Ultima actualizare: ieri, 19:28
Locale

Băsescu dă undă verde pentru urmărirea penală a lui Ovidiu Silaghi

silaghiPreşedintele Traian Băsescu şi-a dat avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu şi a fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Un comunicat precizează că “Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 8 septembrie a.c., ministrului Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 6 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor în perioada mai – decembrie 2012, în raport cu dispoziţiile Art. 109 alin. (2) Teza Întâi din Constituţia României, republicată, Art. 12 şi Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, având în vedere şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”.

“Totodată, legat de cererea de urmărire penală pentru domnul Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor, transmisă ministrului Justiției, domnul Robert-Marius Cazanciuc, președintele României, domnul Traian Băsescu, a înștiințat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, anunţă comunicatul.

 

Ovidiu Silaghi – trafic de influenţă

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a solicitat, vineri, 6 septembrie, preşedintelui aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

“În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui României declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Silaghi Ovidiu Ioan, fost ministru al Transporturilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată”, se arată într-un comunicat de presă al PICCJ.

Solicitarea a fost trimisă la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar în care Silaghi este suspectat de trafic de influenţă, fapte care ar fi fost săvârşite când acesta era ministru al Transporturilor.

Şeful DNA a cerut, vineri, procurorului general să sesizeze preşedintele cu cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, în condiţiile în care acesta şi-a dat demisia din Parlament şi avizul nu mai poate fi dat de Camera Deputaţilor.

“Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Preşedintele României pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Silaghi Ovidiu Ioan, fost ministru al Transporturilor, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Cererea a fost formulată având în vedere Hotărârea Camerei Deputaţilor din 3 septembrie 2013, privind constatarea încetării mandatului de deputat a lui Ovidiu Silaghi, publicată în Monitorul Oficial nr. 568 din 6 septembrie.

Potrivit articolului 109, alineatul 2 din Constituţie, “Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor”.

În 19 august, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

În 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declara atunci că îi va scrie ministrului Justiţiei şi procurorului general pentru a-i informa despre demisia lui Ovidiu Silaghi, precizând că Parlamentul nu mai are dreptul de a dezbate solicitarea de începere a urmării penale.

În aceeaşi zi, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputaţilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completând astfel locurile vacantate de Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis către Parlamentul European notificările pentru ocuparea de către liberalii Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, înainte ca demisiile din Camera Deputaţilor să fie publicate în Monitorul Oficial, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. Cel mai probabil cei doi vor fi validaţi în funcţii la nivelul Parlamentului European la şedinţa de luni, 9 septembrie, potrivit surselor citate.

Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

“Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

În acest dosar, în 5 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală faţă de Remus Vasile Şpan, pentru complicitate la trafic de influenţă, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi să pretindă şi să primească 200.000 de euro şi servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade în contractul cu CNADNR.

Anchetatorii au stabilit că Remus Şpan ar fi intermediat întâlniri între cumpărătorul de influenţă Nelu Iordache şi ministrul Ovidiu Silaghi, “cunoscând problemele pe care le întâmpina SC Romstrade SRL în derularea contractelor cu CNADNR SA (întrucât anterior îşi desfăşurase activitatea în cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu)”

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susţinut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

“Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR – n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR (Remus Şpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia Adrian Ştef, în contextul candidaturii acestuia la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare.

Fostul ministrul al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost în 21 august la DNA, însă nu pentru a da o declaraţie în dosarul privind traficul de influenţă, ci pentru a fi audiat în cazul plângerii făcute de senatorul Valer Marian, în legătură cu presupuse fapte de corupţie privind referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Silaghi declara atunci, la ieşirea de la DNA, că denunţul lui Nelu Iordache “frizează logica”, dar a admis că s-a întâlnit cu omul de afaceri, pe care l-a adus Remus Şpan, “pe nepusă masă”.

Silaghi a adăugat că, pus în faţa faptului împlinit, în condiţiile în care Nelu Iordache era la uşa lui, nu a putut să nu-i primească pe cei doi, dar a reafirmat că Nelu Iordache nu a avut cu el nicio sumă de bani.

Întrebat ce a vrut concret de la el Nelu Iordache, Silaghi a confirmat cele arătate de omul de afaceri în denunţ, respectiv că dorea anularea rezilierii contractului, dar că acest lucru nu se mai putea face după ce se îndeplinse procedura.

