Ultima actualizare: azi, 11:30
Locale

Sergiu Băbășan cere parlamentarilor sătmăreni să voteze împotriva proiectului Roșia Montană în forma sa actuală

salvez-rosia-montanaProiectul USL privind Roșia Montană trebuie respins. Resursele României să fie exploatate de România, în folosul românilor!

Exploatarea de la Roșia Montană nu este fezabilă în forma sa actuală.  Dincolo de dezbaterea interesând aspectele economice, sociale și de mediu care privesc acest proiect România nu poate fi ținută ostatică șantajului RMGC.

Investitorul străin și-a asumat obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor de mediu, neaflându-se în poziția de a solicita despăgubiri atât timp cât nu a prezentat un proiect fezabil, care să primească acordul de mediu din partea autorităților competente. Legea propusă de guvernul USL este profund neconstituțională întrucât permite unei firme să realizeze naționalizări pe seama statului și, mai mult, conține nu mai puțin de 9 derogări și excepții de la legislația de mediu.

România are nevoie de locuri de muncă, de investiții, însă acestea trebuie făcute cu respectarea legilor țării, inclusiv în domeniul protecției mediului, fără derogări și avantaje pentru anumite firme și corporații. Constituția României statuează fără echivoc egalitatea în fața legii fără avantaje ori discriminări a tuturor, inclusiv a RMGC.

Solicităm public parlamentarilor Județului Satu Mare să voteze pentru respingerea proiectului de lege neconstituțional privitor la proiectul Roșia Montană.

Sergiu Lucian Băbășan

Președinte,

Satu Mare are suflet

 

Reamintim declarația Academiei Române pe tema proiectului Roșia Montană:

„Academia Romana îşi reafirma poziţia exprimată anterior faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. In urma mai multor discuţii şi analize, Academia Romana constată că PROIECTUL NU REPREZINTA O LUCRARE DE INTERES PUBLIC IN FOLOSUL ECONOMIEI NATIONALE care să justifice efectele colaterale şi riscurile asociate cu acesta şi prin urmare recomandă abandonarea sa.

Reamintim în favoarea poziţiei noastre că:

