Ultima actualizare: ieri, 20:59
Locale

Polițiștii și jandarmii, acțiune comună la Centrul de Plasament Diana

Centrul de Plasament Diana

Centrul de Plasament Diana

Siguranţa copiilor pe internet, în special, şi prevenirea  delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în general, au fost temele dezbătute de poliţişti şi jandarmi împreună cu copiii instituţionalizaţi în Centrul de Plasament Diana din municipiul Satu Mare, într-o întâlnire organizată în parteneriat, joi, 11 aprilie 2013.

În cadrul întâlnirii, inspector de poliţie Hrihorişan Felicia, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agent principal Virag Tiberiu, poliţist de proximitate, au atins o temă sensibilă privind utilizarea în siguranţă a internetului, subliniind faptul că între sutele de prieteni pe care copiii şi-i fac în reţelele de socializare pot să apară persoane care nu le vor binele şi care ar putea chiar să-I abuzeze.

Poliţiştii i-au sfătuit pe copii să nu ofere informaţii amănunţite despre situaţia lor reală, concretă, cum sunt programul de şcoala, locul în care se află etc., să nu răspundă la invitaţii de a se întâlni cu persoane necunoscute sau cunoscute doar în spaţiul virtual, să nu posteze poze în ipostaze provocatoare şi, în general, să nu răspundă solicitărilor care li se par nepotrivite ori le trezesc suspiciuni (să furnizeze informaţii, să posteze  fotografii nud, să meargă la anumite adrese, să păstreze secret anumite comportamente indecente).

Elevilor le-au fost prezentate filme ilustrative privind riscurile la care se expun pe internet, dar şi regulile pe care trebuie să le respecte pentru a nu deveni victime ale pedofililor sau ale hărţuitorilor.

Totodată, a fost prezentat şi site-ul www.sigur.info, care oferă informaţii privind utilizarea în siguranţă a internetului de către copii, precum şi posibilitatea de a raporta un abuz  online.

Reprezentanţii jandarmeriei, colonel Ionescu Cătălin şi cpt. Lucuţ Camelia au insistat asupra faptului că oamenii legii sunt pentru a-i apăra şi proteja, motiv pentru care copiii trebuie să li se adreseze ori de câte ori sunt victime ale unei infracţiuni. Jandarmii le-au expus anumite situaţii care îi pot face vulnerabili pe stradă, cum sunt faptul de a intra în discuţii cu străini sau de a accepta dulciuri sau alte bunuri de la necunoscuţi ori de a merge acasă la aceştia.

Copiii au recunoscut faptul că s-au întâlnit cu astfel de situaţii în care persoane necunoscute au reuşit să le câştige încrederea şi să-i facă să răspundă la diferite invitaţii, care puteau constitui, în opinia celor prezenţi,  situaţii cu  risc deosebit de victimizare. Totodată, copiii au fost îndrumaţi să adopte un comportament social corect şi să nu adere la grupuri care comit infracţiuni.

Acţiunea a fost apreciată de toţi cei prezenţi, 17 copii şi 3 angajaţi ai unităţii de ocrotire, cât mai ales de coordonatoarea centrului, doamna Oprea Rodica, care a conchis că întâlnirea a fost benefică şi instructivă, întrucât lipsa unui mediu familial normal şi a afectivităţii părinteşti îi determină pe aceşti copii să caute afecţiunea şi atenţia după care tânjesc  în orice persoană care pretinde că le-o oferă.

Sursa: IPJ Satu Mare

Centrul de Plasament Diana

Centrul de Plasament Diana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.