Ultima actualizare: ieri, 22:12
Locale

Consilierul PDL Zenoviu Bontea solicită demisia primarului din Păulești

bontea zenoviu, pdl paulesti

Bontea Zenoviu, PDL Paulesti

Consilierul local Zenoviu Bontea, președintele PDL Păulești, îi cere demisia primarului Nagy Iosif, în urma accidentului de circulație, motivând a adus grave prejudicii de imagine comunei, dar și din cauza modului în care au fost cheltuiți banii din bugetul local.

Zenoviu Bontea a declarat că este inacceptabil gestul primarului de a urca la volan cu o alcoolemie de 1,15 mg/l în aerul expirat, iar accidentul produs de acesta ”a adus, pe lângă prejudicii materiale, autoturismul Primăriei a ars, fiind distrus în proporție de 100%, și grave prejudicii de imagine unității administrativ teritoriale Păulești”.

Un alt motiv pentru care îi solicită primarului Nagy Iosif demisia este modul în care acesta a cheltuit banii din bugetul local.

”Am constatat că Primăria Păulești a consumat carburant în valoare de peste un miliard trei sute milioane de lei vechi (130.750 RON, în 2012). Consider cantitatea de carburant exagerată și nejustificată. De asemenea, s-au cheltuit inexplicabil pentru piese auto de schimb, peste 292 de milioane lei vechi (29.694 RON). La indicatorul servicii religioase, s-a cheltuit suma de 245 milioane de lei vechi, în mod abuziv, fără hotărâre a consiliului local, 220 milioane pentru Biserica Reformată din Ambud, 15 milioane pentru Biserica Ortodoxă din Petin și 10 milioane pentru Biserica Ortodoxă din Amați”, a declarat Zenoviu Bontea.

Consilierul PDL a spus că în comuna Păulești sunt probleme mari în ceea ce privește aplicarea legilor fondului funciar, instanțele anulând peste 80 de titluri de proprietate deoarece s-a constatat că au fost eliberate ilegal.

Președintele PDL Păulești îl acuză pe primarul Nagy Iosif de  ”lipsă de onoare”, dar și pe liderii UDMR deoarece au semnat un protocol de susținere a sa pentru funcția de viceprimar, însă nu s-au mai ținut de cuvânt.

Zenoviu Bontea a fost ales viceprimar la ședința de constituire a Consiliului Local, dar potrivit spuselor sale, s-au făcut presiuni din partea Instituției Prefectului, astfel că a fost revocată hotărârea de alegere a viceprimarului.

În luna august a fost ales din nou viceprimar, iar în luna februarie, la propunerea consilierilor USL a fost schimbat din funcție.

”Consilierii locali ai UDMR au arătat în cadrul ședinței de schimbare a mea din funcția de viceprimar că au fost supuși la presiuni insuportabile din partea șefilor lor pentru a alege viceprimar candidatul USL”, a declarat Zenoviu Bontea.

Consilierul PDL îi solicită primarului Nagy Iosif demisia pentru modul defectuos în care a cheltuit banii din bugetul local, erorile manageriale, gravele prejudicii materiale și de imagine aduse comunei Păulești, respectiv pentru ignoranța în respectarea legilor. Totodată acesta îi solicită demisia și secretarului Primăriei, Sava Eva, ”pentru consecințele juridice incomensurabile generate în exercitarea atribuțiilor de secretar al comunei”.

21 comentarii

 1. Sorin-Iulian Florut Răspunde

  Mi se pare corect. Pe de alta parte, e interesant cum funcționează alianța usl udmr la Paulesti. Parca udmr si pdl erau in aceeasi barca. Regretabil daca usl a făcut asa ceva. Fara sa am o impresie favorabila despre pdl, in speta in discuție înclin sa acord credit consilierului Bontea Zenoviu.

 2. Sorin-Iulian Florut Răspunde

  Nu cred insa ca primarul va demisiona!

