Ultima actualizare: azi, 21:22
Locale

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată la Satu Mare

ziua maghiarilor (20)Etnicii maghiari din Satu Mare au sărbătorit astăzi în fața statuii poetului Petofi Sandor, din Piața Eroilor Revoluției,  Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, numărul participanților din acest an fiind mai mic, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

La eveniment au participat deputatul Kereskenyi Gabor, fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, fostul senator Tiberiu Guntner, dar și primarul oraşului Fehérgyarmat, Tilky Attila. Manifestarea a început cu rostirea unor rugăciuni de către Csűry István, episcopul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului și PS Schönberger Jenő, episcopul Diecezei Romano-catolice.

De asemenea, primarul oraşului Fehérgyarmat, Tilky Attila, parlamentar și preşedintele organizaţiei judeţene Szabolcs-Szatmár-Bereg al FIDESZ, a rostit un discurs festiv.

La final, a avut loc depunerea coroanelor de flori la statuia lui Petofi Sandor.

Una dintre cele mai importante sărbători ale maghiarilor este cea din 15 Martie, cunoscută ca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La 15 Martie 1848 izbucnea la Budapesta revoluția maghiară împotriva dominației habsburgice. Revoluția a fost punctul de pornire al unor transformări burghezo-democratice care au dus la evoluția societății maghiare.

Sărbătoarea este şi una dintre cele trei sărbători naţionale maghiare, alături de Ziua Sfântului Ştefan (20 august) şi aniversarea revoluţiei ungare de la 1956 şi proclamarea Republicii Ungare din 1989 (23 octombrie).

 

70 comentarii

 1. jiji Răspunde

  Sa va stergeti undeva cu carpele alea alb verzi rosii, bine?

  • Ioan Pop Răspunde

   Peste gura ta spurcata!!!!!4

  • marius Răspunde

   pe morti mati detaran spurcat .cu namu matii.

  • Attila Răspunde

   Intrebari pentru Valer Marian:

   1. ce s-a intamplat cu cele 500.000.000.000 datorii la buget ale amicului Govor?
   2. aveti vreo contributie la prescrierea faptelor dlui govor?
   3. ati facut interventii pe langa procuror de caz?
   4. cunoasteti averea pe persoane interpuse ale lui govor? si la cat se ridica?
   5. recent ati facut trafic de influenta la inalti functionari pentru schimbarea anumitor directori?
   6. impreuna cu prefectul sunati in fiecare zi la bucuresti ptr schimbarea anumitor oameni?
   7. este adevarat ca l-ati implicat si pe relu fenechiu?
   8. este adevarat ca ati intervenit ptr angajarea anuitor persoane la anumite institutii?

   asta nu este tot.

 2. satmarean Răspunde

  Si a cuvantat doctorul Kereskenyi Gabor?

 3. zsolti Răspunde

  Ura şi invidia nu au curajul leilor, ci laşitatea ploşniţelor care apar numai prin întuneric.

  • Beresz Pista Răspunde

   Auzi aici mai veneticule . Statul Centralizat Dac a luat fiinta cu 500 de ani inainte de Attila , si inainte de Hristos . Daca nu va cunoasteti istoria , nu mai mancati rahat , pentru ca il mancati degeaba . Ungaria Mare e pe malul Balatonului , nu intre Carpati , ai inteles ? Acolo sa va faceti enclava , nu in Romania , pentru ca si ungurii din Ungaria va considera tigani migratori . Ce curaj aveti voi , lei de carton ? Ia caraiti intr-un oras din alta zona decat in secuime , unde v-ati adunat ca plosnitele , toti la un loc de frica sa nu va rupa oasele romanii .

 4. zsolti Răspunde

  Nu există semn mai bun al reuşitei decât ura şi invidia celorlalţi.

