Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Sigiliu pe restaurantul Romantic și amendă de 20.000 de lei. Patronul are două dosare penale

conferinta presa, prefectura, romantic (12)Reprezentanţii instituţiilor implicate în cazul de toxiinfecţie alimentară de la restaurantul Romantic au prezentat astăzi într-o conferinţă de presă modul în care s-au desfăşurat lucrurile, precizând măsurile luate după repetarea episodului: sigilarea spaţiilor de depozitare şi a celor două bucătării, amendarea firmei cu 20.000 de lei şi întocmirea a două dosare penale pe numele administratorului.

Prefectul Eugeniu Avram a recunoscut de la bun început că au existat unele disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte colaborarea instituţiilor în rezolvarea cazului, în cele două seri fiind îmbolnăvite peste 70 de persoane.

“S-a dispus de către Protecţia Consumatorului sigilarea spaţiilor de depozitare şi preparare, şi aplicarea de către Direcţia de Sănătate Publică a unei amenzi de 20.000 de lei. Poliţia s-a sesizat cu privire la suspiciunea de falsificare a alimentelor”, a spus prefectul.

Potrivit acestuia, cel mai grav lucru îl reprezintă faptul că administratorul restaurantului nu a respectat dispoziţiile date după primul incident, adică suspendarea activităţii. Mai mult, DSP a dispus ca toate cele 6 persoane implicate în prima seară să nu mai participe la astfel de activităţi până la sosirea rezultatelor, însă patru dintre acestea au servit și la botezul de a doua zi, alături de alte 7 persoane. Nicio persoană nu avea carnet de sănătate, cerut de lege în administraţia publică. S-a mai solicitat Inspectoratului Teritorial de Muncă să se verifice dacă persoanele respective erau angajate cu forme legale.

Directorul DSP, Dorina Dragoş Guran, a declarat că s-au preluat probe din alimente şi de la persoanele implicate în procesul de gătit şi servire din ambele seri şi au fost trimise spre analiză. Primele indicii, provizorii, arată că anumite produse şi o persoană care a servit în ambele seri, ar avea un stafilococ.

“Primele indicii arată un stafilococ patogen la produsele alimentare şi în secreţia nazală a unei persoane care a participat la servirea mesei. Prin nerespectarea unei norme de igienă personală există riscul contaminării”, a afirmat şeful DSP.

Rezultatele analizelor vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare când va putea fi trasă o concluzie clară.

Adjunctul şefului de Poliţie Satu Mare, cms. șef Vlad Florentin, a precizat că în ambele seri pe numele administratorului restaurantului au fost întocmite dosare penale, alături de un procuror, pentru falsificare de produse sau punere în vânzare a unor produse expirate, în cazul în care va fi găsit vinovat riscând între 3 şi 10 ani de închisoare.

Prefectul s-a arătat convins că după sigilare episodul nu se va mai repeta, altfel administratorul riscând să fie cercetat şi pentru alte infracţiuni.

Având în vedere gravitatea faptelor, prefectul a mai dispus instituţiilor judeţene să facă verificări la toate unităţile de alimentaţie publică din judeţ, astfel încât astfel de lucruri să nu se mai repete.

 

Amintim cititorilor că în noaptea de joi spre vineri 55 de persoane, din care 51 de elevi de la școala Avram Iancu, au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după banchetul de absolvire clasei a VIII-a, iar azi noapte alte 21 de persoane au ajuns la urgenţe după ce au participat la un botez, tot la restaurantul Romantic. 

17 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Felicitari PortalSM pentru modul profesionist cu care tratati aceasta problema! Imaginea orasului nostru conteaza! Va multumesc pentru modul in care contribuiti la informarea cititorilor! Spre deosebire de alte publicatii online, ne oferiti posibilitatea de a comenta fara ingradiri orice articol. Desi il cunosc personal doar pe unul dintre cei care fac posibil acest lucru, sunt convins ca toti sunteti niste oameni minunati! Ramaneti asa!
    Revin la portal, subliniind ca avem nevoie de un spatiu online local unde avem libertate de exprimare.

