Ultima actualizare: azi, 16:46
Locale

Arme şi podoabe din perioada 1200-1000 î.de Hr., descoperite la Ciumeşti

podoabe CiumestiPrășind cartofii din grădină, elevul Angyal Gellért din localitatea Ciumești, a descoperit mai multe arme, unelte și podoabe de bronz.

Fiind un elev pasionat de istorie  a reușit să constate că metalele verzui care în ultimi doi ani se agățau de sapa bunicului la prășitul grădinii reprezintă de fapt piese dintr-un tezaur ce a fost împrăștiat de utilaje agricole pe întreaga grădină. La îndrumarea profesorului de istorie, Anamaria Donca de la Liceul Teoretic Carei, a anunțat Muzeul Județean Satu Mare.

Cu ajutorul detectorului de metale echipa de arheologi a reușit să recupereze arme și unelte rămase pe câmp. Alte piese au fost recuperate din grămada de pietre  de la marginea tarlalei culese, cu scopul de a nu deranja săparea culturilor.

Armele și podoabele  descoperite aparțin unui tezaur îngropat, după toate indiciile ca ofrandă pentru zei, în perioada 1200-1000 î.de. Hr. Descoperirile de la Ciumești au o importanță deosebită deoarece obiectele de bronz descoperite pot fi puse în  legătură cu o importantă așezare preistorică datând din aceiași perioadă, așezare în care a fost descoperit cel mai mare atelier metalurgic preistoric din România. Urmează să se stabilească dacă piesele descoperite în aceste zile au fost produse în așezarea sătmăreană, așa cum tinde să sugereze numărul mare de lingouri de aramă brută ce au apărut împreună cu piesele recent descoperite.

Împreună cu alte artefacte ieșite la lumină pe parcursul deceniilor anterioare, noile piese descoperite vin să ateste existența unui important centru de putere preistorică în zona Ciumești-Sanislău. Cercetătorii de la muzeul sătmărean doresc să mulțumească descoperitorului pasionat, părinților și bunicilor acestuia, dar și profesorului de istorie care l-a pregătit și la consiliat în legătură cu artefactele descoperite.

4 comentarii

  1. Ciprian Marius Pavel Bojan Răspunde

    Deci vreau lămuriri: Cultura Suciu de Sus sau Otomani? 😉

  2. Ciprian Marius Pavel Bojan Răspunde

    Deci vreau lămuriri: Cultura Suciu de Sus sau Otomani? 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
accident de munca Gherta
Accident de muncă la Gherţa Mică

Un tânăr de 25 de ani a fost victima unui accident de muncă, produs miercuri, 12 iunie, în Gherţa Mică....

Închide