Ultima actualizare: ieri, 18:50
Locale

Acces blocat în Tribunal pentru persoanele aflate în scaun cu rotile

simulare acces in scaun cu rotile (5)Persoanele aflate în scaun cu rotile au ”interzis” în cele mai multe instituții publice din Satu Mare, la mai bine de 10 ani de când, printr-un ordin al Ministrului Lucrărilor Publice, transporturilor și locuințelor, în 2001, s-a  aprobat normativul pentru adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent, la exigenţele persoanelor cu handicap.

În urma unui demers jurnalistic, s-a verificat modul în care persoanele cu handicap pot intra în instituțiile publice, farmaciile sau băncile din municipiul Satu Mare. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Dianei Bretan, reprezentant al Asociației Stea, care a mai avut o astfel de inițiativă, în urmă cu cinci ani de zile.

Colegul nostru de la cotidianul Magyar Hirlap, Barakonyi Gergo, a jucat astăzi rolul unei persoane cu handicap pentru a vedea cu ce probleme se confruntă acestea, atunci când vine vorba de accesul la instituții de interes public.

Prima oprire a fost la farmacia din Piața Jean Calvin, vizavi de Grand Mall. Cu toate că există rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități, a fost însă construită doar din obligație, fără a fi utilă și funcțională. Gergo nu a reușit să intre în farmacie deoarece rampa avea un grad mare de înclinare. Ba mai mult, în loc să primească ajutor de la personalul din farmacie, o angajată a ieșit iritată și deranjată de demersul jurnalistic.

O altă instituție verificată a fost Poșta nr. 1 de pe strada Mihai Viteazu. Colegul nostru nu a reușit să urce treptele, ba chiar a și picat cu căruciorul, fără ca cineva din instituție să îi vină în ajutor. Într-un final diriginta Adriana Fechete ne lămurește că există o altă intrare pentru persoanele cu handicap, respectiv poarta nr. 2, accesul făcându-se câțiva metri mai jos, însă fără a fi semnalizat cum se ajunge acolo, de parcă o persoană cu dizabilități ar fi nevoită să ghicească pe unde să intre.

Situația s-a complicat la Tribunalul Satu Mare. Minute bune colegul nostru s-a chinuit să urce în scaun cu rotile scările instituției. Trecătorii l-au evitat, unul dintre avocații care ieșea din instituție s-a arătat chiar deranjat de acțiunea presei. Din interiorul clădirii jandarmul care stătea la intrare îl pândește cu coada ochiului pe colegul nostru, însă nu este interesat să îl ajute.  În cele din urmă, doi bărbați îl ridică pe sus și astfel reușește să pătrundă în interior.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Satu Mare, Remus Nemeș, a declarat că în proiectul de reabilitare a clădirii este cuprinsă și o rampă de acces pentru persoanele cu handicap, cu toate că normativul pentru adaptarea clădirilor a apărut în 2001, înainte de a se avea în plan reabilitarea instituției.

Ulterior Tribunalul a remis un comunicat de presă, în care se precizează că deși s-a dorit amplasarea unei rampe, nu a fost posibil deoarece clădirea este monument istoric și nu s-a primit autorizație pentru montarea acesteia. Astfel că Palatul de Justiție va avea o intrare specială de pe strada Mileniului, după finalizarea lucrărilor.

De asemenea, în comunicat mai este precizat că problema accesului la justiție a persoanelor cu dizabilități se soluționează prin reprezentant cu procură judiciară sau prin deplasarea completului de judecată la domiciliul părții, dacă este nevoie.

Printre instituțiile cu rampă de acces este și Inspectoratul Județean de Poliție, doar că pentru a urca ai nevoie de o condiție fizică foarte bună, iar când vremea este nefavorabilă ai toate șansele să aluneci sau să pici. Ba mai mult, odată intrat în instituție te lovești de comportamentul irascibil al polițistului de la poartă.

De apreciat totuși, că intrările de la Primărie și Instituția Prefectului sunt prevăzute cu rampe de acces cu adevărat funcționale. La Instituția Prefectului, portarul a sărit de îndată în ajutorul colegului nostru, fără a sta și a se uita impasibil, ca în cele mai multe situații.

Din păcate, rampele de acces nefuncționale împiedică persoanele cu handicap să intre în cele mai multe instituții publice. Nici administratorii farmaciilor sau băncilor nu s-au preocupat prea mult să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități. O problemă majoră o reprezintă și lipsa locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap, iar acolo unde acestea există, sunt ocupate de cele mai multe ori de șoferi care nu au probleme locomotorii. De asemenea, spațiul public nu este adaptat la nevoile lor, de cele mai multe ori trotuarele sau bordurilor împiedică circulația persoanelor care sunt în scaun cu rotile.

 

 

 

 

 

3 comentarii

  1. ion romanu Răspunde

    foarte bun reportajul!

  2. Pericle Răspunde

    In SM e precum in Sparta nu avem ologi,cersetori si nici homosexuali.La Tribunal sau la Politie ca te duci ca nu te duci ,tot aia e,adica nu rezolvi nimic,mai bine stai acasa si te uiti la tv.La banci e rampa ,ca sa poti platii televizoru!

  3. Bella Răspunde

    Oameni buni, nu v-ati dat seama cum au acces handicapatii in institutiile publice? Prin vot si concurs!!! De ce sa mai intre altii cand sunt destui inauntru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.