Ultima actualizare: ieri, 19:32

Locale

Zeci de copii au ajuns de la banchet la Spitalul Satu Mare. Activitatea restaurantului Romantic a fost suspendată

spital urgente

UPDATE: Ora 11,44 – Activitatea restaurantului Romantic a fost suspendată temporar

Până la identificarea cauzelor care au dus la îmbolnăvirea elevilor şi profesorilor care au participat la banchetul de absolvire Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare au suspendat temporar activitatea restaurantului unde s-a produs cazul de toxiinfecţie alimentară colectivă, informează Instituţia Prefectului

În data de 13 iunie, la ora 22,20, prin serviciul unic de urgenţă 112 s-a solicitat deplasarea unui echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă la restaurantul „Romantic” din municipiul Satu Mare unde mai mulţi elevi de clasa VIII-a de la Şcoala generală „Avram Iancu”, care serbau banchetul de absolvire, acuzau dureri abdominale, prezentând simptomele unei posibile toxiinfecţii alimentare. Cei aproximativ 100 de participanţi la acel eveniment, 67 de copii şi 26 profesori, plus trei persoane care asigurau servicii de sonorizare şi filmare, au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare pentru investigaţii şi acordarea îngrijirilor medicale. După finalizarea investigaţiilor un număr de 55 de persoane au fost diagnosticate cu toxiinfecţie alimentară şi li s-a administrat o medicaţie corespunzătoare pentru rehidratare şi ameliorarea semnelor de boală.
Potrivit ultimelor date furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică, în prezent au mai rămas internaţi în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean un număr de 9 copii, starea lor generală fiind relativ bună.
După anunţarea evenimentului, specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare s-au deplasat de urgenţă la unitatea de alimentaţie publică care a găzduit banchetul pentru prelevarea de probe şi efectuarea anchetei epidemiologice. În cursul zilei de 14 iunie, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au decis sancţionarea contravenţională şi suspendarea temporară a activităţii restaurantului unde s-a produs cazul de toxiinfecţie alimentară colectivă până la identificarea cauzelor care au generat îmbolnăvirile. Inspectoratul Judeţean de Poliţie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, efectuează verificări cercetări sub aspectul săvârşirii de către autori necunoscuţi a infracţiunii de falsificare de produse alimentare

Fiind informat despre acest grav incident, prefectul Eugeniu Avram, care se află la curs la Bucureşti, a dispus în mod imperativ instituţiilor abilitate să efectueze de urgenţă verificări şi să înainteze cât mai rapid rapoarte privind cauzele producerii acestui eveniment şi măsurile luate pentru a preveni repetarea unor asemenea evenimente nedorite la nivelul judeţului şi sancţionarea celor care vor fi găsiţi vinovaţi.

Sursa: Instituţia Prefectului

 

ORA 8,30 – Peste 70 de copii de la Şcoala Generală Avram Iancu care au participat joi seara la bachetul de absolvire a clasei a VIII-a, la restaurantul Romantic, au ajuns direct la Spitalul Judeţean Satu Mare cu toxiinfecţie alimentară.

Conform purtătorului de cuvânt al spitalului, Constantin Demian, primii pacienţi au ajuns în jurul orei 22,30 cu dureri abdominale, grețuri vărsături.

Demian a aprecizat că 55 de pacienţi au fost reţinuţi în unitate peste noapte, dintre care este vorba despre 51 de copii, trei profesori şi directorul şcolii respective. Majoritatea cazurilor au fost toxiinfecţii alimentare uşoare şi medii, pacienţii plecând acasă în cursul nopţii sau al acestei dimineţi. 30 de pacienţi au părăsit deja spitalul.

Din primele informaţiile reiese că au fost probleme la aperitivul servit de aceştia, consumând produse uşor perisabile, cum ar fi brânzeturie sau ruladele.

Direcţia de Sănătate Publică a declanşat o anchetă pentru a stabili cauzele intoxicaţiei.

