Ultima actualizare: azi, 11:57
Locale

Fundaţia Hans Lindner: Mai multă atenţie pentru tinerii defavorizați, în timpul vacanței

hans lindner tabara3Atunci când este vacanță, oamenii înţeleg că au timp mai mult să se odihnească. Pentru Fundaţia Hans Lindner această perioadă a permis însă să aibă mai mult timp şi să se ocupe şi mai mult de tinerii şi copiii defavorizați.

Pentru aceşti tineri este de dorit ca ei să primească o atenţie sporită din partea persoanelor adulte responsabile cu educaţia lor: ei să-și petreacă timpul util, împreună cu alţii, poate într-o comunitate, unde treburile casnice sunt plănuite şi făcute în comun, dar şi cu mare plăcere. Echipa Fundaţiei este de părere că oferind doar programe de recreere nu se atinge întotdeauna scopul, ci parcurgând cu multă dăruire sarcinile de zi cu zi a unei familii obişnuite, se va găsi momentul, timpul şi condiţiile optime şi pentru relaxare.

Acolo unde muncile gospodăreşti se fac împreună, acolo se poate şi juca într-adevăr împreună, se pot face şi excursii, se poate merge şi la ştrand. În majoritatea cazurilor, aceşti copii şi tineri provin din familii dezorganizate,  nu au cum să aibă modele de urmat în familie, nu lucrează cu părinţii lor împreună și prin urmare, nu consideră că ar fi necesară planificarea şi participarea la activităţile gospodăreşti, dar nici să plănuiască vreo petrecere a timpului liber împreună cu familia.

În medie 12-15 tineri, aparţinând programului GoStart şi-au petrecut toată vara, de dimineaţa până după-masă, în comunitate, împreună cu echipa fundaţiei, preocupându-se cu grădinărit, munci gospodăreşti, băieţii au ajutat la lucrările de întreţinere, iar fetele s-au făcut utile în bucătărie, pregătind o masă caldă, şi umplând cămara cu diferite compoturi, murături, gemuri pentru iarnă. Cu produsele astfel pregătite au putut contribui şi la hrănirea copiilor ajutaţi de alte două asociații. Eforturile tinerilor au fost răsplătite cu o excursie de trei zile la băile Tășnad, unde s-au încărcat cu energie nouă. Cunoscând condiţiile de trai ale tinerilor de acasă, ei pot numai visa despre excursii şi nu este de mirare că atracţia principală a fost ştrandul, cu vremea favorabilă, însorită.

hans lindner tabara2

De asemenea, în timpul verii, timp de 4 săptămâni, fundaţia s-a mai ocupat şi de 6  tineri cu dizabilităţi mintale de la Centrul “O Viață Nouă”, oferind a reală terapie ocupaţională. Ocupația lor de zi cu zi a fost grădinăritul, olăritul, confecţionarea agrafelor, cordeluţelor şi a accesoriilor pentru perdele, făcute cu mare entuziasm. Produsele au fost oferite spre vânzare la târguri meşteşugăreşti.

Fundația a mai organizat şi tabere în timpul verii, printre altele una la Ardud Vii, pentru 45 de copiii de la Asociaţia Sf. Rita. Copiii, împărţiţi pe grupe, au gătit, au pregătit masa  împreună, au spălat vasele, s-au dus în excursie, s-au jucat, au participat la diferite concursuri sportive, probe de ştafetă, au dansat, au cântat la focul de tabără, au compus şi au rostit împreună rugăciuni, încărcându-se atât fizic cât şi spiritual. Tabăra a fost încheiată cu o zi de ştrand la Acâş.

hans lindner tabara

Pentru copiii bolnavi de cancer şi familiile acestora fundaţia a organizat  tabăra, devenită tradiţională, la Sárospatak, respectiv o altă tabără în județul Maramureș, în locuri minunate şi uimitoare. Excursia cu mocănița pe Valea Vaserului a fost o adevarată aventură. Ambele evenimente şi-au avut rostul: pentru copii a fost o experiență extraordinară, o trăire vindecătoare, iar pentru părinții lor a fost o bucurie mare să-şi vadă copiii zâmbind şi jucându-se, uitându-se de clipele apăsătoare din cursul anului.

