Ultima actualizare: azi, 21:56
Locale

Sătmărean în lotul național de fizică. A fost admis la 11 universități din SUA

Kis Alex Miahi

Kis Alex Mihai

Sătmăreanul Kis Alex Mihai va face parte din lotul național de fizică, fiind admis la 11 universități de prestigiu din Statele Unite ale Americii, în urma rezultatelor obținute la Olimpiada Națională de Fizică.

Concursul național de fizică s-a încheiat astăzi cu festivitatea de premiere, Satu Mare fiind în perioada 30 martie – 5 aprilie, capitala fizicii, pentru a treia oară. Peste 500 de elevi și 50 de profesori din întreaga țară au fost prezenți la Olimpiada Națională de Fizică pentru elevii din clasele VI – XII.

De asemenea, au fost prezenți, în calitate de invitați, 5 elevi din Republica Moldova, care au fost însoțiți de doi profesori, reprezentând lotul național al țării vecine. Din Satu Mare au participat 7 elevi.

La festivitatea de premiere ce s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor au participat prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, care au înmânat diplomele și medaliile câștigătorilor.

Printre cei mai buni elevi s-a aflat și sătmăreanul Mihai Marcian David, de la Școala gimnazială ”Grigore Moisil”, care a câștigat premiul III, respectiv medalia de aur, la clasa a VIII-a. Totodată, la clasa a XI-a, Dancu Julia Suzana, de la Colegiul Național ”Kolcsey Ferenc” a obținut Mențiune de Onoare.

Momentul cel mai așteptat de elevi l-a reprezentat deschiderea lucrărilor celor care au participat la selecția pentru lotul național de fizică al României. Conform tradiției, aceste lucrări sunt deschise în timpul festivității de premiere, de către elevul care a câștigat premiul I, la clasa a VI-a. Astfel că numele componenților lotului național s-a aflat în ultimele momente, creând suspans și emoții printre participanți.

În urma rezultatelor la proba de baraj pentru lotul național, printre câștigători s-a aflat și sătmăreanul Kis Alex Mihai, care în prezent reprezintă Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu” din București. Acesta a fost elev al Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, însă în clasa a VIII-a, după ce a obținut locul I la faza națională, a fost ofertat de liceul bucureștean, acceptând să se mute în capitală.

Kis Alex Mihai este membru al lotului național de fizică pentru a treia oară consecutiv, printre performanțele sale deosebite aflându-se și medalia de argint, respectiv premiul special pentru cea mai bună lucrare practică, obținute la Olimpiada Internațională de Fizică din Rusia.

Tânărul este în prezent elev în clasa a XII-a și se gândește ca după examenul de bacalaureat din vară să își continue studiile la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, fiind admis la 11 facultăți de prestigiu de peste Ocean.

”Am luat premii în toți ani în care am participat la olimpiada națională de fizică și m-am calificat în lotul național pentru a treia oară consecutiv. Am luat medalia de argint și premiul special pentru cea mai bună lucrare practică, la Olimpiada Internațională de Fizică din Rusia. În clasa a VIII-a am luat premiul I și am primit o ofertă de la un liceu din București și am considerat că ar fi un pas important în cariera mea. Am fost admis la 11 facultăți din SUA și probabil voi alege să merg la Stanford”, a declarat Kis Alex Mihai.

Vezi lista cu toți câștigătorii Olimpiadei Naționale de Fizică 2013.

Premii Olimpiada Nationala de Fizica 2013

21 comentarii

 1. Alina Vasile Răspunde

  asa da!

 2. Alina Vasile Răspunde

  asa da!

 3. E Răspunde

  Foarte tare ! Bravo !!!

 4. Lazaroniu Niki Răspunde

  BRAVO ! TOT INAINTE<DAR SA NU UITI CA ESTI ROMAN ! ! !

 5. Radu Moldovan Răspunde

  Felicitari !!! … si bafta in viitor !!!

 6. Radu Moldovan Răspunde

  Felicitari !!! … si bafta in viitor !!!

 7. Buca Florin Răspunde

  Dute mai baiatule si sa nu te uiti inapoi ca nu ai pentru ce.La asa Romanie , o sa ai niste sefi hoti , mincinosi , borfasi profitori care o sa te umileasca si profesional si salarial si o sa-ti rida in fata spunind ca esti prost , ca nu intelegi si ca ei sunt desteptii neamului

 8. Bodnar Manyika Răspunde

  Gratulálunk!

 9. Ben Ami Răspunde

  duceti-va invartindu-va si nu va uitati inapoi. pastrati-ne in inima voastra si atat.
  daca meritam…

 10. Ben Ami Răspunde

  duceti-va invartindu-va si nu va uitati inapoi. pastrati-ne in inima voastra si atat.
  daca meritam…

 11. calin Răspunde

  Felicitari! Chiar am un sentiment placut de implinire ca roman datorita acestui copil, dar ma coplesesc nenumaratele frustrari cand ma gandesc ca daca va ramane aici va sta milog la mana unor potentati politici ai vremii ca cei prezenti la premiere. Ce cauta nesimtitii astia politruci la toate aceste manifestari? Ce treaba au ei cu stiinta? Cu fizica sau cu orice altceva ce reclama inteligenta? Toate aceste lepadaturi, mi-e greata…

 12. Alex Mihai Kis Răspunde

  Va Multumesc pentru comentariile pozitive dar sa stiti ca nu e o chestie iesita din comun. In fiecare an cei mai talentati copii din tara aleg SUA pentru studiile academice.

 13. Teusan Szarka Dora Răspunde

  Felicitari si noroc in tot ceea ce iti propui ca destept esti

 14. ana Răspunde

  Felicitari, esti un tanar cu perspectiva minunata, succes si mult noroc! Ne mandrim ca esti satmarean de-al nostru!

 15. Dana Td Răspunde

  Felicitari Alex,bravo baiete,avem intradevar valori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Amplasarea radarelor în weekend

Amplasarea radarelor în perioada 06 – 08 aprilie 2013: -         DN 19: Satu Mare - Ciuperceni; -         DN 19A: Satu...

Închide