    • Bucatarescu Răspunde

      Il puteti trata si mai profesionisti daca corectati ” Nicio persoana nu avea carnet de sanatate,cerut de lege in ALIMENTATIA publica .” si nu administratia publica ca slava Domnului nu au devenit si bucataresele si ospatarii functionari publici?In cazul in care greseala nu este de la voi ,tare tembel trebuie sa fie purtatorul ala de cuvant care a scos o asemenea perla.

  2. Dani Ganea Răspunde

    Ar fi o naivitate sa credem ca se va rezolva ceva.Motivele toxiinfectiei pot fi nenumarate iar institutiile in cauza stiu prea bine acest lucru.Din pacate sunt convins ca telul este musamalizarea acestui caz, ca si in orice domeniu dealtfel, in loc de luarea masurilor de precautie care ar implica inchiderea a foarte multe societati de alimentatie publica si incetarea coruptiei atat la nivel local cat si national;vezi cazul abatoarelor si a altor companii de productie din industria alimentara.Desi multi oameni implicati in aceasta industrie cad si ei in propria lor capcana, a toxiinfectiilor, nu inceteaza activitatea in mod corupt pt ca ar fi prea costisitor derularea unei afaceri curate iar profitul ar scadea in mod insemnat sau in unele cazuri nu ar exista.Deci nici eu nu stiu care este solutia, dar un lucru este sigur:ca si consumatori suntem la mila constiintei celor ce desfasoara aceste activitati, incepand cu cel mic si pana la directori, administratori, etc.

  3. Mihai bledea prafosu Răspunde

    Da nasol caz știu eu ce s-a întâmplat a fost pe acolo la chef un Castor retardat si partar si a infectat locul si acum se imbolnavesc oameni din cauza lui.oriunde merge numai nenorociri face.sa îl alungam din Satu mare

  4. Vasile Răspunde

    Am fost la mai multe evenimente la Romantic si am numai cuvinte de lauda:servire si organizare ireprosabile, mancare super ca si calitate si cantitate.De aceea imi pare rau pentru ce li s-a intamplat, concurenta se bucura, dar …vremelnic, le vine randul…. Desi rezultatele tuturor probelor inca nu sunt gata, unii se avanta la tot felul de scenarii…

  5. Mihai bledea prafosu Răspunde

    Nici un scenariu pe unde trece castorul Valer Marian se infecteaza locurile si au de suferit săraci oameni.afara afara cu castorul din tara!

  6. Mircea Răspunde

    Nu vi se pare curios ca autoritatile nu au verificat furnizorii de alimente, si nici macar nu pomenesc de acestia?Sau e mai simplu sa scoti tapi ispasitori doua-trei bucatarese?
    Si nu vi se pare curios ca familiile sau colegii personalului nu au nici un fel de problema medicala?

    • Bella Răspunde

      E dubioasa treaba pentru ca s-a intamplat doua zile la rand, iar infestati au fost doar clientii.

      • ADEVAR Răspunde

        Nu au fost infestati doar clientii. Este real ca s-a intamplat doua zile la rand, dar in sali de nunti diferite cu bucatarii diferite. Dar nimeni nu zice ca produsele au fost cumparate de la aceiasi furnizori in 2 zile diferite si pe furnizori nu i-a verificat nimeni.