  • Beresz Pista Răspunde

   Alt prost . Va invidiem la culme pentru moralitatea indoielnica a femeilor voastre si pentru geniile pe care etnia maghiara le-a dat de-a lungul timpului . Ai dreptate ma , ne e ciuda ca avem tara noastra , cu pajisti multe , si cu ape , si cu flori , si in ea o populatie de mai multi locuitori :)) . Ati reusit sa ne faceti sa dorim sa fugim din Romania si sa v-o lasam voua , sa dansati ceardas in fiecare dimineata cand mergeti la scoala si vedeti tabloul lui Petofi Sandor deasupra catedrei .

 5. petofi Răspunde

  Invidia este ura faţă de superioritatea altuia.

 6. george Răspunde

  Țin să le reamintensc indivizilor din fotografie că steagurile și costumele de huszar etalate se poartă în mod normal puțin mai la vest ( cca 7 km ) de Spitalul de boli mintale ( psihiatrie , dr.Enătescu ) care apare pe fundal .Obsesia lor de a deranja românii este evidentă și demnă de o cauză mai bună .Puteau să se manifeste lejer ( chiar și costum de nusiști , eventual înfășurați în steagul secuiesc ) la sediul udmr .

 7. alex Răspunde

  Fara nicio rautate dar printre cele 4-5 steaguri ale Ungariei putea sa fie macar un drapel al Romaniei sau al UE…inca o dovada de cum vad ei lucrurile…

  • piciu Răspunde

   Păi nu sunt toate steagurile Ungariei, nu vezi că le-au pus invers pe lance? Cu verdele sus, deși normal ar fi cu roșul în partea de sus?
   Prefectura ar putea lua poziție, pentru nerespectarea Legii Drapelului, care prevede obligarea arborării steagului României alături de alte steaguri…

  • KKK Răspunde

   Sunt maghiar si sunt total de acord . La cluj asa a fost cum zici tu

   • piciu Răspunde

    Prietene, la Cluj a fost un drapel românesc, purtat (probabil) de unul rămas de la manifestarea amețiților de la Noua Dreaptă. Că presa a prezentat altfel, ține de profesionalismul și bunul simț al agențiilor de presă. Oricum, purtătorul drapelului românesc a păstrat o distanță de 50 de metri față de grupul celor ce sărbătoreau.
    Și, ca să fie lucrurile limpezi și să nu mă trimită Norika în Sierra Madre, Kurdistan sau Găgăuzia: nu e nimic ofensator în aceste manifestări. Cu condiția respectării legii. Și cu așteptarea la reciprocitate. Pentru că dacă pentru românii ardeleni 1848 pate fi dureros în contextul relațiilor cu ungurii, 1 dec. 1918 dureros pentru unguri în ceea ce-ii privește pe români, ei bine, trebuie să învățăm să acceptăm aceste realități, iar nu să purtăm banderolă neagră. Nu este cinstit ca presa românească să încerce să aplaneze potențialele conflicte, iar în Friss Ujsag să citim de 1 decembrie tânguiri de genul au, au , au, viața națiunii noastre distrusă de ocupantul român. E o chestiune de respect, pe care ni-l datorăm reciproc.

 8. zsolti Răspunde

  Impoliteţea, murdăria, gelozia, duplicitatea, delaţiunea sunt greşeli mult mai grave decât necunoaşterea istoriei sau a geografiei.

  • Beresz Pista Răspunde

   Vai impecabilule . Mictionez pe tine de ras , citindu-te . Imaculatule , esti mai pur decat Blendamed Complete White . Dar vai .. ce este descarcarea asta sarata care porneste din ochii mei ? Lacrimi ? Imposibil . Cred ca ai reusit sa ma faci sa plang , aratandu-mi adevarata fata a istoriei si a geografiei . Am trait intr-o iluzie pana acum , si ce noroc , dar CE NOROC , sa dau de un ciangau care sa-mi deschida noi orizonturi ale cunoasterii . Da-ti foc si sari de la balcon pentru Ungaria Mare . ACUM .