 3. vasile Răspunde

  Voi considera omisiunile Portalsm, simple ,,greseli,, omenesti! Altfel, nu stiu de ce nu ati reprodus in articolul d-voastra un alt fapt extrem de grav al USL-ului, respectiv costurile , drepturile salariale ale consilierului Bontea , obtinute in instanta, in urma multiplelor infractiuni ale reprezentantilor prefecturii si a acolitilor de la USL de a-l impiedica sa ocupe functia de viceprimar. In consecinta, ati ,,uitat sa spuneti cat costa bugetul Primariei, faptul ca USL-ul prin ilegalitati in serie, l-au impus pe Suta Valer , viceprimar. E o hotarare judecatoreasca, domnilor jurnalisti!!

 4. veridic Răspunde

  1. Privitor la situaţia viceprimarului Comunei Păuleşti
  În preajma alegerilor locale de anul trecut Organizaţiile judeţene şi locale ale P.D.L şi U.D.M.R., au încheiat un protocol SCRIS de susţinere electorală.
  În urma alegerilor primar al comunei a fost ales Nagy Iosif , iar eu conform protocolului valabil pentru 4 ani trebuia să fiu susţinut de către UDMR pentru funcţia de viceprimar.
  Prefectura Satu Mare a amânat nejustificat constituirea consiliului local, mai mult a emis 3 Ordine ale prefectului cu aceeaşi dată şi acelaşi număr dar cu conţinut diferit ultimul, abuziv, fără punctul obligatoriu privind alegerea viceprimarului.
  Am fost ales viceprimar în cadrul şedinţei de constituire, dar reprezentanţii prefecturii au făcut presiuni asupra noastă şi am revocat Hotărârea de alegere a viceprimarului.
  În luna august am fost ales viceprimar cu susţinerea consilierilor UDMR, deşi Govor Mircea şi Csehi Arpad, au făcut presiuni asupra acestora. Mi-am preluat funcţia de viceprimar, însă Prefectura a atacat în contencios administrativ hotarârea de alegere a viceprimarului iar prin efectul legii am fost suspendat din funcţie. Acţiunea prefecturii a fost posibilă datorită erorilor comise de secretara primăriei Păuleşti SAVA EVA, la întocmirea actelor sedinţei în cauză.
  În cadrul acestui proces am intervenit ca parte, iar prefectura a pierdut procesul. (Sentinţa Civilă 184/CA/17.01.2013). Am cerut daune morale şi materiale. Ştiindu-se vinovaţi prefectura a dispus primăriei să mi se platească şi mi-au fost achitate drepturile salariale în sumă de 8.400 lei din bugetul local al Păuleştiului. Pentru pretenţiile privind daunele morale solicitate, în sumă de 50.000 lei Ron, procesul este în desfăşurare.
  În luna decembrie consilierii USL au încearcat să revoce hotărârea prin care am fost ales, însă în urma avizului negativ din comisie, aceştia şi-au retras proiectul de hotărâre.
  În luna februarie consilierii USL propun, cu încălcarea legii, schimbarea mea din funcţia de viceprimar fară nici un motiv plauzibil. Primarul convoacă, în mod ilegal, şedinţa extraordinară şi aleg viceprimar pe Suta Valer.
  Actele ilegale adoptate le-am atacat în instanţă urmând ca acestea să se pronunţe.
  Faţă de cele prezentate trebuie să menţionez două aspecte:
  a) consilierii locali ai UDMR, au arătat în cadrul şedinţei de schimbare a mea, din funcţia de viceprimar, că au fost supusi la presiuni insuportabile din partea şefilor lor, pentru a alege viceprimar candidatul USL. În acest context arăt că sunt profund dezamagit de lipsa de onoare a liderilor UDMR de la nivel judeţean şi a liderului local Nagy Iosif, care deşi s-au angajat în mod scris într-un protocol oficial semnat, înregistrat şi parafat, nu s-au ţinut de cuvânt. Consider că poziţia lor nu este în favorea cetăţenilor din comuna Păuleşti, indiferent de naţionalitatea acestora. De asemenea consider că neseriozitatea acestora nu este caracteristică membrilor simpli ai UDMR.
  b) cer ordonatorului de credite, primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, să procedeze potrivit normelor legale pentru a recupera la bugetul comunei, suma de 8.400 lei Ron, drepturi salariale ce mi-au fost achitate în urma suspendării, de la persoanele vinovate de suspendarea mea din funcţia de viceprimar.