      • ADEVAR Răspunde

        Nu cred ca o sala de nunti cu renume de cativa ani, renume cladit din munca si nu ca s-a dormit toata ziua, e interesata asa de pe-o zi pe alta, in primul sa faca rau unor oameni si in al doilea rand, chiar la inceput de sezon, sa-si strice imaginea.
        Domnilor, nu credeti ca toata presa a exagerat excesiv? de ce s-a mediatizat atat de mult acest caz in prima faza? de ce nu s-a spus in a doua faza ca este vorba de un alt restaurant si de o alta bucatarie? Da, pentru ca la noi in tara mai mult se scrie de rau de cat de bine sau de ADEVAR si saracii astia din presa tre sa manance o paine.
        De ce nu s-a scris ca din aia 55 de persoane, vreo 20 nu aveau absolut nimic, iar restul dupa o ora butonau Facebook-ul atat de grav erau!
        ce-i cu exagerarea asta domnilor jurnalisti! pe cine doriti sa infundati! ca in tara asta de prosti orice se scrie in presa este adevar!
        si orice zice un politician inseamna ca este adevar ca bineinteles toti cei care ajung in varful institutiilor publice stim cum ajung!
        de ce se spala pe maini si se arunca vina pe altii si se inventeaza ca s-au falSificat alimentele fara rezultatele analizelor si fara probe! asa numai ca sa se zica ceva!
        nu cred ca un restaurant care si-a facut un renume din mancare isi permite sa falsifice alimentele! adica sa cumpere probabil de la o tanti din piata!
        de ce nu se investigheaza mai amanuntit si nu se spune ca furnizorului de branza, dupa ce a fost verificat dupa al doilea incident, nu i s-a inchis activitatea pana la finalizarea analizelor si i s-a permis sa furnizeze comenzi in continuare!!!! de ce nu se spune ca furnizorului de branza i s-au gasit neregularitati in trecut si i s-a permis sa furnizeze branza in continuare! de ce nu se spune ce fel de branza era, adica nepasteurizata si ca riscul sa dezvolte o astfel de branza stafilococ este mai mare decat o persoana sa contamineze branza!
        pentru ca toti tre sa mancam o paine si cand se intampla ceva gasim un tap inspasitor pe cineva care nu are de-a face nimic cu politica, dar de fapt spunem ca va fi musamalizat tot ! ca e mai usor asa! numai sa spui!
        Domnilor alimentele pot fi contaminate atat in faza de productie cat si in faza de preparare! si in faza de productie pot exista mai multe cauze, inclusiv oameni care pot fi infectati! de ce neaparat de aici de la ROMANTIC! PENTRU CA CINEVA ESTE INTERESAT SA SABOTEZE!
        e usor sa zici ca o persoana are o bacterie! dar de ce nu s-a transmis acea bacterie acum o saptamana, acum doua saptamani!
        mai investigati, domnilor jurnalisti cum se transmite o bacterie si ce bacterii se afla in mod normal in organismul unui om, MAI PRECIS IN FOSA NAZALA!
        De ce nu se investigheaza PROBLEMA REALA, si se cauta un tap inspasitor pentru INCOMPETENTA ALTORA!!!

        • IOSIF CIOCOI Răspunde

          Dar ia zi, tanti, nu cumva ati deratizat pe acolo? Cu ce firma? Heeee? Am nimerit-o sau nu?

        • griga Răspunde

          cu asta va recunoasteti vina,daca stiati ca ce vand furnizorii ?si voi la-ti servit pe masa ? multumim de adevar.

  7. Satmarean Răspunde

    Eh, jurnalistii adevarati ar cauta mai adanc adevarata problema, nu s-ar multumi cu ce li se da pe tava. Slabut, si mai pretind ca spun adevarul.

  8. Satmarean Răspunde

    Eh, daca ar fi jurnalisti adevarati ar cauta mai adanc, nu s-ar multumi cu concluzia usor de luat. Slabut, si cica vor dreptate.

  9. survivor Răspunde

    eu stiu ca tot ce luati de pe masa clientilor ce nu sa consumat,il puneti si a doua oara in fata clientilor din ziua urmatoare,asa este posibil sa se intample accidente,si asa puteti face economii frumoase nu ?am mai fost la o nunta la voi si salamul cu sunca era ondulat,ce a ce inseamna ca practicati acest sport. bine cei ce nu cunosc cum arata un meniu proaspat le puteti ameti. orcum scapati nu va imprastiati,ca asa este legislatia la noi,fac o amenda de vazul lumii,dar defapt sunteti prieteni in ziua urmatoare. Succes in continoare Gutte apatitte !!!

  10. leon Răspunde

    Este bine asa,daca avem dusmani?facem invitatii la Romantic. meniu 1 salmonella,2 trichineloza,si 3 desertul costiug.

  11. radu Răspunde

    atati linistiti,nimeni nu pateste nimic.restaurantul sta inchis vre-o 2 sapt.dupa care ,se linistesc apele,uita presa si totul intra in fagasul normal.adica dsp-ul si dsv-ul se fac ca controleaza,iar romanticul infesteaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.