 9. alex Răspunde

  Ce tare, acum am observat dupa cum spui ca sunt puse invers…:))

  • ro.hu Răspunde

   sunt acolo si doua drapele pe care le-au nimerit unguresti , vad unul italian iar restul de unguri pe invers

 10. KKK Răspunde

  In fiecare an s-a tinut acest eveniment, dar numai de cand dl Coica e primar, si comunistii sunt la putere, au iesit astia mari nationalisti sa comenteze si sa jigneze, inainte erau cu coada intre picioare si se uitau la OTV 🙂

 11. Norick Răspunde

  Atâta ştiţi..să comentaţi…în rest muriţi de foame ciobani şi ţărani sunteţi.De ce nu mergeţi înapoi în Moldova? Acolo-i viaţa mai fericită şi aveţi tot timpul mămăligă la dispoziţie…:-))

  • Beresz Pista Răspunde

   Mamaliga ? Mai tampitule , porumbul a fost adus din Americi de catre conchistadori , si nu fce parte din apanajul romanilor , vita abjecta ce esti . Bine ca mancati voi supa de castraveti murati si ciorba de cirese . Alea sunt mult mai bune si mai hranitoare . Etnie de copaci ce sunteti . De unde dracu’ ati venit , cica din Finlanda , limba cam seamana , dar finlandezii va sunt superiori . Voi va aflati mult mai jos pe scara evolutiei , chiar sub maimute .

   • Norick Răspunde

    Tâmpit eşti tu şi mumăta care te-a făcut din întâmplare pe acest pământ..Noi măcar suntem undeva pe scara evoluţiei şi dacă suntem maimuţe…Dar tu mănânci k-kat de maimuţă ,aşa ca eşti şi mai jos…:-)))

 12. istvan Răspunde

  aşa cum Cioran, mai bine decât oricare altul, a reuşit să mărturisească, românii suferă de un complex de inferioritate, de un complex de popor oprimat, de ruşinea unei umilinţe istorice şi care astăzi sunt cu totul absurde. Steagul arborat în secuime este un simbol care nu face altceva decât să descrie o identitate locală şi care nu mai ameninţă pe nimeni. Autonomia secuiască ea însăşi (în limite rezonabile) nu pune în pericol interesele româneşti, nefiind altceva decât o firească obstinaţie pe care o manifestă toate popoarele vechi de a nu accepta moartea prin asimilare şi de a-şi asigura încă o minimă descendenţă.
  Dacă românii nu doresc ca ţara lor să pară o invenţie recentă de numai 100 de ani, o ţară abia înfiripată, mai nouă ca America, o ţară fără adâncimi istorice, ar trebui, printre altele, să păstreze cu pasiune tot ce este vechi, de la case la dialecte regionale, de la tradiţii la comunităţi locale fie că sunt româneşti sau ungureşti, căci ele participă solidar la acelaşi trecut, la o lume indisociabilă.

  • piciu Răspunde

   În principiu sunt de acord cu tine. Doar că la ” fie că sunt româneşti sau ungureşti” aș adăuga ”germane” (săsești, șvăbești, țipsere…) pentru a nu omite totuși elementul civilizator. Și ar mai fi și alte elemente, rasiale sau etnice, ce trebuie adăugate…

  • piciu Răspunde

   @Istvan: Am pus botul ca fufa…Dacă citezi din Horațiu Pepine, pune, nene, ghilimele și menționează autorul…așa se cuvine, că altfel te paște riscul de a fi considerat cult în cap 🙂

 13. raketul Răspunde

  istvan draghe tu suferi de uitare selective la tine????
  adica ati venit peaici in chirie cum ar veni si acum vreti dreptul de proprietate???
  da frumos estem la voi????sa furati si acum de la statul roman si apoi sa criticati la el????
  rusinica sa fie la voi!!!!

