O delegaţie din landul german Darmstadt, formată din prefectul districtului Darmstadt – Dieburg, Klaus Peter Schellhaas, directorul Spitalului Darmstadt – Christian Kelle, managerul – dr. Christoph Damen, medicul şef – dr. Martin Schunk şi un investitor în domeniul Sănătăţii – Jorgos Schutz, se află joi şi vineri în vizită oficială în judeţul Satu Mare. Delegaţia a fost primită de oficialităţile judeţene, având loc şi o conferinţă de presă pentru prezentarea temelor de interes public.
Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat că s-au continuat discuţiile începute în Germania, ambele părţi având interesul să colaboreze pe mai multe teme de interes, cum ar fi un schimb de experienţă în domeniul sanitar, introducerea unei curse aeriene Satu Mare – Frankfurt, o colaborare mai bună în ce priveşte mediul de afaceri dar şi posibilitatea înfrăţirii judeţului Satu mare cu landul Darmstadt.
Primarul Dorel Coica a spus că se doreşte un schimb de asistenţi medicali, Şcoala Post-Liceală de Asistenţi din Satu Mare fiind foarte bine văzută deoarece are absolvenţi pricepuţi.
“Şcoala Post-Liceală de Asistenţi din Satu Mare este una dintre cele mai bune din ţară, aici vin să se specializeze copii şi din alte judeţe, nu numai din Satu Mare, şi foarte mulţi dintre tinerii care au terminat această şcoală lucrează în ţări europene: Italia, Germania, Austria, inslusiv în Statele Unite. E un renume, avem învăţământ medical foarte bun, merită să promovăm tinerii noştri pe care-i specializăm şi către alte centre medicale din Europa. Asta nu înseamnă un export de cadre medicale. Cei care nu-şi găsesc locul în sistem pot să meargă să lucreze civilizaţi şi respectaţi într-o ţară europeană“, a afirmat primarul Dorel Coica.
Prefectul districtului Darmstadt – Dieburg, Klaus Peter Schellhaas, a reamintit temele de interes pentru cele două comunități, și anume domeniul sanitar, infrastructura, industria.
Demnitarul german a transmis însă și un mesaj voalat autorităţilor sătmărene, în contextul întregii Europe: „Trebuie să mături în faţa casei tale prima dată şi dacă lucrul ăsta îl face toată lumea şi dacă înaintezi cu exemple bune atunci lumea în care trăim va deveni mai bună”.
Acesta se află pentru a doua oară la Satu Mare şi a remarcat voinţa sătmărenilor de a face o schimbare.
“Ne bucurăm că o să avem schimburi de experienţă în ceea ce priveşte asistenţii medicali, mai ales că ştim că pregătirea celor din România este excelentă, şi aşa o să avem un schimb de experienţă nu pe o singură bandă ci pe dublu sens”, a afirmat Klaus Peter Schellhaas.
Întrebaţi dacă şi la spitalul din Darmstadt există o „taxă pe botoşei”, reprezentanţii delegaţiei s-au arătat oarecum surprinşi, spunând că aşa ceva nu există. În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, s-a simţit obligat că spună că între cele două spitale există o diferență.
„Acolo spitalul este într-o altă situaţie, va merita să-l vizitaţi. Noi aici suntem într-o investiţie, avem câteva probleme care trebuie soluţionate. Asta este diferenţa, tocmai de aceea am dorit ca dânşii să fie prezenţi astăzi pentru că avem ce să învăţăm de la managementul spitalului”, a precizat Ştef.
Unul dintre iniţiatorii acestei legături dintre autorităţi, Puiu Antal, a explicat că în Germania, în jur de 10 ani s-au plătit diverse taxe sanitare, atât la spitale cât şi la farmacie, însă au fost eliminate recent.
Delegaţia germană va vizita Spitalul Judeţean Satu Mare, cetatea din Ardud, pivniţele din Beltiug, şi obiectivele din Medieşu Aurit, inclusiv pălincia Zetea.
Nu prea am vazut sa fi fost invitati oficial reprezentantii oraselor infratite ale sm la ultimele paranghelii
Dar desperate cum s a infratit masina Lui Sasu am 01 CAS cu o motocicleta nu a ti scris?presa aservita de Doi lei.