  2. Privitor la situaţia fondului funciar
  În comuna Păuleşti sunt probleme cu totul deosebite în ceea ce priveşte aplicarea legilor fondului funciar. Astfel pe rolul diferitelor instanţe de judecată sunt peste 150 de dosare ce au ca obiect – fond funciar privind comuna Păuleşti . Cetăţenii s-au adresat în mod legal unei autorităţi competente şi au primit titlurile de proprietete. Instanţele au anulat parţial sau total peste 80 de titluri de proprietate deoarece s-a constat că au fost eliberate ilegal, aşa după cum susţine secretara comisiei locale de fond funciar Sava Eva.
  Un exemplu elocvent îl constituie o Sentinţa civilă a judecătoriei Satu Mare, în care numitul K. H. revendică un imobilul situat în localitatea Amaţi. Primarul comunei Păuleşti nu pune în aplicare Sentinţa, iar judecatoria încredinţează executarea silită.
  Primarul comunei Păuleşti, în persoană, este obligat la plata sumei de 2.800 lei Ron, cheltuieli de executare, pe care dispune în mod abuziv, să fie achitaţi din bugetul local.
  Într-o altă Sentinţă civilă având ca obiect nulitate act – contract de vânzare cumpărare, formulate de reclamanţii K. H, este chemat în garanţie primarul comunei Păuleşti în calitate de preşedinte a comisiei locale de fond funciar şi de conducător al unităţii administrativ teritoriale.
  În conţinutul sentinţei instanţa reţine:
  ,,primarul comunei Păuleşti este cel care are întreaga vină în ce priveste emiterea în mod nedrept a titlului de proprietate nr …’’
  ,, prin nerespectarea atribuţiilor propriei funcţii chematul în garanţie, primarul comunei Păuleşti a favorizat emiterea titlului în mod injust’’
  În fine în Sentinţă se invocă că
  ,, printr-o răspundere proprie a primarului .. nefăcând nici o dovadă că a acţionat în conformitate cu legea atunci când a emis titlul de proprietate, .. şi la fel când a coordonat activitatea comisiei locale de fond funciar… prin neluarea măsurilor legale s-a creat un prejudiciu reclamanţilor care nu pot beneficia de restituirea în natură deoarece terenul deoarece a fost înstrăinat. ‘’
  Instanţa mai reţine şi două interogatorii socotite pertinente faţă de Primarul comunei Păuleşti în care se spune :
  ,,deoarece a refuzat răspunderea la acestea, insţanţa consideră un început de dovadă … în a dovedi vinovăţia chematului în garanţie (primarul comunei Păuleşti) raportat la prejudiciul creat reclamanţilor”.
  În dispozitivul sentinţei Primarul comunei Păuleşţi este obligat la plata contravalorii terenului şi cheltuieli de judecată. Acesta dispune si de acesata data, în mod abuziv, ca suma de saizecişicinsi milioane lei (6.500 lei Ron), să fie achitate din bugetul local.
  Faţă de cele prezentate consider că întreaga vinovăţie o poarta primarul comunei şi Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar.
  Arăt că în demersurile mele ce vizează soluţionarea problemelor de pe această temă, am obţinut sprijin din partea tuturor consilierilor, pentru a realiza un studiu topografic autorizat a CF 14 Păuleşti, care va contribui la limpezirea acestor probleme.