 14. Horia Răspunde

  Istvan tata, tu ai auzit de Alexandru cel Bun? Dar de Mircea cel Batran ai auzit? Dar de Stefan cel Mare sau de Mihai Viteazul? Dar de Horia Necula Urs sau de Avram Iancu? Sau de Brancoveanu si Cantemir? NU?
  Istvan draga, romanii au o tara de multe, multe sute de ani, o tara care a stat cum a putut sub vremi dar care niciodata n-a fost ocupata in modul in care Ungaria a fost ocupata dupa 1526. Romanii au o tara care n-a cunoscut niciodata in toata istoria o batuta cum ati luat voi la Lechfeld… de unde au scapat cu fuga numai vreo 3-4000, incapabili sa continuie stirpea ungurilor din care voi, astazi, va revendicati. Sunteti in realitate 90% slavi si asta se demonstreaza genetic. Asa ca nu incepi tu, bozgore sa dai lectii de istorie aici, in Romania, da? Inveti mata mai inainte lectia istoriei si pe urma vorbesti.

 15. Norick Răspunde

  Auzi tu @Horia? Eu am o singură întrebare la tine? Tu unde te-ai născut?În care sat ? Dar dacă totuşi din întâmplare maică ta te-a născut în Spitalul Nou , precis că ea s-a născut în Babţa sau Homorodu de Jos….:-) Şi atunci despre ce vorbim???

 16. zsoltil Răspunde

  Ura n-are etnie. Si nici prostia n-are etnie. Nu etnia diferentiaza oamenii – ci educatia, caracterul si modul in care gandesc.

 17. george Răspunde

  binențeles că educația este promordială , depinde cum se face . din păcate în Satu Mare sunt școli și licee unde se predă cu succes șovinismul unguresc .Ce fel de cetățeni români o să devină acești tineri îndoctrinați de mici , care va fi loialitatea lor față de statul care-i ține la școală ?

 18. Horia Răspunde

  norick, sa te intereseze pe tine unde te-o nascut ma-ta da?
  Si poate o sa intelegi in sfarsit ca o strabunica de-a ta a fost violata acum 1100 de ani de un slav si ca tu esti mai inrudit cu rusii decat cu ungurii. Slavul ala ti-a violat strabunica unguroaica pe care n-o avut cine s-o apere pentru ca barbat-su o crapat la Lechfeld strivit sub armura unui german de-a lui Otto cel Mare. Si cum istoria se repeta, voi, slavii unguri, va continuati destinul pierzand incetul cu incetul tot ce ati capatat pe lumea asta prin jaf sau prin lingusire

 19. Norick Răspunde

  Na vezi @Horia n-ai răspuns la întrebare.Deci mingea e la mine ca am avut dreptate. În rest cu poveştile tale super inteligente n-am ce comenta.Se vede clar cultura ta şi bineînţeles am tras concluzia şi cu şcolile tale (max.10 clase)…:-) P.S. Mai bine prin linguşire decât prin FURAT…:))Salut

  • Beresz Pista Răspunde

   „decat prin furat” . Da ma , voi hunii ati venit si ati cerut azil dacilor , dupa care ati aplicat pentru rezidenta si ati primit permis de munca pe teritoriul dacic . Lua-te-ar dracu’ de papagal in tanga roz . Tu nu vezi ca esti prost de-ti pute gura a resturi genitale masculine ma ? Pai tu , neam de jefuitor si pradator , tu ii acuzi pe altii de furat ? Te-au spalat pe creier ungurii tai in clasele I-IV , si acum te crezi in tara ta . I got news for you , funny boy . Nu esti in tara ta . Tara ta e in Asia . Sau in cel mai bun caz ati venit din Finlanda , ca va cam seamana limba .

 20. Horia Răspunde

  Na vezi @norick cum nu reusesti sa inveti nimic?
  Eu m-am nascut in Romania, sunt cetatean roman si traiesc in tara mea.
  Tu, bozgore, ce rost ai pe pamantul asta?

 21. Bálint Răspunde

  Ma @Horea dute atunci in Moldova si traiesti acolo cu saraci de neamii tai. Ma pros-tule ce esti unde ai fost cand profesoara ta a predat istorie?? Peste 100 de ani tu si nemai tai ati fost in pestera ma bo-ule!!! Iesi afara din Transilvania!!!!!!!!!!!!!

