Ultima actualizare: azi, 19:11
Locale

Ovidiu Silaghi cercetat de DNA. Ar fi primit mită 200.000 euro UPDATE: Stenograme

Ovidiu SilaghiDeputatul Ovidiu Silaghi a ajuns pe mâna DNA. Potrivit unui comunicat de presă, acesta ar fi primit mită 200.000 de euro de la firma lui Nelu Iordache în perioada în care a fost ministru al Transporturilor.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru infracţiunea de trafic de influență în formă continuată, fapte despre care există indicii și date că ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor, transmite DNA.
Potrivit comunicatului, din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil. Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.
Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

 

UPDATE STENOGRAME EVZ: Silaghi avea un aparat de bruiaj în casă!

Denunțul lui Iordache
”În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 EURO, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 EURO ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor……”, se arată în denunțul făcut de Nelu Iordache la DNA.
Silaghi a pornit aparatul de bruiaj
“Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi Ş R, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu P M a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute.”
Silaghi, identificat cu “al tău” din discuțiile telefonice
În data de 09.11.2012, ora 16:44, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe Ş R V şi şi-a exprimat nemulţumirea, din discuţiile purtate rezultând că ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN şi-a încălcat promisiunile.
Nelu Iordaghe: Ce faci?
Ş R V: Sunt acasă.
Nelu Iordaghe: Vii prin Bucureşti mâine?
Remus Vasile Șpan: Da! Mâine în jurul amiezii sunt în Bucureşti.
Nelu Iordaghe: Da?
Remus Vasile Șpan: Da. Te sun!
Nelu Iordaghe: Bine. Al tău m-a vândut, să ştii!
Remus Vasile Șpan: Dar ai făcut ce ţi-am zis eu?
Nelu Iordaghe: Al tău m-a vândut!
Remus Vasile Șpan:: Ce?
Nelu Iordaghe: Al tău m-a vândut!
Remus Vasile Șpan: Ei, nu mai pune tu botul la toţi proştii!
Nelu Iordaghe: Nu!
Remus Vasile Șpan: Care îţi dau ţie…
Nelu Iordaghe: Nu! Hai să ne vedem mâine!
Remus Vasile Șpan: Ei… Bine.
Nelu Iordaghe: Hai să te văd mâine, că ţip, o să ţip, dacă mă strângeţi de…încep să dau afară!
Remus Vasile Șpan: Ei… ţipă!
Nelu Iordaghe: încep să dau afară.
Remus Vasile Șpan: Şi dacă dai afară, ce o să faci?
Nelu Iordaghe: Hai, vreau să te văd mâine!
Remus Vasile Șpan: Bine.
Nelu Iordaghe: Pa!”.
Procurorii DNA arată că este cunoscută susţinerea de care a beneficiat ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN din partea lui Ş R V, astfel că se poate deduce că expresia “al tău” este de fapt o referire directă la ministru. Relevant este faptul că Ş R V lasă de înţeles că are cunoştinţă despre această înţelegere şi nu neagă faptul că Nelu Iordache ar avea motive “să ţipe”, atrăgându-i doar atenţia nu poate rezolva nimic dacă ţipă.

În data de 10.12.2012, ora 20:50, Nelu Iordache a fost contactat telefonic de către Ş R V care i-a comunicat faptul că a transmis mesajul mai departe, existând indicii că se discută despre nemulţumirea lui I N şi ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN:
Nelu Iordache: La 07:00, nu?
S R V: Da! Iar pe partea cealaltă, deja am transmis!
Nelu Iordache: Bine! Perfect!