Deocamdată nu se ştie numărul exact al celor afectaţi, cei cu forme uşoare de toxiinfecţie preferând să se trateze acasă.

În total la banchet au participat aproximativ 100 de persoane.

Vom reveni cu detalii.

5 comentarii

 1. Daniel Răspunde

  Nu va agitati, patronul de la Romantic e prieten cu PSD-ul.

 2. Adriana Răspunde

  gusti bontea pana mai anu trecut nici macar frigider nu avea in bucatarie…. mare mariot!!!

 3. Adriana Răspunde

  mare mafiot….nu ma mira faptul ca au ajuns la spital la ce mancare naspa se facea la nunti.

 4. Anaaa Răspunde

  Am participat la banchet, joi seara. Spre norocul meu nu am mancat mare parte din aperitiv.Se pare ca de vina ar fi o rulada. Din branza am mancat si nu am avut probleme, dar rulada am evitato.
  Sa incercat atunci seara punerea responsabilitatilor pe copii: cica ar fi baut cola, ar fi fumat, ba alunele.(orice numai mancarea lor nu era de vina).
  Astazi dimineatza (la stiri TV)o persoana de la “botez” a declarat ca patroana resutauratului “Romantic” le-a spus de incidentul cu copii ,ca inghetata adusa de ei ar fi fost de vina pentru cele intamplate.
  Pot sa confirm ,cand a fost adusa inghetata, deja copiilor le e era rau, nimeni nu sa atins de ea, nu sa mai mancat nimic de pe masa.
  Se incearca musamalizarea cazului si punerea sub acuzatie pe oricine numai conducerea restaurantului “Romantic” ca sa iasa cu basmaua curata.
  Restaurantul trebuie inchis.
  Trebuie sa moara cineva pentru a se lua masuri?
  Este o bataie de joc la adresa satmarenilor. Aici se vede lipsa de profesionalism al autoritatilor si modul de tratare a unui eveniment foarte grav. .
  (Probabil conducerea restaurantului e mana in mana cu DSP-ul)

 5. adrian Răspunde

  Am fost nevoit sa particip la organizarea unor evenimente pe parcursul ultimilor ani la acest restaurant .De fiecare data patronul gaseste o modalitate sa te tepuiasca !
  Fie iti cere ca plata suplimentara salariul chelnerilor , fie al bucatarilor ,fie trebuie sa platesti ambele categorii de personal cu sume cuprinse intre 80 -150 de lei / angajat/ eveniment ! Asta in conditiile o ciorba din cadrul meniului costa 16 lei ! La oricare restaurant normal , ” meniul zilei ” costa 12 lei si include 3 feluri !
  Te taxeaza suplimentar la cafele daca nu stabilesti de la inceput sa fie incluse in meniul comandat !
  Iti taie feliile de tort atita de subtiri ca sa poata sa-ti fure apoi cea ce ramine din tort ! .
  Alta metoda a celor de acolo e sa doseasca citeva sticle de bauturi fine .
  Are in continuare clienti deorece spaguieste organizatorii institutiilor , asociatiilor care sint astfel atrase sa organizeze evenimentele acolo .
  Daca refuzi mita sau te impotrivesti tentativelor de a fi pacalit ai parte de un limbaj trivial din partea patronului !
  Sper ca patronul sa faca inchisoare incit sa fie descurajati toti cei care vor sa se imbogateasca peste noapte riscind sanatatea clientilor .
  Pacat si angajatii lui sint la fel de nerusinati ca si seful lor si nu tin cont de faptul ca tu , consumatorul poti ramine cu urmari pe viata daca te procopsesti cu o boala grava de la ei !!!! De exemplu cu o hepatita !
  Inafara de inchisoare cred ca ar trebui sa aiba interdictie de a mai administra o afacere in domeniul alimentatiei publice !
  Si autoritatile cu atributii in controlul unitatilor de alimentatie ar trebui penalizate .E suparator ca inca pleaca dupa controale cu portbagajele pline de atentii….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.