Ultima actualizare: azi, 15:45
Locale

Românii muncesc pe nasturi. Vezi cât câștigă într-o oră de muncă

portofel baniRomânii muncesc pe nasturi în comparaţie cu ceilalţi cetăţeni din Europa. Diferenţele se văd cel mai clar când se compară câştigurile salariale ORARE- un român ar avea nevoie de 180 de ore de muncă pentru a-şi cumpăra un IPad mini, în timp ce un danez şi l-ar permite după doar două zile de serviciu.

Angajaţii români au câştigat în luna ianuarie 2013 doar 9,72 lei pe oră – adică 2,2 euro. Media salariului orar în UE este de aproximativ 12 euro, de aproape şase ori mai mare, conform celor mai recente date Eurostat.

Dacă munceşti în Norvegia sau Danemarca primeşti aproape 25 euro pentru fiecare oră muncită, deci cam cât ar câştiga un român într-o zi de lucru dacă începe programul la 8 dimineaţa şi iese din tură la 7 seara.

După o zi normală de lucru de 8 ore un român câştigă salariul pe care l-ar câştiga dacă ar munci o singură oră în Irlanda, Belgia sau Finlanda.

Cel mai prost plătiţi angajaţi români primesc pe oră 5,1 lei (în hoteluri şi restaurante), 5,9 lei în producţia de încălţăminte sau 6 lei în industria alimentară. Câştigurile în euro ale acestora sunt între 1,1 – 1,4 euro pe oră.

După o oră de muncă aceştia îşi pot cumpăra o sticlă de 2 litri de Coca-Cola, în timp ce un danez îşi permite să vină până la Bucureşti cu o cursă aeriană low-cost.

Cât câştigi pe oră în fiecare ţară din Europa

Norvegia – 24,9 euro

Danemarca – 24,9 euro

Elveţia – 22,3 euro

Irlanda – 18,2 euro

Belgia – 16,4 euro

Finlanda – 15,9 euro

Suedia – 14,9 euro

Germania – 15,3 euro

Olanda – 15,3 euro

Franţa – 13,7 euro

Austria – 12,9 euro

Marea Britanie – 12,6 euro

Media UE 27 – 12 euro

Italia – 11,8 euro

Spania – 9,4 euro

Portugalia – 5 euro

Cehia – 4,4 euro

Polonia – 4 euro

Ungaria – 3,4 euro

 

Sursa: realitatea.net

Un comentariu

  1. atlas Răspunde

    daaaaaaa!!!! nu mai spuneti da voi de unde stiti si voi lucrati pe nasturi><<<?? asa e pe naturi gauriti sa va fie rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Autorii mai multor furturi, prinși de polițiștii sătmăreni

Trei tineri, autori ai mai multor furturi și tâlhării, au fost prinși de polițiștii sătmăreni. Poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale în...

Închide