SMS-uri vinovate
În data de 12.11.2012 numitul Nelu Iordache a primit de la Ş R V un SMS din care rezultă stabilirea unei întâlniri: „După 3 p m.”, urmat de un alt SMS la ora 17:05: „Mâine, azi FMI”. Procurorii spun că există indicii certe în sensul că se negocia o întâlnire între Nelu Iordache şi ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN.
În data de 13.11.2012, ora 14:07, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe Ş R V care i-a spus că se întâlneşte cu o anumită persoană şi că îi stabileşte şi lui o întâlnire:
Remus Vasile Șpan: Ce faci?
Nelu Iordache: Uite, prin oraş. Tu?
Remus Vasile Șpan:Uite, eu acum mă văd… Mă văd cu cineva… şi-ţi stabilesc ţie o întâlnire acolo!
Nelu Iordache: Hai, te rog! S R V: E OK?
Nelu Iordache: Da! S R V: Bine. Şi te sun şi-ţi spun!
Nelu Iordache: Da. Pa!”.
Toate acestea se coroborează cu declaraţia lui Nelu Iordache care susţine că după ce a primit notificarea de reziliere s-a dus la biroul ministrului Silaghi Ovidiu cu intenţia de a afla modalitatea de rezolvare a problemei.
Întrucât la prima discuţie pe care a avut-o cu acesta i-a spus că nu ştie despre ce este vorba şi că se va informa, Nelu Iordache declară că a înţeles că ministrul aştepta altceva de la el. Pentru că începuse campania electorală şi Silaghi Ovidiu nu prea mai era de găsit prin Bucureşti, ci mai mult în Satu Mare, Nelu Iordache susţine că l-a rugat din nou pe Remus Vasile Șpan să-i aranjeze o întâlnire cu SILAGHI OVIDIU-IOAN, astfel:
“Precizez că Ş R(Remus Șpan) era la curent cu problemele mele referitoare la rezilierile contractelor şi în mai multe rânduri, în acea perioadă, a venit la sediul firmei mele şi mi-a atras atenţia că în anturajul ministrului Silaghi Ovidiu se vorbeşte din ce în ce mai des de rezilierile contractelor R S.R.L.
În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 EURO, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 EURO ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor……”.
Declaraţia numitului I N se coroborează şi cu discuţiile dintre acesta şi Ş R V din data de 21.11.2012, ora 10:02:
Remus Vasile Șpan:Da, bubi!
Nelu Iordache: Iubitul meu, pe unde eşti?
Remus Vasile Șpan:Ajung cam într-o oră jumate în Bucureşti.
Nelu Iordache: Da? Te rog mult! Acum am plecat de la BCR…
Remus Vasile Șpan: Da.
Nelu Iordache: Şi vreau să te văd… da?
Remus Vasile Șpan: Da! Păi te sun eu când ajung, bine?
Nelu Iordache: Bine, bine!
Remus Vasile Șpan: Bine. Pa!
Nelu Iordache: Pa!”.
Întâlnirea cu ministrul Silaghi
În aceeaşi zi, la ora 15:53, Remus Șpan l-a contactat telefonic de Ovidiu Silaghi şi i-a solicitat o întrevedere, stabilind să se întâlnească luni întrucât pleca spre Cluj. A doua zi, la ora 11:56 Remus Șpan i-a comunicat lui Nelu Iordache că persoana căutată este plecată la Cluj şi că îl va aştepta luni dimineaţă la aeroport, fiind evident că Nelu Iordache dorea o întrevedere cu ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN înainte de a se comunica decizia de reziliere a contractului, decizie despre care avea cunotinţă că se va comunica în cursul zilei de 23 noiembrie 2012. În aceste condiţii Nelu Iordache a insistat pentru o întâlnire urgentă:
“Nelu Iordache: A… Nu…e târziu! Până mâine după amiază se închide!
Remus Șpan: Atunci va trebui să trag eu o fugă până acolo. Hai că mă văd cu tine!…”
În data de 22.11.2012, ora 13:42, Remus Șpan l-a contactat telefonic pe Ovidiu Silaghi şi i-a solicitat o întrevedere pentru seara respectivă sau pentru a doua zi dimineaţă:
