Ultima actualizare: azi, 07:18

filarmonica Dinu Lipatti
Locale

Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” – Concert aniversar de deschidere a stagiunii 2013-2014

filarmonica Dinu LipattiFilarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare invită sătmărenii la concertul de deschidere al stagiunii 2013-2014, în cadrul căreia va fi marcată împlinirea unui secol de la înființarea primei orchestre simfonice din Satu Mare, în noiembrie 1913.

Acesta va avea loc joi 19 septembrie 2013, la ora 18.30, în Sala Filarmonicii. Dirijează maestrul Shinya Ozaki, iar solistă va fi pianista Yuriko Yamamoto.

Programul concertului inaugural încadrează perioada romantică a muzicii, începând cu uvertura ultimei opere a lui Mozart, “Flautul Fermecat”, care anunță deja motive ce vor fi caracteristice romantismului, continuând cu Concertul în la minor dedicat de Robert Schumann soției sale Clara, o excepțională pianistă, și încheind cu Simfonia I a unui compozitor suedez post-romantic a cărui muzică vă va surprinde prin frumusețea ei nobilă: Kurt Atterberg.

Iată programul cu părțile respectivelor lucrări.

Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura operei “Flautul fermecat” KV 620 (1791)

Robert Schumann – Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 54 (1845)

1. Allegro affettuoso

2. Intermezzo: Andantino grazioso

3. Allegro vivace

Kurt Atterberg – Simfonia I în si minor op. 3 (1910)

1. Allegro con fuoco

2. Adagio

3. Presto

4. Adagio – Allegro energico

Dirijorul Shinya Ozaki s-a născut în 1959 la Kagoshima, urmând cursurile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia), Curtis Institute of Music Philadelphia (SUA), Academia Musicale Chigiana (Italia) cu Franco Ferrara, precum şi la Conservatorul din Sankt Petersburg (Rusia). A urmat cursuri de măiestrie cu Seiji Ozawa, Kazuhoshi Akiyama şi Jean Fournet.

shinya ozaki

Shinya Ozaki

Maestrul a dirijat numeroase orchestre, dintre care: Osaka Philharmonic, Gunma Symphony Orchestra, London Schubert Players, Elmira Symphony Orchestra (New York), Orchestrele Filarmonice “George Enescu” din Bucureşti, “Transilvania” din Cluj-Napoca, “Oltenia” din Craiova, “Gheorghe Dima” din Braşov. Din 1994 până în prezent, maestrul este dirijorul permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, precum şi director artistic la Csehy Chamber Orchestra (Penssylvania) şi Isada Hall Chamber Orchestra (Japonia).

În anul 1998 Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea Primăriei Municipiului Târgu Mureş. Trei ani mai târziu a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005 i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României.

Pe data de 14 mai 2009, Ozaki primeşte titlul onorific de Dirijor Principal Invitat Permanent al Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare, titlu conferit de Consiliul Judeţean Satu Mare. Este o prezență constantă și apreciată la pupitrul orchestrei Filarmonicii “Dinu Lipatti”, dirijând în mai multe rânduri Concertul de Anul Nou, Concertul de muzică de film și concerte cu soliști japonezi

Yuriko Yamamoto a început să cânte la pian la vârsta de 3 ani. A absolvit în 2013 Tokyo College of Music. În 2005 a obținut Premiul II la a 26-a ediție a concursului de la Shizuoka dedicat tinerilor pianiști, iar din 2008 concertează regulat în orașul nipon. În 2012 a participat la Academia de Pian de la Fulda, Germania, studiind cu Friedemann Rieger, Uta Weyand, Joaquin Soriano, Ralf Nattkemper, Akiko Ebi și evoluând în concertul absolvenților.

Yuriko Yamamoto

Yuriko Yamamoto

Pentru acest concert este valabil abonamentul nr. 1. Biletele și abonamentele se pot procura de la Casa de bilete a Sălii Filarmonicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.