 1. Distrugerea comunităţii Roşia Montană, veche de peste 2000 ani, prin strămutarea unei parţi a populaţiei, demolarea de clădiri (unele având calitatea de monument istoric), biserici, mutarea de cimitire şi alte acţiuni similare este inacceptabilă pentru o societate civilizată.
 2. Exploatarea proiectată pentru o perioadă de 17 ani nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă, pe termen lung, problemele sociale şi economice ale zonei rămânând nerezolvate sau agravându-se după această perioadă. Numărul locurilor de muncă în perioada operaţională a exploatării (estimat la circa 300) este nesemnificativ în raport cu nevoile locale, care ar cere o soluţie de durată, bazată pe resurse regenerabile.
 3. Beneficiul economic al Statului Român (rezultat din 2% din profit ca redevenţe de exploatare, impozitele pe salarii, alte venituri indirecte) evaluat de compania investitoare la ca. 580 milioane dolari pentru perioada de 17 ani (adică 34 milioane/an) – este nesemnificativ în raport cu consecinţele proiectului ţinând cont că valoarea aurului preconizat a se extrage depăşeşte 2 miliarde de dolari.
 4. Strămutarea şi reamplasarea forţată a persoanelor care refuză să-şi vândă proprietăţile riscă să antreneze Statul Roman în procese la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, cu consecinţe greu de evaluat în prezent.
 5. Exploatarea la suprafaţă în patru cariere deschise şi crearea unui bazin de acumulare a rezidiilor în spatele unui baraj de 180 m înălţime mutilează grav peisajul zonei şi este în contradicţie cu legislaţia europeană (de exemplu Convenţia Europeană a Peisajului ratificată de România prin legea 451/2002; directivele UE nr.85/337/CEE, 2001/42/CE, 80/68/CEE, 94/43/EEC).
 6. Experienţa din România (Baia Mare) şi din alte ţări arată că barajele de acumulare construite din rocă sau pământ sunt nesigure în condiţii extreme şi pot produce accidente grave (chiar şi atunci când depozitează doar saramura şi nu rezidii toxice).
 7. Exploatarea periclitează zona arheologică Alburnus Maior de mare valoare istorică şi culturală, cu caracter de unicat. Proiectul contravine Convenţiei privind patrimoniul mondial, cultural şi natural, adoptată de Conferinţa generală a UNESCO din 16 noembrie 1972, acceptată de România prin Decretul 187/1990 şi prin Ordonanţa de Guvern nr. 43 din 30 ianuarie 2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi Legii nr. 5/2000 care declară zona Roşia Montană sit protejat.
 8. Folosirea cianurii de sodiu pentru solubilizarea aurului şi depozitarea în bazin deschis a rezidiilor tehnologice conţinând resturi de cianură, produşi de “neutralizare” a cianurii (cianati, tiocianati) şi complecşi ai metalelor grele cu cianura, a căror toxicitate nu este încă complet cunoscută, creează motive serioase de îngrijorare, chiar dacă ar fi aplicate tehnologiile curente cele mai avansate aşa cum promite proiectul.
 9. Proiectul vine in contradicţie cu o serie de alte articole ale legislaţiei europene şi naţionale de protecţie a mediului.
 10. Nu există garanţia ca la terminarea operaţiunii firma investitoare va putea asigura costurile de închidere a exploatării şi de refacere a mediului afectat. Rezidiile rămase după exploatare (halde de steril, bazinul de decantare) prezintă un pericol permanent şi implică mari cheltuieli pentru stat mult timp după închiderea exploatării, după cum se cunoaşte din experienţa similară a altor ţări.
 11. Există serioase suspiciuni, care trebuiesc verificate, ca şi în cadrul operaţiunilor pregătitoare desfăşurate până în prezent s-au produs încălcări ale legilor ţării, de exemplu prin acordarea nejustificată a unor descărcări arheologice pentru suprafeţe mult mai mari decât cele cercetate sau prin declararea prematură a localităţii Roşia Montană ca “zona industrială”, împiedicând astfel alte activităţi economice şi construcţii civile în localitate, inclusiv dezvoltarea unui turism rural şi cultural.
 12. Nu pot fi ignorate numeroasele proteste, individuale şi colective, ale unor instituţii, organizaţii neguvernamentale, culte, religioase, personalităţi şi oameni de ştiinţă şi cultură din ţară şi străinătate, care au subliniat în diverse ocazii riscurile proiectului şi nu pot fi trecute cu vederea nici nemulţumirile unei parţi din populaţia locală care refuză să-şi cedeze proprietăţile şi să părăsească zona.

 

5 comentarii

 1. Andrei Răspunde

  Mai babasan asta e singurul care pare mai coerent dintre portocalii.Nu exceleaza dar macar are sens ce zice cand zice.Ceilalti vai de mama lor…

 2. wolf Răspunde

  Babasane, te iubim, CA CA Tine vrem sa fim!

 3. ioan Răspunde

  Băbasene tata,mai Bine ai şi lucra ceva,că de atâta bazait prin presă,nu ai timp.o să vezi la alegeri cum au uitat sătmarenii cum ai minţit în campanie că eşti mare luptător împotriva pdl-ului şi apoi ai devenit membru al acelui partid.să-ţi fie ruşine.stai dracului acasă şi nu mai bazai atâta că ne-am săturat de tine până peste cap.

 4. lucian Răspunde

  ce enervant e ,,bazaitul,, pentru lingaii USL-isti! Asa numesc ei a avea ATITUDINE! Mai bine cu gheata Govoristo-Stefista pe grumaz, ca poate s-or indura sa arunce si electoratului cate-o ciosvarta din marele os pe care l-o prins cu sprijinul prostimii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.