nevoie. Dar cel mai calificat grup de persoane e care sa evalueze siguranta si eficacitatea estrogenului trebuie sa fie femeile-medici la menopauza. Ce hotarare iau ele – ca medici si ca femei? Sunt dispuse sa ia medicamente care le-ar pune viata in pericol?

Iata raspunsul, conform unui sondaj atent facut printre o mie patru sute saizeci si sase de doamne-doctor:

            Aproape 60% din doctorite (mai exact 59.8%) intre patruzeci si noua de ani – inclusiv numeroase femei ginecolog – isi prescriu estrogen de inlocuire!

Asta spune tot.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita

[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.