  3. Privitor la contul de execuţie al primăriei Păuleşti pe anul 2012
  Potrivit situaţiilor financiare pe 2012 puse la dispoziţie în urma solicităriilor am constatat neregului în modul de cheltuire a banilor din bugetul local. Exemplific câteva:
  A. Deşi este în sarcina legală a primarului comunei acesta, nu a urmărit încasrea la bugetul local a unor venituri din anii precedenţi de aproape 6 miliarde lei (597. 387 lei Ron) ce reprezintă drepturi din impozite pe clădiri, terenuri, mijloacelor de transport, amenzi etc
  B. Consider că, în mod abuziv primarul comunei a cheltuit peste un miliard două zeci şi cini milioane lei (125.000 Ron) constând în drepturi speciale, acordate personalului din primărie, pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii.
  C. Am constatat că Primăria Păuleşti a consumat carburant în valoare peste un miliard trei sute milioane lei (130.750 lei Ron) Consider cantitatea de carburant exagerată şi nejustificată cu deoarece în comună nu s-au executat lucrări deosebite (lucrările de canalizare sunt suportate din alte surse) . S-a cheltuit inexplicabil pentru piese auto de schimb peste două sute nouă zeci milioane lei (29.694 lei Ron) .
  Cheltuieli inexplicabile găsim şi la alte bunuri şi servicii pentru întreţinere peste treimiliarde lei (316.655 lei Ron), sau servicii de vulcanizare peste două zeci de milioane lei (2.000 lei Ron).
  D. Indicatorul servicii religioase, s-a cheltuit suma de două sute patruzeci şi cinci milioane lei (24.500 lei Ron), în mod abuziv, fară Hotărâre a Consiliului Local, astfel: două sute două zeci de milioane de lei (22.000 lei Ron ) pentru Biserica Reformată din Ambud, cinsprezece milioane (1.500 lei Ron) pt. Biserica Ortodoxă din Petin şi zece milioane (1.000 lei Ron) pt Biserica Ortodoxă Amaţi.
  Abia la 15.05.2013 în urma stăruinţelor repetate, a avut loc o întâlnire consultativă cu toţi preoţii din comună în vederea realizării unei repartizării echitabile şi de susţinere a tuturor cultelor religioase din comună, indiferent de religie şi mai ales pe baza Hotărârii Consiliului Local.
  E. Aşa după cum am subliniat mai sus deşi Sentinţele Civile imputau sume primarului comunei Păuleşti ele au fost suportate în mod ilegal de la bugetul primăriei, cazul K.H suma de şizeci şi cinci milioane lei (6.500 lei Ron) la care se adaugă cheltuieli avocaţiale de treizeci milioane lei (3.000 lei Ron), aproape o sută de milioane lei.
  Din raportul de activitate a primarului pe 2012, rezultă că au fost cheltuiţi pentru studii şi proiecte peste un miliard patru sute de milioane lei (144.067 lei Ron), însă în comună nu se vede nici un rezultat palpabil. (repet lucrările de canalizare se suportă din alte surse)
  Astfel de exemple pot continua.

  4. Privitor la canalizarea comunei.
  Consider că însuşi principiul managerial care a stat la baza realizării canalizării a fost greşit. Astfel este inexplicabil amatorismul managerial de care a dat dovadă primarul comunei Păuleşti de a rupe comuna în două proiecte diferite. Consider că se impunea o asociere cu comunele învecinate, accesarea de fonduri europene pentru aceasta lucare inclusiv pentru staţie de epurare proprie ceea ce ar fi oferit cheltuieli reduse pentru consumatorii din comună.
  În urma acestei erori conceptuale străzi importante din cartierul situat între Satu Mare şi Păulesti, acolo unde este nevoie stringentă de această investiţie, rămân fie necuprinse în proiectul de canalizare fie neacoperite integral. Ex: Str. Primăverii, Rândunelelor, Viorele etc.

