Ultima actualizare: azi, 10:34

dureri spate
Totul despre sex

Şi-a rupt spatele?

dureri spateExact. Printre altele, estrogenul controleaza metabolismul foarte complex al calciului si fosforului din oase. Oricat de ciudat ar suna, oasele umane sunt de fapt moi – cam ca gelatina rigida. Daca luati un os din coapsa unui animal si il muiati in acid slab cateva saptamani pentru a dizolva componentele calciului, veti putea efectiv sa-l inodati! Ceea ce face osul tare sunt calciul si fosforul depozitate in porii osului. (Acele component de calciu seamana cu materialul din care e facuta o scoica.)

Daca femeia nu are estrogen, calciul si fosforul i se scurg treptat din oase (prin urina) si in mod normal nu sunt inlocuite. In acelasi timp, proteina sau partea asemanatoare gelatinei din os se dizolva si ea. Coloana vertebrala este foarte afectata, ea ducand toata greutatea corpului si vertebrele stand una pe cealalta ca niste blocuri mici si patrate din beton.

Pe masura ce osteoporoza progreseaza, vertebrele se pot dezintegra, una dupa alta, ca un domino. Procesul este silentios si insidios si relativ nedureros la inceput – pacienta se poate plange de usoare dureri de spate. Pe masura ce vertebrele cedeaza, femeia pierde din inaltime, uneori chiar peste un centimetru pe an. De aceea osteoporozei i se poate spune “Teribila boala de micsorare”. Dar nu se opreste aici.

Ce altceva se mai intampla?

In orice moment, fara avertisment, femeia cu osteoporoza poate cadea sau se poate lovi si sufera o fractura. Cele mai vulnerabile zone sunt incheietura mainii, coloana vertebrala, sau mai rau, soldul. Acestea se numesc “fracturi patologice” pentru ca e nevoie de foarte putina forta pentru a rupe oasele fragile.

Este un pericol real: Statele Unite au cea mai ridicata rata a fracturilor datorate osteoporozei din toata lumea. Si zeci de milioane de americance sunt in primejdie.

In timpul vietii, aproape jumatate din femeile albe de cincizeci de ani care traiesc in Statele Unite vor avea o fractura de coloana, de sold, sau de inchietura provocata de osteoporoza

Cu alte cuvinte, in Statele Unite osteoporoza cauzeaza anual peste jumatate de million de fracturi ale coloanei, 300.000 de fracturi ale soldului, 200.000 incheieturi rupte si 300.000 de alte fracturi. Costul acestor fracturi este de peste zece miliarde de dolari.

O incheietura rupta este un handicap, spate fracturat mai rau, dar fractura de sold este foarte grava. Multi oameni in varsta care si-au fracturat soldul n-au mai putut avea o viata normala, si cel putin 20% din ei au murit din cauza complicatiilor. Femeile albe de aproape saizeci de ani sunt mai vulnerabile, ca si fumatoarele sau cele care au facut sport pana la incetarea menstruatiei.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita

[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.