Ultima actualizare: azi, 08:31
Locale

Valer Marian îl ceartă pe Valeriu Zgonea într-o scrisoare deschisă

valer marian

Valer Marian

Senatorul Valer Marian i-a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Vale riu Zgonea, o scrisoare deschisă în care îşi exprimă consternarea faţă de unele afirmaţii făcute de cel de-al treilea om în stat. Redăm în continuare conţinutul scrisorii.

Alături de numeroşi români din Transilvania (şi nu numai), am rămas consternat după declaraţia dumneavoastră (de marţi, trei ceasuri rele) în care, după ce aţi fost întrebat de jurnalişti dacă vă deranjează arborarea drapelului secuiesc la Baraolt, aţi afirmat cam aferat: „Eu sunt din oraşul lui Mihai Viteazul. Daca ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească nişte drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează. Eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, sunt colegi de-ai mei care arborează steagul Real Madridului sau Barcelonei, nu văd care e problema”. În aceeaşi zi, după nicio oră, aţi prezentat, pe contul dumneavoastră de Facebook, scuze pentru „afirmaţia nefericită” în care v-aţi referit la voievodul unificator al românilor, Mihai Viteazul, folosind sintagma „colegul meu”.

Am stat şi am cugetat şase zile şi şase nopţi până m-am decis să vă scriu, la îndemnul unor voci străbune sau contemporane (parlamentari, intelectuali, preoţi, militari, studenţi, muncitori, agricultori, pensionari ş.a.). Pentru că aşteaptă scuze din partea dumneavoastră şi românii din Transilvania, pe care îi deranjează afirmaţiile mult mai nefericite, ca „… pe mine nu mă deranjează” (arborarea steagului secuiesc – n.n.) sau „… nu văd care e problema”, în condiţiile în care sunteţi unul din cei mai înalţi şi importanţi demnitari ai României. Declaraţia dumneavoastră este  jignitoare şi dezamăgitoare pentru românii mai încercaţi de istorie din Ardeal. Declaraţia dumneavoastră dovedeşte o necunoaştere a istoriei şi constituie o abordare superficială a trecutului şi a prezentului.

Ca înalt demnitar cu studii superioare (şi ţinând cont că aveţi doi ani de facultate în plus), ar fi trebuit să vă aplecaţi mai mult asupra istoriei românilor de dincolo de Carpaţi. Aţi fi ştiut atunci că în relaţiile românilor cu secuii nu a existat doar episodul mai vechi şi cooperant cu voievodul Mihai Viteazul, alături de care au luptat şi împotriva turcilor şi împotriva principilor şi grofilor unguri. Aţi fi aflat că au existat şi episoade ostile şi sângeroase la adresa românilor din Transilvania, de dată ulterioară şi chiar mai recentă, ale căror răni nu s-au cicatrizat încă în memoria colectivă, respectiv în timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania (1848 – 1849), în perioada înfăptuirii Marii Uniri a românilor ardeleni cu ţara mamă (1918 – 1919), în anii ocupaţiei horthyste a Nord-Vestului României (1940 – 1944) sau în zilele Revoluţiei din decembrie 1989. De exemplu, în anii 1848 -1849 batalioanele secuieşti au participat la reprimarea în toată Transilvania a revoluţionarilor români conduşi de Avram Iancu. Iar în decembrie 1918 divizia secuiască s-a împotrivit actului de unire a Transilvaniei cu România şi a intenţionat să atace oraşul Alba Iulia, capitala istorică a Marii Uniri, dar a fost neutralizată de gărzile naţionale româneşti şi apoi de armata română. Ulterior, două batalioane secuieşti au ocupat judeţul Satu Mare, din care au fost alungate de trupele române de abia în aprilie 1919.

Ca atare, secuii nu au apărat „Ardealul nostru” cum a clamat europarlamentarul prelat Laszlo Tokes (preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania) la mitingul pro autonomie organizat alaltăieri la Târgu Mureş de reprezentanţi ai secuilor. „Pacifistul” şi „pacificatorul” în sau fără sutană ar trebui să citească şi istoriile românilor din Ardeal, nu numai poveştile imperiale şi nemuritoare ale maghiarilor.

Ca vechi politician şi demnitar al statului român, ar fi trebuit să ştiţi că în perioada postcomunistă toate formaţiunile politice sau civice maghiare din judeţele Harghita şi Covasna (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Civic Maghiar, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Consiliul Naţional Secuiesc ş.a.) au avut şi au un singur scop: autonomia teritorială (inclusiv lingvistică) a aşazisului Ţinut Secuiesc.