  5. Privitor la accidentul de circulaţie în care a fost implicat primarul Nagy Iosif.
  Regret implicarea primarului comunei Păuleşti în accidentul de circulatie ce a avut loc pe raza localităţii Ardud la 12.06.2013.
  Cu toate acestea este inexplicabil cum un reprezentant al unei comunităţi locale se poate gândi să urce la volanul unui autoturism sub influenţa alcoolului. Mai mult este inacceptabil, cu o alcolemie de 1,15 mg/ l în aer expirat, (după massmedia) să te aşterni la un drum lung până la Bonţida lângă Cluj. Consider că acest eveniment a adus pe lângă prejudicii materiale, autoturismul primăriei a ars, fiind distrus în proporţie de 100% şi grave prejudicii de imagine Comunei Păuleşti.

  Pentru aceste samavolnicii în ceea ce priveşte cheltuirea banilor din bugetul local, erori manageriale, gravele prejudicii materiale şi de imagine aduse comunei Păuleşti, ignoranţa în respectarea legilor, etc,
  solicit demisia de onoare din funcţia de primar al cetăţeanului NAGY IOSIF.

  De asemenea pentru consecinţele juridice incomensurabile generate în exercitarea atribuţiilor de secretar al comunei Păulesti şi secretar al comisiei comunale de fond funciar,
  solicit demisia din funcţia de secretar al cetăţenei SAVA EVA .

  • Umbra Răspunde

   In atentia Domnului Bontea!!!

   Dupa cum stiu, la inceput ati avut o colaborare foarte buna cu UDMR-ul, pana ce ati facut un pas foarte gresit impreuna cu Doamna Consiliera Iederan Simona impotriva Consilierei din UDMR. Mai mult, umbland in sate ati vorbit urat despre Primarul Nagy Iosif si daca ati avut un protocol semnat si ales de doua ori viceprimar de catre consilierii UDMR. Si multe alte probleme ce nu cred ca duceau la o colaborare buna cu Dumneavoastra. Si nu numai Dumneavoastra aveti studii si cap in aceasta comuna, au si altii.

  • Omul Răspunde

   Va pricepeti la acte domnul Bontea, nu degeaba aveti asa multe dosare la tribunal: in cadrul familiei, in afara familiei, cu prefectura, cu consiliul local Paulesti, cu Politia. Nu aveti ce face? Aveti o pensie de 3500 ron (35 de mil lei), ce mai vreti de la Comuna Paulesti?

 5. etaj Răspunde

  Păuleşteni ştiaţi că , canalizarea pe care o face beţivul ioska nu cuprinde blocul de lânga primărie nici o strada din partea dreaptă a drumului dintre Satu Mare şi Păuleşti cu excepţia străzii Ghioceilor care duce la ….ficăsa.

  • Parter Răspunde

   Draga etaj!
   Inainte sa comentezi situatia, te rog cere informatii in legatura cu proiectul de canalizare. Blocul are adresa pe strada principala*, deci dupa cum stim trebuie facut numai racordare la conducta principala, nu necesita anularea proiectului, dupa cum au vrut unii.Si acuma este campanie, inca nu s-a terminat.Domnul Bontea Zenoviu, cine s-a intors impotriva omului sau de baza (este vorba despre d-ul Donca) ar trebui sa se uita in sine putin. La inceput am crezut ca este un om corect, cu facultate, dar nu. Este un om care se simte deasupra tuturor.Viclean, cine urmareste niste interese personale. Domnul Petre Muresan trebuia sa elimina din PDL, un partid de dreapta sa aiba astfel de presedinte de organizatie intr-o comuna…ce sa zic? Peste putin timp va vedea si domnul Muresan unde ajunge cu domnul Bontea, va ramane PDL-ul fara voturi in comuna Paulesti. Si betivul primar, cum a fost mai sus numit nu este chiar mielul negru in judet, are meritele lui si necazurile lui (stim despre boala lui, probleme personale, etc.) Si zic ca totusi e mult mai bun om ca domnul Bontea, cine e in stare sa foloseasca orice fel de metode de a ajunge scopul lui: sa ajunga el la bani publici, ca nu are avere suficienta. Sincer la alegerea urmatoare nu pun stampila pe Bontea Zenoviu.

