Ultima actualizare: azi, 21:24
intalnire BERD, primaria Satu Mare (2)
Locale

Primăria Satu Mare vrea dezvoltarea municipiului prin credit BERD

intalnire BERD, primaria Satu Mare (2)Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica a avut luni, 26 august, o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

La întâlnire au participat specialişti din cadrul aparatului propriu al primarului: viceprimar Dr.Roca Radu, manager public Dan Băbuţ, director economic Lucia Ursu, şef serviciu juridic Mihaela Racolţa, şef serviciu achiziţii Mihaela Manoliu şi alţii.

Scopul întâlnirii a fost analiza posibilităţilor de implementare a unor proiecte de dezvoltare în municipiul Satu Mare prin creditare BERD.
S-a pus în discuţie posibilitatea reabilitării, modernizării şi extinderii iluminatului public cu scopul eficientizării consumului de energie electrică în municipiul Satu Mare.

Un alt subiect abordat a fost reabilitarea termică şi energetică a unităţilor de învăţământ precum şi opţiunile financiare în cazul implementării proiectelor.
Reprezentanţii BERD se vor deplasa pe teren în cursul zilei de marţi şi miercuri pentru a analiza situaţia existentă şi pentru a studia posibilităţile de creditare şi implementare a proiectelor propuse.

20 comentarii

 1. adrian_sm Răspunde

  Dorele! Din credite oricine poate dezvolta orașul! Te-am votat fiindcă ne-ai promis o gestionare mai bună a banilor în oraș, acum vii cu momeala de credite? Apropo, nu s-au speriat bancherii de vocabularul mediocru al city managerului?

 2. Teo Răspunde

  Mi-e scarba de actuala conducere a municipiului Satu Mare! Ce cauta Babut Domuta Dan in cercul celor ce poarta discutii cu BERD? Din punctul meude vedere, conducerea Primariei s-a descalificat prin prezenta asa-zisului city-manager Babut! Cum a ajuns un individ ce abia stie sa scrie city-manager?! Sigur, nu prin concurs, ci prin concurs de imprejurari! Sa le fie rusine celor din PNL Satu Mare ca promoveaza tot felul de analfabeti in functii!

 3. eu Răspunde

  Nu asta e problema.Daca ar incerca sa faca baram ceva pt. acest oras.Dar nimic ! Numai interesele lor. Cum sa se ia imprumut??? Cine va plati dobinzile si ratele??? La ce se vor cheltui acesti bani? De ce nu este intrebata populatia orasului daca este de acord sa se ia acest imprumut si sa se arate punctual la ce se vor folosi banii. Ca sa se ia imprumut ca sa-i dea la Puscas sau la Stef sau la Zetea sau sa tina o armata ce curve in ” palatul administrativ” e usor. Tot noi vom plati banii inapoi nu Coica si nici Babut si nici Stef. Peste trei ani ei pleaca cu buzunarele pline si noi vom plati in continuare prin taxele si impozitele pe care tot ei le pun

 4. x Răspunde

  Pai normal ca ia un credit boul. Toti banii sunt in contul Lui Puscas de la florisal. care se joaca cu banii satmarenilor.

 5. Sergiu Lucian Băbăşan Răspunde

  SOLICIT PUBLIC primarului Dorel Coica sa ne explice PENTRU CE A PLATIT din bugetul orasului in primul an de mandat:
  11.683.537,64 RON catre Florisal (Vasile Puscas si clanul)
  8.584.038,01 RON catre Tehnic Asist Botosani (Mircea Govor si clanul)
  TOTAL: 5.1 milioane de EURO
  Ce s-a facut pentru acesti bani?

 6. Pop Sălăgean Alex Răspunde

  Sustinere Totala Băbășan Sergiu Lucian!

 7. Adrian Răspunde

  Mai baieti,

  Articolul nu e cel mai complet. Nu e vorba de un credit standard oferit de BERD. E un program pilot initiat de BERD, prin care un operator extern gestioneaza pe propriul cost intreaga investitie si mentenanta pe 8-12 ani, urmand sa-si recupereze investitia in acea perioada din investitie, daca si numai daca realizeaza economia stabilita prin contract. Acest operator e finantat de BERD.