“Remus Șpan: Domnule ministru!
SILAGHI OVIDIU: Spune-mi, te rog!
Remus Șpan: Mâine mergi la Iaşi?
SILAGHI OVIDIU: Nu, eu sunt în Dej, mă duc acum spre Baia Mare.
Remus Șpan: Şi mâine eşti acasă în Baia Mare?
SILAGHI OVIDIU: Mâine sunt acasă în Satu Mare, măi!
Remus Șpan: Văd. Ori trag o fugă diseară până acasă şi te sun, să te văd un minut, ori mâine dimineaţă.
SILAGHI OVIDIU: Bine!….”
În data de 22.11.2012, ora 14:15, Remus Șpan i-a comunicat ministrului SILAGHI OVIDIU-IOAN că va ajunge la domiciliul acestuia în seara respectivă:
“Remus Șpan: Domnule ministru, dar diseară eşti acasă, nu?
SILAGHI OVIDIU: Păi sunt, dar mă duc la meci, am de împărţit secţiile de…
Remus Șpan: Ce meci?
SILAGHI OVIDIU: De baschet!
Remus Șpan: La cât?
SILAGHI OVIDIU: La 18:00.
Remus Șpan: La 18:30 ajung eu şi te văd numai 1 minut.
SILAGHI OVIDIU: Cum ajungi azi la 18:30?
Remus Șpan: La 17:30 e avion.
SILAGHI OVIDIU: Nu, ai la 21:30!
Remus Șpan: Nu, mai este unul la 17:30 şi unul la 21:30.
SILAGHI OVIDIU: Ce vorbeşti?!
Remus Șpan: Atunci înseamnă că numai cu ăla de 21:30.
SILAGHI OVIDIU: Păi vezi?
Remus Șpan: Da?
SILAGHI OVIDIU: Deci pleci la 21:30, ajungi la 22:30…
Remus Șpan: Exact, că oricum nu ai cum să te culci, că te uiţi la meciul cu Steaua…..”.
Ulterior, I N i-a solicitat lui R R să facă check-in pentru el şi pentru Ş R V şi împreună s-au deplasat la Satu Mare. Avionul a aterizat la Baia Mare, motiv pentru care cei doi s-au deplasat la domiciliul ministrului SILAGHI OVIDIU-IOAN cu un autoturism. În cadrul discuţiilor cu R R, numitul I N afirmă din nou: ”m-a vândut!”. Din convorbirea telefonică purtată de directorul economic al CNDNR SA – M I, în data de 22.11.2012, ora 21:19, rezultă că directorul general P M şi P M stabiliseră să dea drumul adresei de reziliere în a 15-a zi, respectiv pe data de 23.11.2012, rezilierea fiind transmisă în cea de a 14-a zi urmare a intervenţiei directorului M I care a adus la cunoştinţă directorului general că rezilierea trebuie făcută în termenul de 14 zile. Din discuţiile purtate rezultă că la momentul la care au discutat telefonic cu privire la acest aspect directorul general M P era la masă cu ministrul Transporturilor.Transmiterea rezilierii în data de 22.11.2013 explică reacţia lui I N în discuţiile cu R R. În data de 22.11.2012, la ora 23:23, Ş R V l-a contactat telefonic pe ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN şi i-a comunicat că în 25 de minute ajunge la domiciliul acestuia: “SILAGHI OVIDIU -IOAN: hai, zi-mi c-ai aterizat! Ş R V: ai să-mi bag picioru’ –n (neiteligibil) nu mâine SILAGHI OVIDIU-IOAN: îhî… păi hai Ş R V: unde mă duc? La tine acasă? SILAGHI OVIDIU-IOAN: păi la mine, da’ unde să… Ş R V: bine, în 20 de minute, în 25 de minute ajung SILAGHI OVIDIU-IOAN: bine, bine, bine Ş R V : bine, pa, pa.” Întrevederea a durat circa 40 de minute. I N şi S R V s-au întors de la Satu Mare în dimineaţa zilei de 23.11.2012. La întoarcere, după ce a aterizat pe aeroportul Otopeni, I N l-a contactat telefonic pe Stan Mădălin şi i-a confirmat că i-a dat ce avea de dat lui Silaghi Ovidiu, precizându-i că totul va fi în regulă. După ce a ascultat convorbirea telefonică pe care a avut-o cu S M în dimineaţa zilei de 23.11.2012, ora 09:05, I N a declarat că aceasta este convorbirea la care a făcut referire, precizând că atunci când a menţionat „am dat drumu la ce-am avut aseară” de fapt i-a transmis lui S M că a dat cei 200.000 EURO lui Silaghi Ovidiu.