  • Beresz Pista Răspunde

   Dar tu unde ai fost cand s-a predat limba si literatura limbii romane mai Balint ? Te pregateai pe ascuns sa devii un mic sovin isteric ? Se pare ca ai reusit . Doar ca esti retardat complet .

  • Beresz Pista Răspunde

   Ia de aici istorie , dobitocule :

   Statul centralizat dac s-a aflat la apogeul puterii sale sub regele Decebal. Deși mai restrâns ca arie geografică decât teritoriul stăpânit de regele Burebista (82-44 î.Hr.) – cuprinzând Transilvania, Banatul, Oltenia, centrul și sudul Moldovei, noul stat era mai puternic și mai bine organizat. Limitele statului dac in timpul lui Burebista (82-44 î.Hr.) au fost: în nord, Carpații Păduroși; în est, Pontul Euxin; în sud, munții Haemus (Munții Balcani); în vest, Dunărea Mijlocie. Progresele înregistrate în acest timp de societatea dacică erau multiple și importante: o populație numeroasă și grupată în jurul multor davae în care pulsa o vie activitate economică, legături comerciale cu lumea greco-romană, o cultură înfloritoare cu puternice elemente originale.

   Attila sau Atila (latină Attila, greacă Ἀττήλας, n. 406 – d. 453) a fost ultimul și cel mai puternic rege a hunilor, domnind între anii 433–453. În anul 445 Attila l-a omorât pe fratele său și a devenit astfel rege al hunilor. Au urmat ani de războaie și de cuceriri și prădări pentru Attila care și-a extins regatul de la Volga până la Dunăre și de la Oceanul înghețat până la Munții Carpați. Balcaniul a fost prădat repetat, iar în anul 447 armata lui Attila ajunge până la hotarele Constantinopolului condus în acea perioadă de Theodosius al II-lea, nereușind totuși să-l cucerească. După cucerirea mai multor provincii din apropierea Constantinopolului, Theodosius este nevoit să plătească tribut anual către huni.

   Si acum putina matematica in limba maghiara : cati ani diferenta sunt intre 88 inainte de Hristos si 406 dupa Hristos ?

   • Roy Răspunde

    Vai de capul vostru dobitocilor, neam de pradatori, numai asta ati stiut sa faceti, sa pradati. Ati fost spaima Europei, ati fost cea mai urata pagina din istoria acestui continent.
    Numai cum sunteti mentionati ar trebui sa va dea de gandit…

 22. marius Răspunde

  singura natie din lume care de-a lungul istoriei a fost intotdeauna imaculata,chiar nu va da de gandit istoria un pic,intotdeauna am fost oropsiti de altii,intotdeauna am castigat bataliile cu curaj si numar mai mic de participanti si totusi suntem cea mai mizerabila natie din Europa care este tinut pe dinafara neacceptata de cultura europeana

  • Beresz Pista Răspunde

   Suntem asa din vina astora , si a altor etnii de rahat , care aduc o imagine buna Romaniei . De aia suntem asa . Ca daca astia stateau pe malul Balatonului si ailalti in delta Gangelui , nu aveam problemele pe care le avem . Sasii macar au avut bun simt si au plecat in tara lor .

 23. piciu Răspunde

  @Balint: m-am prins, tu ești cel care i-a inspirat pe ”Țapinari” pentru ”Un ungur mic și supărat/A interzis Ardealul”…
  Pe de altă parte, nu uitați că în Moldova aia pe care atât o disprețuiți trăiesc destul de mulți unguri…ceangăi sau csango, ca să pricepi și tu.

 24. Norick Răspunde

  @Horia mai adaugă te rog încă o propoziţie la însuşirile tale :” m-am născut la ţară , am 2 clase ca trenu’ ,sunt un amestec între ţăran şi cioban şi nu-mi place să lucrez…” :-))) Aşa deja poţi-fi mândru în totalitate…

  • Beresz Pista Răspunde

   Si tu cate clase ai mai geniul de provenienta incerta ? Tu , care te tragi din neam de HOTI si PRADATORI , si care pe deasupra stai si prost cu morfologia si sintaxa limbii romane , TU ai tupeul sa insulti si sa jignesti ? Ia spune-mi si mie care este diferenta dintre intrebare si afirmatie mai .