  Adica, daca in prezent Primaria plateste 10 lei pentru, de exemplu, sistemul de iluminat, pe perioada contractuala s-ar putea sa plateasca 8 (in orice caz nu mai mult decat plateste acum), iar dupa perioada contractuala ramane cu un sistem modernizat. Toate riscurile sunt transferate operatorului (o firma in stare sa ofere si sa garanteze serviciile de eficientizare energetica, care participa si castiga licitatia organizata).

  E un program in care orice Primarie si-ar dori sa intre, cu atat mai mult cu cat fiind vorba de o perioada experimentala, consultanta juridica, financiara, tehnica, plus transferul de cunostinte de la Agentia de Energia din Berlin, de unde e preluat modelul, sunt oferite gratuit printr-un grant european.

  Desi nu sunt implicat direct in acest posibil, am asistat la prezentare si mi se pare o super sansa pentru oras.

  Articolul nu a prezentat aceasta parte inovatoare si avantajoasa a posibilei colaborari, deci de inteles comentariile voastre, dar totusi, mai bine am spera cu totii sa fim selectati printre cele 4 orase in care se va implementa aceasta colaborare cu BERD. Momentan suntem unul din cele 6 orase analizate. Daca iese, primarul Coica va lasa orasului un sistem performant ani buni dupa ce mandatul dumnealui se va incheia.

  • Vasile Răspunde

   Mai Adrian !
   Nu esti tu cumva vecinul lui Coica, baiatul ala pe care la angajat de curand la primarie? Nu cumva responsabil cu implementarea proiectului este TATAL TAU : Soin Pop? Nu cumva s-au uitat aceste detalii din articol?

   • Adrian Răspunde

    M-a angajat Primaria, in urma unui concurs, trecand prin 2 examinari, pentru un post banal. In rest da, ai dreptate. Totusi, nu vad nici o legatura intre detaliile astea si subiectul articolului.

  • Adrian Răspunde

   Consum de energie scăzut, emisii de dioxid de carbon mai mici, iluminat public de calitate superioară, un sistem de iluminat monitorizabil și controlabil, cu mare precizie, prin internet.

   Dacă aceste performanțe nu contează pentru tine, după cum mă aștept, există și o economie de bani (de la bugetul public) an de an.

   Am explicat doar pe aplicația care din prezentare a părut cea mai fezabilă. Planul propus de BERD ar putea funcționa și pentru eficientizarea energetică a clădirilor administrate de Municipalitate.

   • satmarean Răspunde

    O fi… dar atata timp cat asta nu va fi resimtit de populatie, nici explicatiile tale nu vor convinge. Stii, ca si cu scaderea tva la paine 😉 Sau tu pe doamna careia i-ai raspuns vrei sa o convingi ca e bine sa protejam stratul de ozon al planetei cu investitii finantate prin berd?
    Concluzionez: e proiectul asta o prioritate?

   • satmarean Răspunde

    Sau au venit domnii aia, primaria a picat pe spate toata si acum se simte obligata sa cumpere ceva de la ei ca asa e politicos?

 8. bravo Răspunde

  Felicitari!

 9. Unu' Răspunde

  O centura cu un pod peste Somes! Ar fi cea mai buna investitie! Altfel vor trece inca 25 de ani si tot nu vom avea centura! USL a mintit in campanie cu centura!!!!!

 10. relu Răspunde

  Ingroparea oraşului în datorii era cumva între promisiunile electorale? A trecut mai mult de un an, nici una dintre lozincile electorale nu s-a realizat:
  -nici o investiţie nouă nu a venit în oraş
  -nici urmă de “marile proiecte” (al treilea pod, centură)
  -ce s-a realizat: 1 decembrie, Ziua Oraşului, Ziua Judeţului, distracţie!
  -plăţile către Florisal şi Tehnic Assist continuă

  -locuinte pentru tineri: ZERO
  -locuinte sociale: ZERO
  -etc etc

 11. wolf Răspunde

  Imi place de Babasan. Cum a rasarit el din nou. Deja e la al 3 lea reloaded. Oare vrea sa candideze la europarlamentare? Hmmm…
  Babasane, te iubim, CĂ CA Tine vrem sa fim! GFY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
albina
Un sătmărean a ajuns la Urgenţe după ce a înghiţit o albină

În perioada 23-26 august, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare 471 de pacienţi au...

Închide