Desigur, preocuparea dedicată acestor copii şi tineri aflaţi în nevoie nu poate să se termine la sfârşitul vacanţei. Uşa fundaţiei este deschisă în permanență în fața lor.  Şi pe această cale Fundația Hans Lindner (Tel: 0261-715136) invită sătmărenii, ca în cazul în care află sau cunosc tineri aflaţi în reală nevoie, tineri care îşi caută rostul vieţii şi vor să-şi construiască un viitor solid, să-i încurajeze şi să-i ghideze către fundaţie, oferindu-le o şansă nouă.

Sursa: Fundația Hans Lindner

4 comentarii

 1. Irinuca Răspunde

  In timp ce citeam , lacrimile au inceput sa-mi siroiasca pe fata, apoi s-au intetit…De emotie, pt o Fundatie, de fapt , pt Faptele sale Bune!…Sa spun ca si Fundatia Hans Lindner este o fundatie de suflet care face asa de mult bine tuturor celor care cer ajutor- e banal! E minunata Fundatia H.Lindner, e coplesitor cat bine pot face unii, in tacere, intamplator se lasa Fapte Bune sa ajunga la public…Si cata nevoie e in orasul/tara asta de lucuri bune!

  Nu pot decat sa admit ca ma inclin, iarasi ,astazi, cu respect imens si in fata acestei Fundatii si ii multumesc in acelasi timp Celui Bun ca exista si aceasta fundatie minunata – Fundatia Hans Lindner, asa cum exista si Caritas! Sa aveti sanatate cu totii pt binele celor necajiti ori bolnavi !

 2. Irinuca Răspunde

  Adineaori,o blonda mica-mititica era sa fie calcata de o blonda mare, cu o masina si mai mare,neagra,pe trecerea de pietoni in fata unui super-market mititel, si el.

  – Esti o blonda desteapta, doamna?! Sa-ti strici frumusetea de masina pocnindu-ma,PE TRECEREA DE PIETONI,nu era pacat de bunatatea de masina?! Daca nu saream pe secunda ramaneai fara farul drept, nu era pacat, vreo 2000 de euro, stiu si eu, spun asa, la plesneala, pt ca “jucaria” mea pe 4 roti nu valoreaza cu totul 2000 de euro…Nu era pacat!?

  P.S.Strazile sunt pline de adormiti, visatori,distrati cu mintile brambura, uneori, dar VOI, cei cu volanul in mana nu aveti voie sa nu apasati frana cand va apropiati de o trecere de pietoni! Sunteti obligati sa mergeti prudent!- nu sa mestecati sau sa vorbiti la telefon sau altceva! Circulati lent, cu atentie ,vreti necazuri, probleme, vreti sa muriti ori sa omarati oameni pe strazi si sa va nenorociti pe voi si pe familiile voastre pe viata?!

  AVETI GRIJA CUM CIRCULATI ! Cu totii!…Toti bramburitii si toti grabitii- NECAJURILE VIN REPEDE SI NU SE MAI DUC!!!…

 3. Irinuca Răspunde

  P.S. In cazul de fata, multumeste celui Bun ca sunt mai visatoare si mai lenta, pt ca un pas doar a lipsit in plus si ramaneai fara frumusetea de pabriz, care costa, cat?!…

  Pentru ca am instincte bune si tu ai avut norac, ca sa te iert sufleteste TE DU LA ASOCIATIA CU COPII AUTISTI SI DONEAZA cel putin 500 de lei, altfel…te pun pe raboj si vei fi trista rau! Tare rau!…Te-am salvat de un mare necaz- ESTI OBLIGATA SA FACI O FAPTA BUNA!…Si nu glumesc…

 4. I.Creanga Răspunde

  Irinuca, nu ti-s toate caprele acasa??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Macovei: PNL îi asigură lui Silaghi o nouă imunitate, fidel sloganului “Împreună pentru corupţie”

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a apreciat că prin decizia de a-l trimite pe Ovidiu Silaghi în Parlamentul European, PNL care...

Închide