Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Guvernul apără mititeii: Solicită CE includerea micilor pe lista reţetelor tradiţionale

mititeiGuvernul apără mititeii. Va transmite Comisiei Europene, joi, o solicitare formulată de Asociația Română a Cărnii pentru ca rețeta mititeilor să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale, având în vedere că de la 1 iunie producţia de mititei sub actuala reţetă ar trebui interzisă, conform unei directive europene.

Directiva prevede că de la 1 iunie se interzice folosirea în compoziția produselor de carne procesată a carbonaților de sodiu, a unui conservant și a unui antioxidant – aditivi alimentari ce sunt esențiali în rețeta de preparare a micilor.

Guvernul a anunţat joi, printr-un comunicat, că va face demersuri ca produsul “mititei” să fie introdus, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse acestor reguli.

“Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociația Română a Cărnii ca rețeta produsului mititei să fie inclusă pe lista rețetelor tradiționale. Reprezentanții Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiționale și consideră că aceasta și orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluție corectă și normală, susținută și de reprezentanții industriei producătorilor de carne. Autoritățile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României”, se arată în comunicatul Executivului.

Guvernul precizează că discuția de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produși industrial.

Asociația Română a Cărnii, cea mai importantă organizație a procesatorilor de carne din România, a solicitat deja Comisiei Europene introducerea actualei rețete de mici în lista celor “tradiționale”, pentru ca procesatorii români să poată folosi în continuare aditivii ce urmează să fie interziși.

În 2012, piața locală a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vânzările din retailul modern.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.