Salvamontiștii sătmăreni în sprijinul autorităților din Budapesta, amenințată de inundații

5 iunie 2013 | 5 comentarii

simulare inundatiiConfruntate cu pericolul producerii unor inundaţii datorită nivelului foarte ridicat al Dunării, autorităţile maghiare au cerut sprijin şi din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Sprijinul a fost solicitat prin intermediul Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület din Mateszalka şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din ţara vecină.

O echipă de cinci persoane a Asociaţiei Multisalva a plecat azi spre Budapesta pentru a se alătura eforturilor autorităţilor maghiare care s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundații. Salvamontiştii sătmăreni sunt dotaţi cu bărci, echipament de scufundare şi aparate uşoare de zbor cu care vor supraveghea din aer zonele aflate în pericol.

Multisalva Satu Mare şi Asociaţia Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület au derulat în comun proiectul proiectul „Sistem de salvare dezvoltat în zona transfrontalieră”, prin care s-au pregătit pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

În Ungaria, a fost deja decretată stare de urgenţă: hidrologii estimează că Dunărea va atinge cel mai mare nivel din ultima jumătate de secol şi ameninţă să inunde Budapesta. Autoritățile de la Budapesta s-au mobilizat pentru a preveni eventuale dezastre provocate de inundații. Guvernul maghiar are pregătit așa-numitul personal anticatastrofă, format din 10 mii de persoane, 8 mii de militari și 3.600 de polițiști. Potrivit specialiștilor, nivelul apelor Dunării ar urma să crească cu peste 8 metri jumătate, depășind astfel recordul atins în 2002. Nivelul maxim se va atinge în cursul zilei de luni, dar drumurile de-a lungul Dunării, pe o distanţă de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate chiar de astăzi. Autoritățile spun însă că nu vor fi localități izolate, deoarece acestea au mai multe căi de acces.

Etichete: , , , , ,

Categorie: Locale

Comentarii (5)

Trackback URL | RSS Feed comentarii

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

 1. Grigore spune:

  Asa trebe sa fim solidari cu vecinii

 2. Dana spune:

  Felicitari ISU!

 3. Dascal spune:

  Bravo,baieti! Asa trebuie sa fiti alaturi de cei incercati de vitregiile naturii.

 4. matrozul nauc si mereu chior de beat spune:

  Bemutatkozás
  Email
  Imprimare
  PDF

  Egyesületünk, a Multisalva speciális mentő egyesület, Románia észak-nyugati felében, Szatmárnémetiben van bejegyezve. Az egyesület tagjai jól képzett civil önkéntesekből állnak, akik számos mentési területen kiegészítik a kormányzati katasztrófavédelmi szervezetek munkáját. Ezen kívül Szatmár Megye Tanácsának megbízásából, mi látjuk el a megye Hegyimentő Közszolgálatát is.

  Egyesületünk országos szinten ismert a bevetési szakterületekkel kapcsolatos intézmények, szervezetek körében, de külföldön is vettünk már részt közös gyakorlatozásban, mentési akciókban.

  Partnerségre léptünk a közeli (47 Km) Magyarországon bejegyzett Felső- Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesülettel, így kiegészítve egymás infrastruktúráját és személyi állományát a beavatkozások hatékonysága jelentősen emelkedett. Jelenleg a két megye területen tudunk hatékonyan, szakképzett csapattal rövid időn belül a helyszínekre eljutni, de az egység hívásra, bárhol az országban vagy külföldön is bevethető.

  Mivel a károkat okozó és emberéleteket veszélyeztető természeti és időjárási anomáliák egyre gyakoribbak térségünkben, illetve megnőtt a beavatkozásunkat igénylő segélykérés az egyre népszerűbb szabadtéri sportokban megsérült személyek részéről is, ki kellett bővítenünk a beavatkozási területeinket és mentői minősítéseink számát. Úgy gondoljuk, hogy csak akkor tudunk hatékony segítséget nyújtani, ha önkénteseink megfelelően felszerelt, jól képzett és összeszokott csapatot alkotnak. Ennek megfelelően az elmúlt évek folyamán számos szakmai képzésen vettünk részt, illetve bővítettük eszközein tárát. A képzéseket és a felszerelések beszerzését a Szatmár Megyei Önkormányzat és számos Európai Uniós támogatás biztosította.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 • RSS
 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • YouTube
 • Pinterest