Regret, domnule preşedinte, că, deşi suntem colegi de partid, ca senator de Satu Mare (ales în colegiile Oaş, Codru şi Someş), ca urmaş al Sumanelor Negre din Transilvania (organizaţie naţional-ţărănistă, patronată de Iuliu Maniu, care a apărat demnitatea şi drepturile românilor în timpul şi în anii imediat următori ocupaţiei horthysto-fasciste a Ardealului de Nord) şi ca membru al Societăţii cultural-patriotice Avram Iancu, nu pot împărtăşi efuziunile dumneavoastră despre drapelul secuiesc făcute în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor (a treia funcţie în stat), deputat de Dăbuleni (judeţul Dolj) şi urmaş al cultivatorilor de pepeni din pitoreasca şi generoasa Oltenie.

Eu sunt din satul în care s-a aflat (şi se află, din păcate lăsată în paragină după 1989, ca şi cetăţile dacice) cetatea de scaun (Dăbâca, judeţul Cluj) a lui Gelu Românul, primul voievod român atestat în istorie (de cronicile regilor maghiari), care a avut primele confruntări cu hoardele maghiare cotropitoare, şi pe mine mă deranjează arborarea drapelului secuiesc în România. Nici eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, dar nu pot să uit că, la câteva sute de metri de casa părintească, la liziera pădurii, se află un monument cruce deasupra gropii comune în care au fost aruncaţi 14 consăteni, printre care şi străbuni de-ai  mei, schingiuiţi şi ucişi bestial de trupele maghiare în timpul Revoluţiei de la 1848, pentru că şi-au cerut pământul şi drepturile strămoşeşti. Şi nu pot să uit că, în apropiere, tot la liziera pădurii (pentru că românii nu puteau fi înmormântaţi atunci în cimitirul satului, ca să se piardă şi urma morţilor) se află mormântul bunicului din partea tatălui, care a murit de pneumonie la vârsta de 45 de ani, după ce a fost bătut bestial şi ţinut trei zile pe paie ude de jandarmii unguri din sat, cu două săptămâni înainte de eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de sub ocupaţia horthysto-fascistă (lăsând-o pe bunica văduvă cu 5 băieţi minori). Pot să iert, dar nu pot (şi nu am voie) să uit.

Eu văd o problemă (de demnitate naţională, îndeosebi) care nu trebuie minimalizată, escamotată sau ridiculizată (prin comparaţii cu steagurile unor cluburi de fotbal). Putem înţelege că în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor (precum şi în Biroul Permanent al Senatului) nu a fost ales nici un parlamentar social-democrat din Transilvania, dar nu putem accepta lecţii de conduită din partea unor necunoscători sau nerecunoscători. Este cunoscut că, în genere, românii ardeleni nu sunt ahtiaţi după funcţii şi onoruri, dar, dacă continuaţi aşa şi nu ţineţi cont măcar de sensibilităţile noastre, nu este exclus ca într-o bună zi să vă spunem că ne-am săturat şi că nu vă mai vrem noi pe voi.

Cu speranţa că veţi adresa cuvenitele scuze şi românilor din Transilvania,

 

 

Satu Mare,                             Senator

11.03.2013                           Valer Marian

15 comentarii

 1. dr. Ciomu Răspunde

  Astept ziua in care Valer Marian va scrie o scrisoare in care sa se certe pe el insusi :-)).

 2. marian Răspunde

  “Dragi colegi parlamentari,

  Subsemnatul ____________________, ma declar oripilat de conditia josnica in care a ajuns clasa politica din care fac parte. Nu mai doresc sa fiu asociat cu clanurile mafiote ale lui Ponta, Mazare, Nastase, Basescu, Boc, Antonescu, Tariceanu, Diaconescu, etc (dupa caz). Nu mai doresc sa fiu acuzat pe nedrept ca ma agat de functia mea si ca ma ascund in spatele imunitatii parlamentare. Am ajuns in parlament cu credinta ca voi putea schimba ceva, lucru care nu s-a intamplat si nici nu intrevad vreo imbunatatire. Nu mai doresc sa fiu acuzat de traseism politic, deoarece am observat, si cu mine odata intreaga tara, ca partidele din Romania au exact aceeasi componenta, de fosti securisti, fosti nomenclaturisti sau clanuri mafiote, indiferent de initialele fiecarui partid. Nu mai doresc sa fiu acuzat ca fac jocurile politice ale vreunui magnat, indiferent ca-l cheama Patriciu, Voiculescu, Vantu, Basescu. Nu mai doresc sa raman in istorie drept coleg de parlament cu o persoana de 23 de ani sau cu Gigi Becali.

