Ultima actualizare: azi, 10:15
Locale

PS Iustin Sigheteanu – cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare

PS Iustin Sigheteanul

PS Iustin Sigheteanu

Consiliul Local al municipiului Satu Mare a votat în şedinţa de astăzi, în unanimitate, acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” PS Iustin Sigheteanu, arhiereu vicar al Maramureşului şi Sătmarului.

 “Este un om care are efectiv grijă, din punct de vedere religios, de sătmăreni. Dânsul este episcop şi al Sătmarului şi al Maramureşului, şi mi se părea foarte normal şi corect să îi atribuim acest titlu. Mă bucur că toţi colegii de la UDMR au fost în consens cu noi şi au înţeles că fiecare personalitate indiferent de cultură sau etnie, trebuie pusă în adevărata valoare”, a declarat primarul Dorel Coica.

PS Iustin Sigheteanu s-a născut la 23 iunie 1961 în comuna Rozavlea, judeţul Maramureş, a urmat primele opt clase la Şcoala Generala Octavian Goga din localitate, iar în 1976 când avea 14 ani împliniţi a intrat ca frate de mănăstire, la Mănăstirea „Sf. Ana” Rohia.

După ce a terminat zece clase a fost închinoviat la Mănăstirea Lainici Jud. Gorj, Mitropolia Olteniei şi a fost declarat admis.
Ca Ieromonah slujitor la mănăstirea Rohia, a îndeplinit şi ascultarea de secretar al mănăstirii. În anul 1988 s-a înscris la Institutul Teologic Universitar Sibiu pe care l-a absolvit în anul 1992.
În luna martie 22, anul 1994 la propunerea PreaSfinţitului Justinian, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă alegerea în postul de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului si Sătmarului cu titlul de „Sigheteanul”, iar în 17 aprilie 1994, are loc la Manastirea „Sf.Ana” Rohia hirotonia întru arhiereu savârsita de catre Înalt PreaSfinţitul Dr. Antonie Plamadeala, Înalt PreaSfinţitul Bartolomeu al Clujului si PreaSfinţitul Justinian al Maramuresului si Sătmarului.
De atunci şi până în prezent slujeşte Biserica Ortodoxă Română în aceasta chemare alături de PreaSfinţitul Justinian.
Din anul 2006 a fost admis la doctorat in cadrul Universităţii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxa, catedra de Studii Biblice, avându-l ca îndrumător ştiinţific pe Pr.prof.univ. dr. Stelian Tofana.

„Implicarea activă a domniei sale în viaţa socială, prezenţa dânsului în mijlocul credincioşilor de fiecare dată când a fost solicitat ne face să ne simţim onoraţi a-i acorda titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Înmânarea diplomei şi a conferirea titlului va avea loc cu ocazia hramului bisericii ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” care va avea loc în data de 21 mai 2013.

8 comentarii

 1. liber cugetator Răspunde

  Acum COIca pupa poala popii impreuna cu intreg USL-ul dupa ce la alegeri popii au fost cu trup si suflet de partea lor!!!! Mari cutre si popii astia!!!!!

 2. Dan Răspunde

  La premieri sint specializati cei ce ne conduc astazi. Pentru faptul ca omul si-a facut datoria si nimic altceva exceptional nu merita un asemenea titlu!

 3. Dinu Răspunde

  Cum de lipseste Stef? Doar el e cu inaltele fete bisericesti.Doamne fereste si apara, sper sa nu hie beteag!

 4. Arnold Răspunde

  De ce nu dai chitante la cabinetele tale, coi ca?!

 5. Liberal Răspunde

  Daca i-ati dat lui Batman, dati-le si lui Superman, Spiderman, Ironman, si bineinteles lui Rasta Man! 🙂

  • satmarean Răspunde

   Anonimi,generosi…si nu cer nimic…nici macar un “multumesc”…

   Oameni adevarati cu suflete mari…Multumim ca existati!

 6. vasile ioance Răspunde

  Dezgustator!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.