Ultima actualizare: ieri, 21:56
ovidiu silaghi
Locale

Ovidiu Silaghi a demisionat din Camera Deputaţilor. Pleacă de europarlamentar

UPDATE: Potrivit unor surse liberale, Ovidiu Silaghi urmează să ocupe una din cele două funcţii de europarlamentar ce revin PNL. ovidiu silaghi

 

Marţi, ora 13,20 – Deputatul Ovidiu Silaghi a demisionat din Parlament. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat, în 19 august, Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

Liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din Camera Deputaţilor. Anunţul a fost făcut marţi, în plenul Camerei, de preşedintele forului legislativ, Valeriu Zgonea.

Totodată, plenul Camerei a aprobat, cu majoritate de voturi, vacantarea postului de deputat al lui Silaghi.
Luni, conducerea Camerei Deputaţilor decisese să trimită Comisiei juridice cererea procurorului general în privinţa urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.

Urmare a demisiei lui Silaghi din Parlament, nu mai este necesară aprobarea de către Camera Deputaţilor a declanşării urmăririi penale a acestuia.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat, în 19 august, Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă.

„În conformitate cu dispoziţiile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Silaghi Ovidiu Ioan, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de PICCJ.

Faptele reținute în sarcina lui Silaghi au fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor și formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), precizează sursa citată.
Şeful DNA a cerut în aceeaşi zi procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infracţiunea de trafic de influență în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, s-a precizat într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Compania aeriană Blue Air a lansat, în luna iunie 2012, două curse noi cu plecare din Satu Mare spre Torino -Cuneo şi Veneţia, operate cu o frecvenţă de două zboruri pe săptămână. Cursele dus-întors au fost active pe perioada orarului de vară, respectiv 4 iunie – 27 octombrie 2012.

Operatorul low cost a făcut parte, alături de constructorul Romstrade şi alte companii, dintr-un grup de firme controlat de omul de afaceri Nelu Iordache. Firma Airline Management Solutions, înfiinţată în luna aprilie de patru acţionari români, a preluat fondul de comerţ al Blue Air, printr-o tranzacţie în sumă de 30 milioane de euro, care include asumarea unor obligaţii de 28 milioane de euro.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, decizia nefiind definitivă. În 19 august, Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă”.

Sursa: realitatea.net

15 comentarii

 1. Ciprian Răspunde

  Si s-a mai dus un parlamentar… ce judet e si satu mare…

 2. altex Răspunde

  Orasul e o rampa de lansare pentru astia.

 3. jiji cel mai mare liberal Răspunde

  Ce lampa de lansare pentru excroci este PNL-ul lui saracu Bratianu! Cand ai dosar penal esti premiat cu un loc in Parlamentul european! Deci la liberali trebuie sa devii infractor ca sa promovezi! Cu cat esti mai penal cu atat mai sus urci! Bravo PNL!!!!

 4. cristi Răspunde

  Asa ne trebuie daca votam relicve politice,oameni de care stim sigur ca sunt murdari pana in gat…..

 5. jijel Răspunde

  Pai Jiji tu ai mare dreptate, peste tot vedem si in oraselul nostru ce liberali au ajuns la putere, nesimtiti, habarnistii si penalii.Unde naiba sint adevaratii pnl-isti???

 6. satmarean Răspunde

  Silaghi trebuia sa se puna la dispozitia DNA, nu sa se ascunda sub pulpana Parlamentului European!

 7. Teo Răspunde

  Felicitari PNL! Pentru a promova ,musai sa ai dosar penal! Vai de capul vostru penalilor (penelistilor)!

 8. Unu' Răspunde

  Daaaa….
  Merge … la racorica … cu Jiji Berbecali 😀

 9. FLAVIU Răspunde

  pnl cuibul penalilor ,infractori;or si tradatorilor de tara oare pe cine va reprezenta sisi i parlamentul european pe noi sau ungaria ca sa grabit sasi ia cetatenia

 10. ardey Răspunde

  dupa SISI ,STEF urmeaza ZETEA presedintele asociatie primarilor din judet asteptam ca DNA sasi faca insfirsit datoria dupa 23 de ani de jaf national

 11. valy Răspunde

  asta mai merge sa ne faca de rusine si in strainatate si ne miram ca sintem catalogati in toata lumea ca sintem hoti ,cum vom reusi sa schimbam imaginea in lume cu astfel de europarlamentari

 12. viki Răspunde

  asteptam penalii de la UDMR sa dea cu subsemnatul la DNA dupa 22 de ani de participare la guvernare si macelarire a codrilor romanesti!!!!
  se poate incepe cu datornicul primar udemerist kovacs care de 5 ani are retinere pe salar pentru neplata datoriilor de la cele 4 firme falimentate.
  asteptam sa vedem si din ce bani a luat case la copii daca tot are salru taiat si nici macar o casa nu are si trebe sa strea in gazda.
  masina cumparata pe banii fundatiei de turism local a si fost lovita dupa cat au birjarito tot familionu..casa din debrecen din ce bani a facut-o????nici ludovic nu e departe cu casele lui nedeclarate la fisc mai ales pe cea din mateszalka sau praid…mari snapani udemeristii astia careieni!!!!

 13. Teo Răspunde

  Demisia lui Silaghi si dorinta de a activa in Parlamentul European echivaleaza cu fuga de justitie. Un individ cu asemenea imagine Nu are ce cauta la Bruxelles! PNL se discrediteaza inca odata, propunand oameni certati cu legea, urmariti penal sau cu grave probleme de imagine.
  Fuga de justitie e lasitate, domnule fost deputat in colegiul al II-lea Satu Mare!

 14. Aliosha Răspunde

  Frumos cuvant gasit de ziaristi: vacantare
  In DEX roman inca nu se gaseste

 15. Calea de urmat Răspunde

  Gresiti fratilor.
  Aceasta este calea de urmat pentru toti puscariabilii indiferent de partid sau uniune.
  Ar trebui sa le dam bani mai multi sa plece mai repere la Bruxelles sau oriunde altundeva, numai in tara sa nu stea.
  Ne costa mult mai mult sa ii tinem aici.
  Le-as da bani sa plece cu conditia sa nu mai vina inapoi, iar daca totusi vin direct la zdup cu ei.
  Esenta fiind ca oricum banii fie ei de plastic sau de hartie nu au valoare asa ca le-as da cat ar voi numai sa plece.
  Buba ar fi ca am ramane cam putini!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Gal Zona Satmarului, prelungire apel 312
Gal Zona Sătmarului – Prelungirea apelului de selecţie pentru măsura 41.312

Asociația de Dezvoltare Microregională a Comunităţilor din Zona Sătmarului anunță lansarea în perioada 07.08.2013-06.09.2013* a celei de a doua  sesiuni...

Închide