Ultima actualizare: azi, 14:10

Albert Florian
Locale

Partium 2013 – Ferencváros se mută la Satu Mare

logo partiumZilele Culturale Partium aduce la Satu Mare suvenirurile lui Albert Flórián și driblele lui Nyilasi, Détári și Lipcsei.

Zilele Culturale Partium rezervă adevărate delicii amatorilor de fotbal, căci pe durata a două săptămâni, orașul Satu Mare va îmbrăca binecunoscuta uniformă dungată cu verde și alb. Seria evenimentelor începe la Colegiul Național Kölcsey Ferenc cu o expoziție itinerantă, până acum accesibilă doar pe teritoriul Ungariei, după care legendele echipei de fotbal Ferencváros în compania celor ale fotbalului sătmărean vor lua în posesie stadionul Olimpia. Mulțumită organizatorilor și deputatului parlamentar Kereskényi Gábor, microbiștii sătmăreni vor avea ocazia să vadă celebrul Balon de Aur câștigat în 1967 de Albert Flórián, iar vineri, 23 august, vor putea rememora cele mai frumoase acțiuni ale lui Nyilasi, Détári, Ebedli și Lipcsei, pe de-o parte, iar pe de alta ale sătmărenilor Both, Keizer, Pataki Zoltán, Csík și Paul Levente.

Organizarea acestei expoziții a fost inițiată de Episcopul de Szeged, Kiss-Rigó László. Printre colaboratori se aflau și copiii recent decedatului Albert Flórián, anume Magdolna și Flórián, care au participat la selectarea și compilarea relicvelor. Expoziția este accesibilă sătmărenilor începând cu data de 19 august pe o perioadă de două săptămâni, în incinta Colegiul Național Kölcsey Ferenc. După cum mărturisește Magdolna, fiica lui Albert Flórián, au încercat să selecteze un material sugestiv care să prezinte, din copilărie până la moarte, viața singurului deținător maghiar al Balonului de Aur cu ajutorul fotografiilor, înregistrărilor audio și video, monedelor, cupelor, onorurilor de stat și chiar ale unor obiecte personale special, ca de exemplu treningul purtat ca membru al selecționatei lumii sau ultima sa pereche de ghete de fotbal. Expoziția este axată, firește, pe succele sportive ale „legendei”, dar, este urmărită și conturarea imaginii sale particulare ca soț, tată, bunic, prieten. În acest scop expoziția cuprinde obiecte expuse în premieră cum ar fi carnetul de elev, verigheta sau ceasul lui de mână.

Albert Florian

Albert Flórián

Unul dintre inițiatorii și organizatorii expoziției la Satu Mare, deputatul Kereskényi Gábor afirmă că este o deosebit de mare onoarea că suntem prima locație în afara granițelor Ungariei, însă aparținând regiunii Partium, care are posibilitatea de a găzdui expoziția. „Deși sunt suporter Vasas, consider că în lumea sportul maghiar există personalități care s-au înscris în istoria universală a sportului. Printre ei se numără și laureatul Balonului de Aur, Albert Flórián. Cu această expoziție se urmărește omagierea amintirii legendarului fotbalist decedat în 2011. Cariera sa sportivă, minunatele sale acțiuni, golurile marcate și statutul său trebuie să constituie un model primordial generației actuale în consolidarea unui fotbal de calitate de care să putem fi mândri”,  a declarat deputatul.

Nici meciul de fotbal al veteranilor nu se anunță a fi mai prejos de celelalte evenimente, căci în ultimii patruzeci de ani, microbiștii sătmăreni nu au avut ocazia să-i vadă pe membrii clubului Ferencváros evoluând pe stadionul Olimpia. Se pare că vor fi recuperate cu această ocazie cele patru decenii prin prezența reprezentanților fiecărei generații în parte, începând cu anii ’70 și până în zilele noastre. Conform preliminariilor, pe prima linie vor fi poziționați Nyilasi Tibor și Ebedli Zoltán, urmați de reprezentanții anilor ’80, și anume Rab Tibor și Kis Zoltán, iar apoi reprezentanții echipei antrenate de Nyilasi: Deszatnik Péter, Balogh Tamás, Lipcsei, Horváth Ferenc, Dragóner, Milovanovics, Schultz și Mátyus. De asemenea, își va face apariția fotbalistul de renume internațional, Détári Lajos, precum și Szenes Sándor, cel mai îndrăgit membru al clubului Ferencváros la Satu Mare. La fel, în ceea ce privește echipa Olimpia, președintele AJF, Szilágyi István i-a selectat pe fruntașii ultimilor patru decenii printre care se află Both, Keizer, Pusztai, Vígh, Szabó Gyula, Balogh, Bolba, frații Pintér, Suciu, Ritli, Blatniczki, Téger, Paul Levente, Paul Mihai, Esztinka, Csenteri, Tabi, Papp Zsolt, Csík Tibor și Nastai.

Partida va avea loc pe 23 august și va începe de la ora 18.00 pe stadionul Olimpia. Intrarea este liberă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.