 6. paulesti Răspunde

  Este regretabil, dar este adevarat. Comuna noastra este condusa, toata lumea stie dar nimeni nu reactioneaza, dupa ureche. Nu stiu si nu pot intelege de ce organele statului, abilitate nu reactioneaza. Daca un amarat fura o gaina imediat i se intocmeste dosar si este inchis dar la noi nu se intampla nimic! Oare pana cand? De cate magarii e nevoie ca cei abilitati sa vada ce este de vazut? Chiar toti locuitorii comunei noastre sunt orbi sau pe toti I-au cumparat cu ceva? Treziti-va fratilor, nu vedeti ca sunteti calcati in picioare?! Am ajuns sa ne fie rusine sa spunem de unde suntem… cine aude de Paulesti face un gest de scarba de parca am fi ciumati… Oare din cauza cui?

  • Martor Răspunde

   Ah! Tu nu ai primit nimic? Nici loc de munca? Si tu ai urmarit interesul tau.

 7. eu, omul de rand Răspunde

  Ai dreptate Paulesti! Mai ai putina rabdare, timpul le rezolva pe toate. Cunosti dictonul latin”Sic transit gloria mundi”? In curand se va face ordine si curatenie si la voi…

 8. GIGOLO Răspunde

  D-na PERTER, PUSKAS ANETA, iti inteleg frustrarile de moment invata sa scrii Romaneste ca te dai mare profesoara! Ahhh ,, sa elimina”” pt ca asa vrei tu?

  • ana Răspunde

   de atunci PUSKAS Aneta a fost prisa de ANI in conflict de interese .. deci?

 9. satmarean Răspunde

  Ce fel de profesoara? E doar invatatoare cu studii facute la fara frecventa, trecuta de examene vai si amar! A fost schimbata din functia de coordonator la scoala Hrip din cauza incompetentei, in urma inspectiilor si repusa in functie dupa ce a semnat un protocol cu usl sa-l sustina pe Suta in functia de viceprimar, copie dupa protocol are si primarul se poate verifica.Nu stiu cum s-ar putea asta motiva oficial in fata unui control din ISJ sau de mai sus… In urma acestui protocol un consilier udmr si-a dat demisia, om integru si serios… pentru Parter, cand scrii ceva in limba romana nu traduce motamo din limba maghiara ca nu iese nicicum, putin mai multa cultura nu ti-ar strica

  • Parinte Răspunde

   Sunt parinte, copilul meu umbla la scoala. Si eu am semnat ca Doamna Puskas Aneta sa primeasca functia de profesor coordonator inapoi. Este harnica, copii o asculta si a facut multe activitati cu copii. Nu a fost schimbata ca nu si-a facut datoria!!! A fost schimbata ca l-a sustinut pe Domnul primar Nagy Iosif, pe cine toti candidatii au vrut sa pune la o parte. Noi ne bucuram si suntem multumiti ca avem un cadru didactic localnic cine se ocupa de problemele noastre, ca cu orice probleme mergem la ea nu inchide usa.

 10. om Răspunde

  Bontea de ce arunci cu piatra in primar, stiind ca si tu la randul tau cand ai fost mare secretar de partid si mare vames iti placea sa mai tragi la pahar.

 11. Matroz Răspunde

  Pai,muica Zenoviu,cine te-a pus sa te aliezi impotriva romanilor?
  Eu te-as fugari cu parul din Paulesti!

 12. elev Răspunde

  Stimate parinte, d-ta nu esti suficient de bine informat, daca esti multumit, imi pare rau dar nu stii ce ar trebui sa stie copilul la varsta pe care o are, oare sti citi si scrie. Vor urma controale de calitate si vor fi interesante rezultatele acestora. Interesant este ca stilul de abordare si exprimare in comentariu este identic cu comentariile persoanelor umbra si parter, care dealtfel vin de la aceeasi persoana cu stil inconfundabil si plin de greseli de exprimare, plin de venin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.