21 comentarii

 1. cristi35 Răspunde

  asa sa pice regimul USL..incet dar macar sigur

 2. dr. Ciomu Răspunde

  In sfarsit a descoperit si DNA-ul o “bucla” de care sa se agate. Cand il vor lua la descusut, cinestie cate-o sa mai aflam despre “profitabilul” Sisi……

 3. viorel Răspunde

  o fi mana lui Base? o fi ceva adevar si in spusele nebunului de Valer? Pana una alta, pnl sm ar trebui sa scape de problemele trecutului si sa scoatem capul sus cu o echipa noua, tanara, asupra careia sa nu planeze nicio suspiciune.. altfel judetul va ramane doar pe mana psd-ului

 4. Galiano Răspunde

  CEEA CE ROMANII AU VOTAT SI SI-AU DORIT ACUMA AU…
  ACEST GUVERN CINSTIT CAD PE RIND CA MUSTELE…
  MA INTREB OARE CU CE O FI DEVINA BASESCU CA TOTI ACESTI ZISI POLITICIENI FURA PE RUPTE…

 5. RRR Răspunde

  USL ati vrut…USL aveti 🙁

 6. Caragiale Răspunde

  USL, PDL, PNL—–> aceeasi hoti cu alte palarii. Oamenii sint de vina …

 7. Fidelia Răspunde

  MAFIA! La inchisoare!

 8. adrian silaghi Răspunde

  oare domnul ZETEA cind va cadea pt afacerile facute cu domnul silaghi cu bani de la camera de comert si dezvoltare ,,asteptam DNA sa faca lumina si pe acolo

 9. Daniel Răspunde

  Problema e ca de ce numai acuma se trezeste DNA, cand Silaghi e pe care sa fie ministru. Clar ca Basescu a dat unda verde sa fie cercetat de DNA, ca sa nu pice de fraier in fata lui Ponta, ca tot asa va fi cum vrea el, adica cum a zis ca nu il vrea pe Silaghi ministru. E clar de asemenea ca Silaghi si altii ca el sunt corupti pana in maduva oaselor si s-au imbogatit de pe urma spagilor, insa chestia e ca au facut-o crezand ca sunt aparati la nivel inalt. Concluzia e ca daca Basescu s-ar supara pe toti, ar fi arestati si oameni ca Govor, Sile Puscas, Stef si altii, care s-au imbogatit prin mita coruptie spagi, dar o fac tocmai pentru ca de partea lor sunt, cel putin pana acuma, oameni din magistratura, procuratura etc. Ideea e ca si Basescu are interesele sale, acum interesul a fost sa nu fie numit Silaghi ministru. Iata ca rezultatele se vad. Oricum, Silaghi era pus acolo nu ca era destept ci tocmai pt asta, ca era omul care trebuie sa primeasca geanta cu bani, dupa care sa o imparta mai departe.

 10. nicu Răspunde

  Nu se poate asa ceva!Presedindele PNL Satu Mare pus sub acuzare de DNA Sructura Centrala in plina guvernare USL?Cum se poate ca inteligentul,frumosul de Silaghi sa cada in plasa DNA?Ii invitam pe domnii de la DNA Structura Centrala sa vina in judet sa intrebe si de ceilalti fruntasi USL care de 23 ani “administreaza” banii publici ai judetului ca daca asteptam dupa DNA Serviciul Teritorial Oradea Biroul Satu Mare slabe sanse astia fiind setati numai pe pdlisti(Ulici,Popa,Strango,Godanca,Jurj,Gal)

  • petre Răspunde

   Nicu Stie!!!! Laura Iancu a fost in PNL e amica buna cu sisi,
   dar acu sa bagat centrul 🙂

   ceilalti fruntasi usl au cotizat la timp vre-o 600000 eur
   prin Nistor F fost coleg si asa sunt lasati in pace.