 25. zsolti Răspunde

  horia Vezi sa nu-ti sara borsu pe nas de atata ura. Ia niste calmante, bea o palinka cu eticheta rosu-alb-verde si-ti trece ura imediat

 26. Horia Răspunde

  bai zsolti – Borsu pe nas o sa ii iasa la ….atunci cand n-o sa-i mai incapa in gura …

  • Beresz Pista Răspunde

   Stai linistit Horia , ca le incape tot unguroaicelor . Fa si tu o vizita in Ungaria sa vezi cata pornigrafie exista . Pe fatza , nu asa . Si ei aproape ca pleznesc daca se mai umfla mult cu calitatile etniei lor reusite . Mai mancati carne cruda de sub saua cailor ma ? Ca vad ca va luati de mamaliga . Stii ca in porumb , respectiv produsele din faina de porumb etc , exista un aminoacid foarte important care nu se gaseste in alt aliment ? Nu stii . Pai normal ca nu , acest aminoacid este esential in dezvoltarea unui creier complex , iar cum voi nu mancati mamaliga , dar mancati fecale zilnic , de dimineata , nu aveti un creier complex . Aveti IQ-ul unui bocanc .

 27. zsolti Răspunde

  horia un roman care se strabate in frustrarile trecutului neamului sau incercand sa scormoneasca intre ramasitele altor popoare ca sa scota ceva in evidenta. Mult succes

  • Beresz Pista Răspunde

   „un roman care se strabate” . Interesant pasaj , poti sa-l dezvolti te rog ? Ma screm din rasputeri sa iti inteleg baiguielile penibile , sincer . Pai ma , la cat de prosti sunteti , daca va lasam Romania voua si plecam , ajungeti la sapa de lemn . Prostule . Esti cel putin penibil , sa nu zic retardat , cu postarile tale de tot rahatul . Incearca sa fii ceva mai succint , sau mai bine , du-te in p***a m***i de ramolit .

 28. zsolti Răspunde

  Lipsa de cultură, lipsa de adevărată educaţie îl îndeamnă pe fiecare să nu respecte ce este al altuia, să cate a avea cat mai mult, cu muncă cât mai puţină.

  • Beresz Pista Răspunde

   Despre ce lipsa de cultura vorbesti tu , mai vita anosta ? Pai cand v-a adunat Attila pe voi toti de prin pesteri ca sa va invete la furat si jefuit , voi erati inferiori omului de Cro-Magnon . Comunicati prin semne . Dupa sute de ani ati reusit sa treceti la vorbirea articulata si cred ca alfabetul il aveti de cel mult 100 de ani , avand in vedere starea primitiva a acestuia . Voi nu aveti genuri gramaticale ma , de aia „viata ii greu” si „oamenii is rele” . Intelegi ? Dar se pare ca aveti niste injuraturi foarte elaborate , trasatura tipica unui om care ajunge intr-o tara straina si invata limba . Invata injuraturile prima data . Voi le-ati si elaborat dar tot lipsite de eficienta au ramas . Pe cine crezi ca deranjeaza cand ii spui „lafasz a szegedbe” ? Pe mine nu . Ma scuzi daca am gresit , nu m-au interesat limbile moarte . Pentru mine sunteti un popor mort . Ba mai mult , nu existati .

