Ultima actualizare: azi, 16:26
obiecte patrimoniu Ungaria, Carei
Locale

Obiecte de patrimoniu furate din Ungaria descoperite la Carei

obiecte patrimoniu Ungaria, CareiPoliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Carei în colaborare cu ofiţeri D.I.P.I, sub îndrumarea procurorului de caz, au reţinut în flagrant doi tineri care ofereau spre vânzare două obiecte de cult care fac parte din Patrimoniului Cultural Naţional al Ungariei. Bunurile, evaluate la 8,6 milioane de forinţi (aproximativ 30.000 de euro), au fost furate la sfârşitul lunii februarie, din locuinţa unui colecţionar din Budapesta.

Încă din luna martie 2013, poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Carei – I.T.P.F Sighetu Marmaţiei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane de pe raza municipiului Carei, judeţul Satu Mare, deţin şi intenţionează să comercializeze, pe teritoriul României, mai multe bunuri de cult şi antichităţi care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional al Ungariei.

La începutul lunii aprilie a.c., poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei şi cu sprijinul de specialitate al ofiţerilor D.I.P.I, au demarat mai multe activităţi informativ-operative, precum şi de monitorizare a persoanelor în cauză.    Drept urmare, ieri, 19 aprilie a.c., în jurul orei 12.00, două dintre persoanele monitorizate, cetăţeni români, A. Cristian de 32 de ani şi V. Norbert de 34 de ani, ambii din Carei, judeţul Satu Mare, au fost prinse în flagrant în timp ce intenţionau să vândă, pe raza localităţii de domiciliu, două obiecte de cult contra sumei de 17.500 de euro.

obiecte patrimoniu Ungaria, Carei

Cu această ocazie s-a procedat la reţinerea şi imobilizarea celor doi tineri, asupra lor fiind găsite într-un rucsac o cupă din argint care simbolizează cele şapte zile ale săptămânii ale zeilor romani, de Jorg Kottimeir, evaluată la 8 milioane de forinţi şi o cupă din cocos placată cu argint care prezintă urme de suflare cu aur şi are semne minore de uzură din secolul XVII-lea, în valoare de 600.000 forinţi.

Cupele au fost declarate ca fiind furate din data de 28 februarie a.c., din cadrul unei colecţii private ce aparţinea unui cetăţean maghiar şi căruia, la momentul respectiv, i-au dispărut în total 39 de asemenea obiecte.

obiecte patrimoniu Ungaria, Carei

Faţă de cei doi cetăţeni români procurorul de caz a luat măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore, iar obiectele de cult în valoare de aproximativ 30.000 de euro, au fost ridicate în vederea confiscării.

Pe tot parcursul anchetei poliţiştii de frontieră români au colaborat cu poliţia maghiară, care în momentul de faţă desfăşoară mai multe percheziţii domiciliare, pe teritoriul propriu, în vederea depistării si celorlalte obiecte de cult.

În prezent, poliţiştii de frontieră delegaţi de către procurorul de caz  desfăşoară activităţi specifice în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi documentării întregii activităţi infracţionale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Un comentariu

  1. Liliana Răspunde

    De ce trebuie sa apara fotografii de la fata locului nu inteleg? Este voie? Este procedural? Este legal? Se face cu prezenta presei? Felicitari celor care au lucrat la acest caz!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.