  Nu mai doresc sa raman in istorie drept membru al parlamentului care a falimentat sanatatea romaneasca sau care a distrus invatamantul romanesc, parlamentul care a pus umarul la indobitocirea romanilor. Nu mai doresc sa fac parte din parlamentul care va ramane in istorie doar prin faptul ca a falimentat Romania. Nu mai doresc sa fiu acuzat ca fac parte din parlamentul cel mai mare din istoria Romaniei, dar cu cel mai mare numar de infractori alesi si cu cele mai putine realizari. Nu mai doresc sa fac parte din clasa asa zis conducatoare in momentul in care Romania se va prabusi, pentru ca nu vreau sa fiu acuzat pentru aceasta prabusire. Nu mai doresc sa consum banii publici fara a produce nimic. Nu mai doresc sa fiu acuzat la gramada cu tot Parlamentul ca nu avem discernamant in cheltuirea banilor publici, sau aprobarea cheltuielilor publice.

  Consider ca simpla demisie din partid este o jignire prea mare adusa oamenilor care m-au votat sau pe care ii reprezint. Simpla schimbare a literelor pe care le reprezint, nu inseamna absolut nimic. Pe aceasta cale vreau sa-i adresez scuze poporului roman, pe care se presupune ca l-am reprezentat pana acum, pentru faptul ca nu am reusit sa indeplinesc ceea ce am promis. Solicit de asemenea un control amanuntit al averii mele personale si a rudelor sau a persoanelor din anturajul meu despre care exista suspiciuni, cu angajamentul scris ca cedez absolut toate bunurile si toti banii pentru care se gasesc nereguli in procedura de dobandire.

  Drept urmare, va rog sa luati act de demisia mea din Parlamentul Romaniei si din toate functiile oficiale. Ma retrag din toate functiile publice detinute, fara sa astept vreun beneficiu in urma acestui fapt.”

 3. Daniel Răspunde

  Da pe Adrian Stef de ce nu il cearta?? Daca cei de la ANI dorm in picioare, asteptam de la al nostrul parlamentar sa puna punctul pe I. Stef ca si presedinte de CJ, institutia pe care o cinduce aloca bani unei firme de paza si securitate care are contracte cu CJ, firma care intamplator sau nu, acolo e sotia sa, sau poate masina pe care o cinduce cu inscriptia Folda, poate sotia sa a primit-o cadou cine stie )). Pai ministrul Botos a demisionat pt mai putin, atunci cand cei de la ANI au pus ca sotia sa are ceva contract pe bani europeni cu Ministerul Muncii. Asa ca, Stef asteptam demisia! Valerica, mai asteptam sa il certi pe nea Mirciulica Govor, care capuseaza institutia la care este vicepresedinte, cu bani pentru marele trust. Mai asteptam sa te legi de Florisal si Tehnic Asist…aaa era sa uit scuze, astea sunt firmele care sponsorizeaza Gazeta.

  • dr. Ciomu Răspunde

   Daniele, daca esti foarte curios, gasesti pe site-ul CJ declaratia de avere si interese a lui Stef…
   Lucrurile sunt pe fatza. El este actionar la Folda Security, deci, conflict clar de interese. Ma intreb cand s-o AUTOsesiza cineva……
   Mi-e sa nu fie retorica intrebarea mea…..

  • Theresia Răspunde

   Bravo! Trebuie sa constientizam ca suntem puternici daca suntem UNITI! Doar asa putem sa demascam gunoaiele pe care le comit alesii locali sau nationali si sa facem dreptate!
   Toti care au informatii despre gunoaiele comise de alesi sa le posteze pana se va sesiza cineva…macar Sfantul Duh!
   Mircea Govor ii cel mai penal politician. Face lobby pentru ca firma Tehnic Assist sa primeasca lucrari; are datorii la bugetul de stat in valoare de 500.000.000.000 (nu is sigur de suma, ANAF trebuie sa verifice exact) datorita trustului sau Nord-Vest TV.
   Adrian Stef ii foarte dragut! De el imi place! Emana putere, inteligenta! Macar arata bine nu ca si comunistii umflati din PSD: Gheorghe Ciocan, Viman Ioan (un escroc si jumatate care n use satura de functii; mai lasa si tinerii in functii, parvenitule, capusa!).

 4. gnv-ist Răspunde

  Valerica, m-ai bine ti-ai da demisia din viata, sau macar din judet, care datorita unor oameni ca tine se afla la coada tarii.
  Nici tu nu ai incredere in SM. De aceea ti-ai mutat concubina cu fiica ei, nenaturala, in Baia Mare. Sau ti-a fost frica de razbunarea celor multi pe care-i jignesti zilnic gunoiule.
  Ne e rusine cu tine ca ai fost surprins alaturi de Voicu D. Rusu in ipostaze de amor in biblioteca, si nu de amor fata de carti.
  Un alt amorez a lui Valerica Marian este Pop Felician. Acesta este motivul real pentru care Vulturescu s-a dezis de ei.
  Drumul spre Oas, in fiecare an inainte de Sambra Oilor, se repara. Vrea doar sa-si asume laurii si viitoarele licitatii, acolo de amicul sau Govor, cel care a falimentat banca Dacia Felix cu un credit nerambursat de 48 milioane dilari.