 29. istvan Răspunde

  Crede-ma romanii au facut destule atrocitati impotriva noastra numai ca nu se preda. Si in timpul comunismului am suferit in mai ,mare parte din cauza nationalitatii. Nu se spune. E incomod, e rusinos. Dar nu atrocitatile sunt rusinoase. Fiecare popor are rufa murdara. Rusinos e,cand nu vrei sa recunosti. Si asta patrunde peste tot. Spune-mi un popor european care ar accepta a un primministru care a plagiat? Stii bine Ro are cele mai proaste rezultate in UE din foarte multe categorii, salarii, autostrazi, sanatate, invatamant, nici vorba de Schengen, nu mai vorbsc de reactia politica coplareasca. Desi ca tara are cel mai bun potential din zona. Cred ca toate astea ar trebui sa te faca sa te gandesti. Si despre asta vorbeste Boia. De ce este altfel? Pentru ca este in intarziere. Cand s-au infiintat voievodatele, universitatile romanesti samdp… Asteas realitati istorice. Dar e mai usor sa dai cu piatra. Ar trebui sa dai si in Caragiale care s-a saturat de miticismul regatean si nici nu s-a mai intors din Berlin, si in Djuvara, si Plesu si in foarte multi….

  Citeste mai mult: adev.ro/mjpfmy

 30. Beresz Pista Răspunde

  Despre ce atrocitati vorbesti ma ? Romanii v-au rupt rochitele in 1956 sau rusii ? Si ce intelegi tu prin imperiul austro-UNGAR ? Ca Horia , Closca si Crisan au fost grofi , iar voi erati aia oropsitii care lucrati pamanturile ? Vai de incultura ta din generala . Si cine neaga rezultatele proaste pe care le avem in UE . Iar la rezultatele alea proaste , judetele voastre nu contribuie nu ? Voi aduceti miliarde de euro lunar PIB . Iar despre ala cu plagiatul , stim cu totii ca a plagiat si nu neaga nimeni , nu stiu cine ti-a spalat creierul cu H2SO4 . Si in incheiere , te rog sa-mi numesti o singura universitate infiintata pe vremea cand s-au format voievodatele . Iti multumesc anticipat , te-am pupat pe portofel si-am semnat cu drag : C.O.S.T.E.L.

 31. Norick Răspunde

  Măi @beresz pista da’ tu de unde ai apărut deodată ? Din codru ,sau din bârlong ? Nici curentul n-ai cunoscut şi acuma dai pe şmecher ca ai internet? N-ai făcut tu atâta şcoală cât vacanţă am avut eu.Ciobanul cioban rămâne,degeaba vine în oraş…:-)))

  • Beresz Pista Răspunde

   Mai Norick , eu n-am aparut , eu am fost aici dintotdeauna . Tu si neamul tau ati aparut aici , verze de Covasna . Nici curentul n-am cunoscut ? Lasa ca aveati voi curent , cand deschideati usa si geamurile . Te rog lasa-ma cu glumele astea cu iz de balegar , ca le-am auzit din 70 intruna , si risc sa ma plictisesc si sa iti pun un tapet de flegme pe fatza . Esti si plin de sintagme obosite si ma faci pe mine smecher de internet , tot ce mai urmeaza e sa-mi spui ca „ma simt tare in spatele unui monitor si n-am curaj sa ma intalnesc cu tine live sa ne lamurim problemele ” . Termina cu psihanaliza ca ma superi si iti trag un pumn virtual de te trimit inapoi in timp .

   • Norick Răspunde

    Aşa am ştiut ca numai orezul se umflă în tine ,dar văd ca şi mămăliga. Da, ai dreptate din anii 70 eşti aici ca Ceauşescu te-a importat din codru şi aţi primit şi voi un bloc să vă simţiţi cum îi viaţa la oraş…Şi nici prin gând nu mi-a trecut să te văd ca şi prin monitor puţi ca dracu’.Mai bine trezeşte-te şi să dai cu capul în perete .Şi încă ceva ..noi deja atunci am avut ferestră şi uşă când voi numai o perdea la intrare în vizuină….:-)))Na pa

 32. zsoltil Răspunde

  Maghiarul nu se teme de nimini pe pământ; contra lumii întregi, maghiarul luptă nepăsător, sigur de victorie… fiindcă… are-ncredere în Dumnezeul străbunilor săi… căci… maghiarul în veci nu piere!