   la licitaii cistiga firme deiferite dar toti cotizeaza la govor : tehnic assist, constructii drumuri (stelian) alfarom etc
   aaaa si acu vor sa puna mina si pe proiectul de la apaserv de 100 mil eur 🙂

 11. Baba Novac Răspunde

  La Mediesu Aurit in consiliul local is niste chestii cu iz PENAL. Asteptam reactia organelor abilitate…

 12. Relu Răspunde

  Sper ca PNL Satu Mare sa scape de Silaghi si Adrian Stef, pentru a reveni la o normalitate politica in PNL Satu Mare. Totodata, sper si cred ca si cei pusi de Silaghi la Bucuresti in functii bune, Roman, Macec, bubulina blonda si altii sa fie demisi,iar cei numiti politic de Stef, cei care sunt unsi pe functii fara pregatirea adecvata,de vazut cazul strungarului de la UNIO, ajuns fara studii superioare sef de birou la Aeroport, sa fie inlocuiti! Cineva trebuiesa faca ordine! Nu se mai poate cu dictatura bunului plac intr-un partid ca PNL-ul!

 13. mmmmmm Răspunde

  la mediesu aurit nu se repecta votul consilierilor ,secretarul pop fabrica impreuna cu donul zetea si IANCU hotariri dupa bunul plac al lor doar la ultima sedinta ordinara au adoptat trei hotariri de consiliu unde nu sa respectat majoritatea ,dar ne intrebam copul de control al prefecturi ce face ,doar legalizeaza fraude sau le gaseste portite prin care sa iasa cu basma curata

 14. ilc Răspunde

  ZETEA sa speram ca va trebui sa dea socoteala si el ce a facut cu banii de la camera de comert si dezvoltare care impreuna cu sisi iau cam dat pe dupa colturi

 15. dorel Răspunde

  in gazeta lui govor nici macar nu pomeneste despre acest caz ,oara simte si el miros de D,N,A acum vrea si APA SERV e singurul lucru care nu a reusit sal puna pe chituci in satu mare

 16. Daniel Răspunde

  Cand zic de Vasilica Puscas de la Florisal zic nu neaparat ca a primit, ci ca a dat unde trebuie. Oricum e de notorietate ca e cuscru cu Ioan Rus, insa trebuie sa dea de gandit faptul ca de ce acuma de cand nu mai e Ilyes primar se plange ca nu o duce bine Florisalul, iar cand era Ilyes curgeau banii publici. Crezi ca asta asa ca el e baiat frumos..cu chelie, ma rog. Era sa uit, c e prieten si el cu procurorul Iancu, e o alta chestie, de aici relatiile cu Govor etc. Sile Puscas are un fiu pe la Cluj cu afaceri imobiliare, rivalul de moarte a lui Michael Power evreul, Puscas sa spuna si el cati bani a luat de pe urma unor exproprieri de terenuri, cineva ia dat de veste ca prin preajma Bucurestiului se vor face autostrzi..si multe si multe altele.

  • griga Răspunde

   daniel , unele informatii sunt adevarate, in rest …pesupuneri, si le cam amesteci cu socru cu michael..deviezi rau de tot

   …dar totusi nu vad nimic ilegal pina acuma:)

 17. sorin dar nu ghi'le Răspunde

  Bai satmareni care cat de cat va respectati,la viitoarele votari haideti sa iesim la vot si sa votam altceva(de dreapta in orice caz)! Vedeti votul cu capul in punga, votul din razbunare fata de BASESCU(impus prin minciuna de usl),votul iresponsabil,votul celor inculti,votul celor analfabeti,votul celor imbecili,idioti ,creduli etc. nasc astfel de monstrii(stef,silaghi,govor,cehi,ilies, v. marian etc.) De aceea NOI cei cu PRETENTII, cu SCAUN LA CAP,trebuie sa votam ALTCEVA!!!SATMARENI TREZIREA!!

 18. Beny Răspunde

  Sunet de catuse la varful PNL Satu Mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.