Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare începe sâmbătă, 8 iunie, o nouă acţiune pentru combaterea ambrosiei, o plantă invazivă ce poate afecta sănătatea sătmărenilor.
Directorul APM, Elisabeta Bekessy, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că au fost invitate toate primăriile din judeţ să participe la marea acţiune de sâmbătă, însă patru primari au spus că nu participă.
Colectivului APM s-au alăturat membrii asociaţiei Stea şi Consiliul Judeţean.
Primăriile au obligaţia să asigure mănuşi şi saci, să aleagă traseele pe care le vor parcurge voluntarii din comune şi elevii, să adune plantele şi să le predea depozitului ecologic, unde vor fi transformate în compost.
Se recomandă distrugerea plantelor prin smulgere pentru că astfel nu vor creşte din nou.
Ambrosia artemisifolia este cunoscută ca şi iarba pârloagelor, planta fiind adusă din America înainte de Primul Război Mondial, după care s-a răspândit pe continentul europan.
Prezenţa plantei în judeţul Satu Mare a fost înregistrată prima dată în 1973 de către botanistul Karacsonyi Carol, în comuna Pişcolt, acum fiind răspândită în aproape toate zonele, în special în Câmpia Careiului, Dealurile Tăşnadului şi Câmpia Someşului.
Planta este periculoasă pentru sănătate umană în luna octombrie când înfloreşte, polenul producând alergii şi agravând astmul.