  • piciu Răspunde

   Atât ai priceput din ”Meteahnă”? Te deplâng…Era la mișto, nu un elogiu…Asta e, simțul umorului s-a născut român, dar moare ungur. 🙂

  • Roy Răspunde

   continuare, ca tot va place Caragiale:
   „M-am gândit: „Doamne, un om aşa de cumsecade, aşa de inteligent şi de cult, cu aşa meteahnă… ce uşor i-ar fi unui şarlatan, prost şi incult, să-l ducă de nas şi să-şi bată joc de el!” .

   Şi după ce m-am despărţit de bunul meu maghiar, mi-am zis:

   „Nu! patriotismul lui e o meteahnă; nu mai e o virtute. Bine că ne-a ferit Dumnezeu pe noi, românii, de aşa meteahnă!”

   asta era concluzia.. 😀

 33. menumorut Răspunde

  maghiaru numa cu violenta stie sa lucreze ..maghiaru numa la a lua de la altii ii sta capu si nu sa construiasca ceva singur……maghiaru se razboieste cu toti vecinii si nu stie ce e toleranta si buna intelegere…maghiaru are mereu mana intinsa la cerut…maghiaru da foc la eroii altora si urla ca disperatu daca cineva ii raspunde….maghiaru agita spiritele pentru o carpa dar nu se agita pentru crearea de locuri de munca!

 34. marius Răspunde

  am fentat istoria si ne-am conservat instinctele primare – minciuna, hotia si nerespectarea legii. Ne-am pastrat si obiceiurile barbare intacte, iar astazi iesim cu ele la colindat prin lume.
  Oriunde se aduna pe afara mai mult de doi romani se lasa cu o bataie sau cel putin o cearta. O dovada vie sta si in acest forum, mai ales pe aceasta sectiune.
  E sufiecient sa privim cum ne prajim carnea pe gratare chiar si printre morminte, cum dansam manele prin cimitire – fara nici o exagerare, cum credinciosii isi sparg capetele in bataie pentru apa sfintita chiar in curtea bisericii si/sau atat de multe altele … bataile generale de la pomenile electorale, pe un litru de faina sau o sticla de bere, inghesuiala din supermaketuri de la promotiile de zahar si ulei.

 35. Beresz Pista Răspunde

  Salut Marius , stai linistit ca nu doar romanii fura , se bat , danseaza pe manele . Pana si americanii o fac , doar ca manelele lor se numesc hip-hop . Iar despre rasism si violenta iti dau din nou exemplu America . E vorba de niste trasaturi caracteristice speciei umane , nu doar romanilor in parte . Sa-i vezi pe ciangai cum fac la betie , si daca ii iei si ii scuturi , le cad cel putin 2 cutite si 1 topor din buzunare . Ai observat ca toti ungurii asculta Metallica si multe alte genuri care provin din rock , mult mai agresive si mai nasoale ? Ma intreb de ce .

 36. mariusa Răspunde

  da de rokerii de la karpatia…nimic?
  aud????da de garda maghiara si birouri ale lui jobik in satu mare????aud?
  cine incita?cine isi conserva instictele primare..mongoloide?
  ceva constructi impreuna cu alte etnii ati auzit sa faca maghiarii nostri?
  aud?

 37. zsolti Răspunde

  toate monumentele si cladirile cu care va laudati la turistii straini din transilvania milenara de cine cu cune au fost construite cand in oradele transilvane romanii nu averau acces dupa ora stingerii

 38. ro.hu Răspunde

  transilvania milenara…oradelelele…szipokasztal koran regel?

 39. ro.hu Răspunde

  szipokasztal koran regel? = ai prizat de dimineata buna?

 40. mariusa Răspunde

  eu ma refeream la constructiv dar cum nu stii bine limba romana ai crezut ca e vorba de constructii.
  era evident ca e vorba de constructiv.
  probabil e prea greu( magas ez neki) pentru joltika ca sa mai si priceapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
prefect, Eugeniu Avram
Prefectul Eugeniu Avram a analizat pe teren zonele cu risc de inundaţii

Urmarea codului portocaliu emis pentru Valea Maria, unul din afluenţii râului Crasna, prefectul Eugeniu Avram s-a deplasat, în  data de...

Închide