Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Analizele pentru preșcolari nu mai sunt gratuite

analize copiiDirecția de Sănătate Publică Satu Mare îndrumă părinții să facă analizele medicale de exsudat faringian și examen coproparazitologic, copiilor care urmează să meargă la grădiniță. În anii trecuți aceste analize au fost gratuite pentru copii, dar în acest an nu mai sunt fonduri pentru așa ceva. DSP Satu Mare a emis un comunicat de presă prin care atrage atenția părinților despre importanța efectuării acestor analize.

Redăm în continuare comunicatul de presă:

Analizele de laborator pentru copiii care merg la grădiniţă

La începerea anului şcolar, conform ordinului Ministerului Sănătăţii, se cer nişte analize de laborator copiilor care urmează să meargă la grădiniţă. Este vorba de exsudat faringian (pentru bacteria Streptococ de grup A) şi examen coproparazitologic (pentru ouă de paraziţi: viermi Ascaris, Oxiur etc. şi lamblii). Testarea urmăreşte depistarea acelor copii aparent sănătoşi care poartă anumite infecţii sau infestaţii în corp, fără să se îmbolnăvească, fără să prezinte semne de boală, dar care pot transmite mai departe infecţiile, cu riscul de a-şi îmbolnăvi colegii.

Intrarea în colectivitatea de copii este o schimbare utilă în viaţa copilului dar care îl solicită din toate punctele de vedere, atât psihic cât şi fizic. Copiii au imunitatea fragedă, şi capacitatea de apărare a majorităţii copiilor încă nu este suficient de dezvoltată ca să facă faţă unei infecţii cu microorganismele şi paraziţii sus-amintiţi. Pentru protecţia acestor copii este necesară trierea tuturor copiilor, depistarea purtătorilor sănătoşi şi tratarea lor ca să nu mai reprezinte surse de infecţie pentru ceilalţi.

Toată lumea înţelege că nu poate duce un copil bolnav cu o boală infecţioasă la grădiniţă – dar trebuie să înţelegeţi că şi purtătorii de infecţie sănătoşi înseamnă acelaşi pericol de infecţie pentru ceilalţi.

Anii trecuţi, analizele de laborator pentru copiii care merg la grădiniţă au fost gratuite. Această gratuitate se considera de fapt a fi un bonus. Este drept că toţi copiii au dreptul la asistenţă medicală gratuită în sectorul sanitar de stat, dar în cazul analizelor pentru grădiniţă nu este vorba de copii bolnavi, suferinzi, ci despre pregătirea lor, să atingă nişte norme biologice reprezentând condiţia de a intra în colectivitate – tot aşa, cum se solicită nişte obiecte de uz didactic şi personal. Anul acesta, modalitatea de distribuire a fondurilor nu permite acoperirea cheltuielilor acestor analize, ele se plătesc de către părinţi. Nimeni nu se bucură, dar gândiţi-vă că este o investiţie spre binele copiilor şi nicidecum bani aruncaţi degeaba.

Sursa: DSP Satu Mare

Un comentariu

  1. Dorin Răspunde

    Ce gratuite bre ca ne luau cate 25 ron in fiecare an (nemaipunand la socoteala n’shpe fonduri si caiete speciale).!!!!!!!!!!!Acum sa-nteleg ca vor fi cate 50-60 ron.M-antreb ce face un asistent maternal,care nu primeste bani de rechizite si are vreo 2-3-4 in plasament.??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.