Ultima actualizare: azi, 04:32
Comemorare 14 mai 1970
Locale

În memoria victimelor inundaţiilor din 1970

Comemorare 14 mai 1970La monumentul din Piața 14 Mai, închinat victimelor inundațiilor din 1970, a avut loc astăzi un serviciu religios și paos în memoria celor care și-au pierdut viața în urmă cu 43 de ani.

 

Printre oficialitățile prezente s-au numărat prefectul Eugeniu Avram, şeful Serviciului Juridic, Cosmin Dorle, șefa Serviciului Monitorizare, Ramona Antonescu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Mircea Govor şi Riedl Rudol, viceprimarul Radu Roca, preşedintele executiv al UDMR, Pakay Ori Franciska. Au mai fost prezente câteva persoane care şi-au pierdut rudele în 1970 şi un sobor de preoţi.

Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, Radu Ardelean, a făcut o scurtă prezentare a evenimentelor din urmă cu 43 de ani.

După o perioadă ploioasă, în doar o zi au căzut peste 100/mp. Someşul depăşise cu peste doi metri cota de inundaţii şi în Odoreu a rupt digul, declanşând viitura. Prin urmare două treimi din municipiul Satu Mare a fost inundat, au fost distruse 2.200 de case, 2.600 au fost afectate parţial, în unele locuri apa fiind de peste doi metri.

Comemorare 14 mai 1970 Comemorare 14 mai 1970

Comemorare 14 mai 1970

Disperaţi, oamenii s-au urcat pe acoperişuri, în podurile caselor.

Comemorare 14 mai 1970

Comemorare 14 mai 1970

 

Comemorare 14 mai 1970

Conform statisticilor oficiale au fost 57 de morţi, dar mulţi contemporani contestă această cifră”, a precizat Ardelean.

Comemorare 14 mai 1970

Comemorare 14 mai 1970

 

Soborul de preoţi a oficiat un serviciu religios, a fost ridicat un paos, după care au depus jerbe la monument Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria Satu Mare şi UDMR.

5 comentarii

 1. Daniel Răspunde

  Da Coica unde e? Da Papici unde e? Au mers cu Silaghi in China?? Wow, inseamna ca ce investitori o sa adunca pentru noi, de-abia asteptam…

 2. Marius Răspunde

  @Daniel. Punem pariu ca atunci cand vor veni din China nu vor spune nimic satmarenilor ca au fost, ca si asa nu o sa aduca nimic nou pt noi. In schimb, ce credeti, o sa faca conferinta presa si o sa le zica satmarenilor ghici ce….de ziua orasului, chefuri bairam veseliiiieeeee!!

 3. Virgil Enatescu Răspunde

  O drama uriasa avand principala cauza incompetenta.
  Atentie edili .

 4. Maria Rothhämel Răspunde

  ich war dabei und habe überlebt aber unserer haust war weg.Wir müssten von neu anfangen, wir haben uns auf dem Dachboden von Bahnhof versteckt.Es war erschrekend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
CS Satu Mare - Spada
Echipa de copii a CS Satu Mare – Spadă pe podium la Grand Prix Olimpici

Ultima etapa a concursului Grand Prix Olimpici s-a desfășurat la Bekescsaba, Ungaria, în perioada 10-12 mai 2013.  Clubul Sportiv Satu...

Închide