Sursa: realitatea.net

19 comentarii

 1. cocojumbo Răspunde

  Oooo sa traiasca domnul presedinte ca le are cu semafoarele

 2. flacara violeta Răspunde

  Satmareni,iata ce ati votat!Acest imbecil merge pana una alta la parlamentul european,si acest lucru ne v-a afecta pe toti in demersul de a intra inspatiul shenge a romanilor.Raportul MCV v-a fi unul critic ,iar milioane de romani vor avea de suferit!Trebuie fugariti acesti basinosi,in frunte cu sisi,stef,govor,marean,petric si toata clica usl-ista care ne fura zi de zi!LA PUSCARIE CU SISI,APOI LE VINE RANDUL SI CELORLALTI!

 3. satmarean Răspunde

  DEMISIA Silaghi din Parlementul European! DEMISIA Stef, cumnatul lui Silaghi, ajuns presedinte de Consiliu Judetean cu ajutorul acestuia!

  • justitiarul Răspunde

   satmarean, tu crezi ca sisi va păti ceva, sisi a fost care la promovat pe iancu marius ca procuror sef la DNA,birou teritorial satu mare.Soţia lui Iancu a fost mulţi ani secretară şi consilieră la PNL Satu Mare, perioadă în care s-a stabilit o relaţie de amiciţie între şeful său, Ovidiu Silaghi, şi soţul său. Asa să ne mai miram ca va scapa cu basma curata sub protectia procurorului iancu marius.

   • marcel Răspunde

    Mda, merita vazuta, de unii colegi ai lui mai cu coloana vertebrala si fara obligatii, modalitatea in care a ajuns acest procuror la DNA. Pare a fi o poveste frumos crosetata…, insa cu un usor iz penal,

 4. Traian Răspunde

  DNA-ul trebuie sa-si faca treaba! Nu va mai ascundeti dupa imunitati! Pana la urma toti nenorocitii ce ne-au condus tara spre dezastru trebuie sa plateasca! Toti hotii din politica trebuie deposedati de avere! Averea obtinuta de politicieni, dar nejustificata, trebuie confiscata!!!

 5. satmarean Răspunde

  ACELASI Basescu cu care se hihileau si se trageau in poza doamnele liberale la Sambra Oilor da unda verde inceperii urmaririi penale a domnului presedinte al PNL Satu Mare? Nupot sa cred

 6. lupuldac Răspunde

  draga traienica,DNa nu isi face treaba numai daca semnaleaza baselu ca altfel marii udemeristi satmareni demult erau cu gigi becali in celula!
  de unde crezi ca au marile averi pecare au pus..dosu????
  kovacs din carei a alimentat o parte din ele si csehi pana era la cj.
  astia au dat bani si la firme falimentare iar acum marconst marghitaudemerista incaseaza milioane de euro de la primaria udemerista carei si apoi finanteaza conferinte unde se canta imnu unguresc cu protocol romanesc.
  DNA sa fie pentru toti DNA si nu numai pentru uritii lui base!
  pactu lui tokos cu base e mai presus de lege in Romania?

 7. razvan deblea Răspunde

  Dar excrocul si hotul de coica cand urmeaza sa fie arestat dupa cum toaca banii satmarenilor ar trebui executat bublic am votat un mincinos fara cuvant ,un nepricepit care ia spaga de la asfaltari si salubrizare si obliga firmele sa faca analizele la cabinele lui .mai votati. L inca o data

 8. dna Răspunde

  Stef si Sasu la puscarie demisia rusine hoții judetului.

 9. diana Răspunde

  acest omulet si-a format o caracatita in judetul nostru din care face parte si domnul ZETEA primarul mediesului care toti bani din bugetul local ii deturneaza in buzunarul propriu prin interpusul lui CHIS si sotia lui ,traim intr-o tara unde legea se face pe baza de prietenie

 10. treaca Răspunde

  cei doi banditi Stef si Sasu au facut avere de la stat pe pielea noastra acolo e locul lor la puscarie

 11. vasile Răspunde

  d-nilor, nu este vorba de sasu sau de stef, aici se discută de silaghi, care iarăsi va scăpa ca de obicei, că este în relaţi bune, cu cel pe care şi la promovat în 2005 şi în prezent este mare şef la oradea.

 12. satmarean Răspunde

  Pe mine m-ar interesa mai mult ca in loc sa faca parnaie Becali de ex, statul sa recupereze de la el prejudiciul creat. Etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.