In perioada 04.03-28.06 2013 pe raza judetului Satu Mare s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor din carne existente la comercializare. Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare fiind verificati un numar de 40 operatori economici, dintre care s-au constat abateri de la legislatie la 29.
Deficiente constatate
La calitatea produselor din carne existente la comercializare
Lipsa documentelor de provenienţă
La un operator economic din din Paulean si la un operator economic din Tasnad au fost depistate la comercializare, 2 kg carne tocata si respectiv 6 kg preparate din carne (carnati de casa, carnati de curcan) fara a putea prezenta documente de provenienta motiv pentru care au fost retrase definitiv din circuitul comercial.
Data durabilităţii minimale depasite/ data limită de consum, declarate de producător
La doi operatori economici din Satu Mare si unul din Certeze s-a depistat cantitatea de 12,5 kg carne si preparate din carne cu data durabilitatii minimale( stabilita de producator) depasita cu 2-5 zile respectiv aripi curcan, pipote, ficatei congelati, carne tocata si parizer, carnati de porc afumati. Operatorii economici au fost sanctionati contraventional, produsele fiind retrase definitiv de la comercializare.
Proprietăţi organoleptice neconforme ale produselor din carne
La 2 operatori economici din Tasnad ,unul din Carei ,unul din Moftin si unul din Satu Mare au fost depistate la comercializare, expuse in vitrinele frigorifice, preparate din carne depreciate calitativ, care prezentau aspect neconform atat in exteriorul produsului (membrana lipicioasa) cat si in sectiune (modificari de culoare, miros nespecific) produse devenind improprii consumului uman. Operatorii economici au fost sanctionati contraventional iar cantitatea de 8,5 kg preparate din carne (salam de vara, sunca presata, gusa fiarta si afumata, cremvursti din carne porc) a fost oprita definitiv de la comercializare.
Deoarece a existat suspiciunea de neconformitate pentru produsul MICI PREMIUM refrigerati, comercializati de un operator din Jud . Ilfov pct. de lucru Satu Mare au fost prelevate esantioane in vederea analizarii calitatii acestor produse in laboratorul LAREX .
Raportul de Expertizare a concluzionat produsul MICI PREMIUM ca fiind neconform calitativ : „pasta modelata sub forma cilindrica, cu modificari de culoare, de la rosiatica in interior la brun cenusie la exterior, ambalati in caserola de plastic, inchisa etans cu folie plastic, puternic bombata astfel incat caserola este deformata” Produsul neconform organoleptic a fost oprit definitiv de la comercializare, operatorul economic a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor.
La condiţii de depozitare, comercializare
La un operator economic din Satu Mare si la unul din Livada au fost depistate produse din carne achizitionate ca refrigerate si depozitate in spatii frigorifice de congelare fiind astfel modificata starea termica a acestora ( salam de sunca, carnati cabanos, toba, piept si pulpe inferioare de pui, pulpa porc) .Operatorii economici au fost sanctionati contraventional iar cantitatea de 11,6 kg a fost retrasa definitiv de la comercializare.
La informarea consumatorilor – lipsa elementelor de identificare şi caracterizare la etichetarea produselor alimentare;
La patru operatori din Satu Mare, doi din Carei unul din Tasnad unul din loc Pomi si unul din loc Odoreu s-au depistat deficiente privind informarea consumatorilor prin lipsa inscriereii elementelor de identificare si caracterizare a produselor respectiv produsele din carne si/sau preparatele din carne nu prezentau etichete sau acestea nu erau inscriptionate cu lista ingredientelor sau prezentau etichete inscrise cu caractere extrem de mici, ilizibile, sau existau doua tipuri de etichete (mai vechi si mai noi) pentru acelasi produs cu lista ingredientelor diferita . De asemenea au fost depistate produse importate din Ungaria (congelate piept rata, pulpe intregi, pipote, ficatei, semipreparate) fara traducerea in limba romana a elementelor de identificare-caracterizare a acestora si informare a consumatorilor asupra denumirii produsului, lista ingredientelor si conditiile de pastrare, avertismente specifice. Operatorii economici: au fost sanctionati contraventional, produsele cu deficiente de etichetare fiind oprite temporar de la comercializare pana la remedierea acestora.
La afisarea preturilor
Noua operatori din jud Satu Mare nu aveau indicat pretul pe unitatea de masura sau listele cu preturi erau afisate in locuri neaccesibile, nevizibile consumatorilor.
Sanctiuni aplicate
In urma actiunii de control 29 operatori economici au fost aplicate sanctiuni contraventionale cu avertisment si 21 de amenzi in valoare de 116.000 lei..
Din cantitatea totala de 269,6 kg produse din carne depistata cu deficiente, au fost oprite temporar de la comercializare 107 kg/1343 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare 68,6 kg/914 lei
Sursa: Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Satu Mare