Ultima actualizare: ieri, 20:12
Locale

Fostul cinema Popular, reabilitat din fonduri europene

conferinta primarie (05)În sala Consiliului Local Satu Mare a avut loc astăzi conferinţa de lansare a proiectului transfrontalier “Investiţia imobiliară în vederea dezvoltării întreprinderilor româno-maghiare – Acronim HURO – INVEST”, prin care va fi reabilitată şi dotată clădirea fostului cinema Popular, de pe str. Ştefan cel Mare.

Au participat primarul Dorel Coica, viceprimarul Marcela Papici, managerul de  proiect Adriana Lenghel, iar din partea maghiară au fost prezenți viceprimarul orașului Nyiregyhaza, Jaszai Menyhezert și președintele fundației PRIMOM, lider al proiectului, Czompa Csaba.

Proiectul presupune reabilitarea fostului cinema Popular, clădire monument istoric datând din 1911, şi amenajarea acesteia într-o Casă a Meşteşugarilor, fiindu-i astfel redată vechea funcţionalitate. Totodată, se prevede şi reabilitarea unei vechi case burgheze din Nyiregyhaza. Tot prin acest proiect clădirile vor fi dotate cu mobilier, sistem antiefracţie, sistem audio-video, echipamente IT.

Primarul Dorel Coica a declarat că între cele două comunități există o colaborare foarte bună, intenționând să o extindă și pe alte paliere.

“Este un moment important declanşarea acestui proiect. Între Satu Mare şi Nyiregyhaza sunt relaţii foarte bune, cordiale, pe care dorim să le dezvoltăm pe mai multe paliere. Este foarte importantă reabilitarea clădirii fostului cinema Popular, în ultimul timp mulți sătmăreni întrebându-se dacă proiectul este real și va fi implementat. Ne vom gândi şi la alte proiecte ţinând cont că în perioada 2014-2020 sunt foarte mulţi bani pe acest palier transfrontalier”, a declarat primarul Dorel Coica.

Președintele fundației PRIMOM a subliniat că pe lângă reabilitarea clădirilor, scopul proiectului este de a sprijini mediul antreprenorial din cele două județe, urmând să fie efectuate studii de piață și să fie urmărite surse de finanțare pentru potențiali beneficiari.

Adriana Lenghel, managerul proiectului “Investiţia imobiliară în vederea dezvoltării întreprinderilor româno-maghiare – Acronim HURO – INVEST”, a spus că valoarea totală a proiectului este de 1,9 milioane euro, din care fundaţiei maghiare PRIMOM, lider al proiectului, îi va reveni 887.763 euro iar Municipiului Satu Mare 1.029.736 euro. Perioada de implementare este de 24 de luni. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieri România Ungaria 2007-2013. 

Pearl Beauty Center

5 comentarii

 1. adrian_sm Răspunde

  Un alt proiect inceput de vechea conducere: Ilyes si echipa lui a scris proiectul, documentatia, a obtinut finantarea, iar Doctorul va taia panglica! Asteptam si ceva realizari mai “originale” domnule primar!

 2. daaa daaa Răspunde

  plin de proiecte si realizari de pe urma udmr ului,dar orasul a ramas varza ,plin de gropi,cladiri ce stau sa cada si totul e distrus si paragina,o gramada de ani au tot facut proiecte si finatari ,dar practic un mare fasss,dar asteapta ca noua conducere sa faca intr un an ce n au facut ei in peste 10.

 3. Daniel Răspunde

  Tare m-as mira dca o sa se faca reabilitarea Popular, ca nici cladirea de pe Stefan cel Mare nu au reusit sa o termine, teatrul nici nu a intrat in reabilitare etc, asa ca despre ce vorbim?

 4. Satmarean Răspunde

  Doctore, pe cind te ocupi de drumurile noastre si de trotuare?! Satu Mare e ca dupa razboi. Nici linga cabinetele tale din Carpati nu-i mai bine!Lucrarile incepute de Iuliu Ilyes in Carpati II le-ai abandonat? Mi-e sila ca te-am ales!

 5. Satmarean Răspunde

  Asta stiam de 2 ani, de cand a fost implementat proiectul! Sa vedem ceva initiativa si REALIZARE si de la noua conducere!! Fapte, nu vorbe!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.