 5. gnv-ist Răspunde

  Ne e frica si rusine ca suntem cenzurati!

 6. pesedist Răspunde

  …cenzurati, acuzati, jigniti, condusi, reprezentati de niste futincuristi in frunte cu valer mariana.

 7. noru Răspunde

  Unguri sovini si romani cretini, numa astia comenteaza aici. Dar cred ca si aia ce se dau romani is unguri, dupa cum stalcesc limba romana… Valer marian are mai multi sustinatori decat credeti voi, astia. Toti romanii curati la suflet sustin ceea ce face acest senator numai ca ei nu simt nevoia sa injure pe aceste forumuri ci fac ceea ce trebuie sa faca. Stapanesc Romania!

  • satmarean Răspunde

   Nasol! Nu Romania trebuie s-o stapanesti, ci pe tine. Si senatorul pe el insusi. Si fiecare trebuie sa isi vada de treaba sa lucreze si sa creeze plus. Plus valoare

 8. [email protected] Răspunde

  Mai ,,daniel-rahatel”,Mama Omida de la S.M., vad ca nu termini cu comentariile si acuzatiile calomnioase la adresa tuturor. Uite, ma obligi sa vb frumos cu tine: te rog extrem de ,,important”, sa incetezi cu atotstiutorismele acestea…soacra-mea plange in fiecare zi cand iti citeste capodoperele stoarse din singurul neuron pe care il ai!!! N-o mai face pe mama soacra sa sufere, pentru ca altfel ma vad nevoit sa-ti aplic cea mai crunta pedeapsa care exista: ignoranta! Aceasta iti va fi de ajuns, sugaciule!!! Iarta-ma, nu m-am putut abtine ;-)))

 9. Sorinel Răspunde

  Tovarasul procuror a avut prea mari cheltuieli pentru a ajunge senator, asa ca daca nu reuseste prin santaj local, dupa articolele si declaratiile sale de presa, incearca sa-si amortizeze cheltuielile si din surse mai inalte.

 10. Bella Răspunde

  A murit Chuck Norris si i-a luat Valer Marian locul?

 11. Geo Bota Răspunde

  Ma bucur ca dl senator a intervenit promt si cu argumente la ceea ce colegul de partid a afirmat posibil cu vrere sau in necunostinta de cauza. Din pacate eu sunt indignat de ani multi de faptul ca istoricii care ar trebui sa ne puna odata si pt totdeauna cu datarea natiei nostre romane sa se stie care-i adevarul adevarat! In ceea ce priveste punctul dv de vedere, dle senator vreau sa-mi spun parerea mea ca in Europa de Vest nu se cunoaste si cred ca nu se vrea sa se cunoasca Istoria Romaniei cu adevaratelea! Cei ce ne viziteaza acum vad numai saracia materiala de astazi si nicidecum milenara ei bogatie culturala si spirituala. Cea mai mare propaganda maghiara vine din SUA care este finantata de milioanele de dolari ale d-lui Soros. Cu toate acestea nimeni nu mentioneaza ca cea mai veche scriere din Europa a fost atestata arheologic in 1961, in Transilvania, in satul Tartaria, pe raul Somes in jud. Alba de catre prof. Nicolae Vlassa de la Universitatea din Cluj. Tablitele descoperite la Tartaria dateaza de 4700 ani i.e.n care au facut ocolul lumii anglo-saxone si au creat dezbateri aprinse pe tot Globul. Desi romanii stiau sa scrie acum 7000 ani, acest detaliu esential nu este nici in ziua de azi cunoscut publicului romanesc si nu apare in manualele de Istorie nici dupa 40 de ani. Intr-o groapa de cult de la Tataria s-au gasit in anii 1961 trei tablete de lut acoperite cu semne incizate, cu analogii in Mesopotamia. Tot in Transilvania a fost descoperita prima metalurgie din Europa in jurul anilor 3500 i.e.n. , si ca tracii erau primul mare popor indo-european tot in jurul anilor 3500 i.e.n. cu mult inainte ca celtii, estrucii, romanii, germanii sau slavii sa apara pe harta Europei. Tracii ocupau tot teritoriul intre Muntii Ural si Tatra , de la est la vest si de la Marea Baltica la Dunare si Marea Neagra de la nord la sud . D-le senator, daca veti dori mai multe informatii vi le pot pune la dispozitie cu multa placere! Astept un ok in ziarul dv sub numele de necunoscutul si interesatul despre Istoria Romanie.

 12. dana Răspunde

  va;er nu mai poate face nimic decit sa primeasca pe la spate de la pop si gasca lor de ,amorezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.